U naselju Puntinak

Novi dom četveročlane obitelji na otoku Braču

Zamislite samo koji je osjećaj sjesti uz ovaj bazen nakon napornog dana i uživati u pogledu na more!

U naselju Puntinak na istoku Brača, nalazi se kamena kuća iz današnje priče. Za novi izgled ove kamene kuće izgrađene od bračkog kamena zaslužna je dizajnerica interijera Tamara Skelin iz Splita, koju je investitor angažirao i s punim povjerenjem prepustio obnovu i uređenje.

Dizajnerica je iz postojećih skučenih stambenih jedinica brojnim intervencijama kreirala novi otvoreni tlocrt kuće za udoban život četveročlane obitelji.

– Na početku je to bila jedna stara kuća s lijepom, vrlo obećavajućom okućnicom, koja je u prizemlju i na prvom katu bila slomljena nizom manjih zasebnih cjelina. Recimo da je bila prikladna za boravak više obitelji u istom razdoblju. To je bio i prvi korak u nizu sljedećih intervencija. Kući sam ostavila vanjske zidove, a u unutrašnjosti je slijedio niz preinaka. Za početak grubih radova vezanih uz rušenje zidova, kojima smo postigli otvaranje, disanje prostora. U prizemlju su ostavljene dvije sobe, svaka sa svojim ulazom i kupaonicom. A interakcija s gornjim dijelom kuće se postigla zajedničkom kuhinjom i blagovaonicom na prvom katu – objašnjava Tamara.

Noćni ugođaj

To je bio tek početak grubih radova koji su tražili i ujednačavanje podnih razina, kompletno postavljanje novih električnih i vodovodnih instalacija, gradnju bazena, podnih obloga na terasi, ali i pretvaranje stare gustirne u spremišni prostor. Kuća je dobila i novu vanjsku rasvjetu koja daje poseban dojam u noćnim satima, a velika je pažnja usmjerena i na zelene površine na terasastim terenima.

– Bez obzira na sve intervencije u prostoru, u kući se sačuvao duh tradicijske gradnje, uz kamen i škure, naravno u novom izdanju, ali s uobičajenom otočnom zelenom bojom.
Kuća nosi naziv Vila Mika, po početnim slovima imena dvoje djece vlasnika. Oni su, kao i njihovi roditelji dobili jako puno prostora i za zajednički boravak unutar kuće, kao i u vanjskom dijelu. Volim u prostore koje uređujem unositi energiju prirode, što sam svakako implantirala i tijekom ovog uređenja.

- Stil uređenja kuće neka je vrsta laganog miješanja starog i novog, tradicionalnog i modernog. Volim lakoću Capri izgleda, zelene škure kroz koje vjetar lagano razmiče lanene zavjese što se vuku po podu. To daje dojam prozračnosti i elegancije – kaže Tamara.

Povezanost s pučinom

Kuća nije opterećena detaljima, slobodno diše, otvorena je, laka, ugodna i za ljetna i za zimska druženja. Na prvom katu pažnju podosta privlače zanimljive šesterokutne pločice, sastavljene u formi mozaika. Protežu se one nad sudoperom, a onda kao u slapu spuštaju prema podu. Svježina kamena je pojačana nijansama sive boje, u blagovaonskom dijelu, koje se u dnevnom boravku, jednom od omiljenih mjesta za sastajanje i čavrljanje, mijenjaju življim bojama.

– Taj mi je dio osobito drag, i iako vlasnica baš i nije od jakih boja, u taj sam prostor unijela malo kolorita kroz svijetloplavi trosjed i detalje u koraljnim nijansama. Ne volim bušiti zidove, sklonija sam elementima koji se lako mogu razmještati, a i veliki sam ljubitelj ogledala, kao pojačivača svjetla. Neke sam stavila i u ovaj prostor. Mislim da je kuća dobila lakoću duha 60-ih godina koje jako volim, koje su se u nekim elementima spojile s meni dragim razdobljem iz početka 20. stoljeća – priča dizajnerica.

Osobito lijepi prostor za boravak je terasa na prvom katu, ali i ona pred kućom, a s njima i prostori za blagovanja i odmaranja. A tu je svakako i bazen čija unutrašnjost pod sunčevim svjetlom dobiva boju nalik morskoj. Zanimljivo je i koliko se s njegova ruba stječe dojam povezanosti s pučinom.

– Meni osobno je osobito drag dnevni boravak, posebice fotelje, a volim i detalje koji upotpunjavaju ležernost prostora, drvene okvire za ogledala, razne detalje, tipa hvatača za vrata napravljenog od morske trave, stolnih podložaka koji su stavljeni na zid, ili ručno rađenih drvenih skala što u kupaonici služe kao hvatišta za ručnike.

- S obzirom na to da su lako prenosive i iskoristive i na drugim prostorima, postigla sam multifunkcionalnost. Time se zapravo postiže i lako mijenjanje detalja u nekom prostoru, i svima drage estetske promjene – zaključuje dizajnerica Tamara Skelin.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Foto: Ali Relata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 05:32