uštede su moguće

Novi dom zagrebačke obitelji: Pravovremene izmjene i intervencije na tlocrtu stana u novogradnji

www.virtualprodukt.com
 Dario Venturini
Novi projekt arhitekta Mislava Bašića i Ane Turk iz studija 4uHa za mladu zagrebačku obitelj

Kolumnisti Doma i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

AUTORI PROJEKTA:

  • Mislav Bašić, mag.ing.arch.
  • Ana Turk, mag.inž.arh.

Jednu od naših najnovijih realizacija projekta interijera – projekt za mladu obitelj - započeli smo osmišljati kada je zgrada tek dobila građevinsku dozvolu. Bračni par je na vrijeme počeo razmišljati o uređenje svog budućeg doma. Kontaktirali su nas kako bismo izradili projekt interijera prema kojem će se njihov stan prilagoditi već u samoj gradnji.

image
Dario Venturini
image
Dario Venturini
image
Dario Venturini

Jedna od tema interijera je bila postići što prozračniji, svježiji dizajn, s dozom luksuza i zlatnih detalja. Organizacijski gledano, osim tzv. “open space” koncepta - otvorenom kuhinjom sa šankom, dnevnim boravkom i blagovaonicom, u dnevnu smo zonu uklopili još jednu bitnu temu projekta – radni prostor. Tako cijela obitelj može uživati u druženju, a jednostavnim otvaranjem staklenih kliznih vrata, obiteljskoj zabavi se lako mogu priključiti i radoholičari.

image
Dario Venturini
image
Dario Venturini
image
Dario Venturini

Tema vertikalnih drvenih letvica, koja je posljednjih godina jako popularna, uvijek unese dozu posebnosti u projekt pa smo je i ovdje proveli kroz ulazni prostor, uklopili u uzglavlje kreveta te zid lođe.

image
Dario Venturini

Dobro organiziran ulazni prostor je od svakodnevne važnosti. Trebamo moći opušteno odabrati cipele, imati pri ruci najdražu jaknu te se još jednom, prije samog odlaska na posao, pogledati u ogledalu.

image
Dario Venturini
image
Dario Venturini

Za potpun osjećaj uživanja i opuštanja nakon radnog dana, posebice u toplim, ljetnim danima, dizajnirali smo nešto uži, izduženi prostor lođe. Osim klupice po mjeri za čitanje knjige ili uživanje s prijateljima te sakrivene klime i roštilja, osmislili smo i sklopivi stol za povremeno vanjsko blagovanje.

Interijere u kojima je prvi dio projektnog zadatka prilagoditi stan potrebama budućih stanara za vrijeme gradnje, radimo dosta često. Što, s druge strane, govori o tome koliko je puno stanova u novogradnji na tržištu. Prilagodba tlocrta, pregradnih zidova, pozicija instalacija, rasvjete, odabir podnih i zidnih obloga i sanitarija te predviđanje elemenata koji će se izvesti po mjeri samo su neke od odluka koje se mogu prilagoditi prije no što dobijete ključeve svog stana.

image
Dario Venturini
image
Dario Venturini

Pravovremene izmjene i intervencije na tlocrtu stana u novogradnji mogu uštedjeti jako puno novaca, živaca, energije i naknadnih radova. Jednom kada se instalacije izvedu, zidovi zatvore, a podne i zidne obloge postave, opcije i mogućnosti se znatno smanjuju. Nisu nemoguće, ali svakako ih je puno manje, nisu sve jednostavne i nikako nisu najjeftinija opcija. Također, složit ćete se da je teško odlučiti se ponovno kopati, šlicati, štemati, rezati na nečemu što je tek izgrađeno, friško, novo. Upravo nam je zato ovaj projekt još draži – jer znamo da smo na vrijeme prilagodili interijer, stan, životnu investiciju željama naših investitora.

image
Tlocrt stana
Studio 4uHa

U iščekivanju kiše, zahlađenja, godišnjeg odmora i mora ili blagog povjetarca, šaljemo Vam puno pretoplih pozdrava!

Do sljedećeg čitanja,

Vaš tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici @ 4uHa i Instagramu @ _4uha ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 05:32