Dramatična promijena

Novi korak prema rješenju stambene krize: Kuće budućnosti poput Lego kockica dostupne svima

 COSMICS/

Startup Cosmic iz San Francisca predvodi pokret održivog stanovanja sa svojim učinkovitim sustavom gradnje i dodatnim stambenim jedinicama na solarno napajanje (ADU). Osnovan od strane Sashe Jokića, izumitelja, poduzetnika i školovanog arhitekta s preko 14 godina iskustva u industriji dizajna i građevinarstva, tvrtka je stvorila potpuno modularnu kuću bez emisija koja generira više električne energije nego što je potrebno. Hrabri novi korak prema rješenjima stambene i klimatske krize.

image
COSMICS/

Startup Cosmic stvorio je jedinstveni dom na vlastito napajanje koje omogućuje izgradnju ugljično neutralnih, zdravih i nevjerojatno učinkovitih domova velikom brzinom i uz niže troškove, koristeći "hibridni montažni pristup", s dijelovima proizvedenim u tvornica i komponentama izgrađenim na licu mjesta. Tim je dovršio svoj prvi model jedinice, ADU pod nazivom Cosmic Studio koji ima jednu razinu i ukupne je površine 33 četvorna metra. Kompaktni apartman ima kupaonicu i otvoreni prostor za spavanje, boravak, blagovanje i kuhanje.

image
COSMICS/

Zgrade se grade pomoću pojednostavljenog procesa koji je brži, ekonomičniji i manje rasipan od konvencionalnih metoda, koristeći modularni sustav standardiziranih komponenti. Moduli variraju u veličini, od 1,7 do 4,1 četvorna metara i grupirani su u objekte različitih veličina.

image
COSMICS/

Za razliku od drugih tvrtki za montažnu modularnu gradnju koje isporučuju unaprijed sklopljene glomazne module zbog kojih su skupi i teški za isporuku, Cosmic isporučuje stambene module kao plosnate pakete na maloj plošnoj platformi. Potkrovlje, fasada i unutarnji zidovi te vrata i troslojni prozori pričvršćeni su ručno Cosmic "klik stolarskim sustavom". Ovi se elementi izgrađuju na licu mjesta, što značajno povećava troškove, kapacitet i brzinu.

image
COSMICS/

Cosmics domovi dizajnirani su za proizvodnju vlastite energije koristeći minimalno energije i to bez fosilnih goriva, s visokoučinkovitim LED diodama, pametnim termostatom i aplikacijom za praćenje potrošnje električne energije. Jedinice s kuhinjama opremljene su kvarcnim radnim pločama i vrhunskim hladnjacima, dok kupaonice imaju popločane zidove tuševa i vrhunsku opremu.

image
COSMICS/

ADU je dizajniran da minimizira potrošnju energije sa značajkama kao što su kontinuirana izolacija i hermetički zatvoreni prozori i vrata, povezivanje s javnim vodovodnim i kanalizacijskim sustavima, dok proizvodi svu vlastitu električnu energiju. Jedinice su opremljene unaprijed sastavljenim mehaničkim, inženjerskim i vodovodnim sustavima koji uključuju veliku bateriju za pohranu litij-ionske i toplinske energije te krovnu solarnu bateriju koja može proizvesti sedam do 20.000 kWh godišnje u regiji Kalifornije.

image
COSMICS/

Dodatna energija može se pohraniti i zatim distribuirati natrag u mrežu kada je to moguće ili u električno vozilo, omogućujući ADU da proizvodi i skladišti i električnu i toplinsku energiju kada je to najučinkovitije i najjeftinije, te da je distribuira kućanstvu prema potrebi.

image
COSMICS/

Krajnji cilj Cosmica je transformacija građevinske industrije stvaranjem fleksibilnih prostora koji održavaju planet zdravim. Tvrtka se nalazi u tehnološkom centru Autodesk u San Franciscu, gdje će proizvoditi module šasije za svoju prvu seriju domova, radeći s lokalnim dobavljačima i proizvođačima materijala. Proizvodnja i isporuka Cosmic ADU trenutno traje četiri do šest mjeseci, a cijene će biti objavljene uskoro. Dok klimatske promjene i globalna pandemija nastavljaju preoblikovati naše životno okruženje, Cosmic održivi i učinkoviti domovi nude pogled u budućnost stanovanja i gradnje, koja će se zasigurno dramatično promijeniti u budućnosti. I kuće će postati kao Lego kocke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:33