Tvrtka VMD Model

Novi nabrijani stambeni projekt u Bužanovoj ulici u Zagrebu

Projekt nudi visoki standard stanovanja koji ima specifična rješenja, kao što su “smart home” sustav, uređaje koji bez otvaranja prozora osiguravaju svjež zrak filtriran od alergena - rekuperator zraka, komarice na prozorima i drugo.

Blok Bužanova, projekt tvrtke VMD Model, koji se ovih dana završava u Bužanovoj ulici u Zagrebu, donosi značajne iskorake u novijoj zagrebačkoj stanogradnji.

Primjerice, oko zgrade nema parkiranja, uređen je okoliš oko objekta, a ulazi su reprezentativni. Novi stambeni blok, čiji je autor arhitektonski studio 3LHD, smješten je na pet minuta pješice od Kvaternikova trga, u mirnoj ulici nadomak gradske vreve.

Nije kvaliteta stanovanja mramor, nego koliko si udaljen od prometa, zelenilo oko zgrade, angažman umjetnika... Sve to pridonosi posebnom doživljaju stanovanja i stilu života, kaže N. Mikec, direktor tvrtke VMD Model

ZELENO

Zgrade imaju novu zelenu kvalitetu gradnje i opremanja, ipak, nas su privukli prije svega murali koje su mladi hrvatski slikari i grafiteri izradili u ulazima. U tvrtki VMD Model nisu željeli posebno isticati projekt u javnosti, svi su stanovi odavno prodani i u tijeku je useljenje, no svjesni smo da je važno predstaviti dobru praksu na tržištu.

Dakle, u četiri ulaza zgrade zidne slike na temu prirode naslikali su autori Jelena Bando, Ena Jurov, Miron Milić i Mario Kolarić. Primjerice, slika Mirona Milića nazvana je “Livada iz sna”. Također, u prostoru su na stropu poznate lampe Baluna domaćeg dizajn studia Grupa, najveće dosad, potom dizajnerski namještaj tvrtke Hay, sofa i tepih Regeneracija Zabok. Lobby je kao početak dnevnog boravka pun svjetla...

- Projekt je ‘zelena priča’ i vezan je za održivi razvoj. No, svojim smo kupcima željeli ponuditi stil života, ne samo stanovanje. Želja je bila pozvati mlađe umjetnike, time dobivamo umjetnička djela, a umjetnici neku korist. Nije kvaliteta stanovanja mramor, nego koliko si udaljen od prometa, zelenilo oko zgrade, angažman mladih umjetnika. Sve to pridonosi posebnom doživljaju stanovanja i stilu života... Htjeli smo da sve bude jedna dizajnerska cjelina pa imamo i dizajnirani logo zgrade i druge oznake te posebno osmišljena interijerska rješenja u lobbyju - kaže Neven Mikec, direktor tvrtke VMD Model.

Projekt nudi visoki standard stanovanja koji osim prostranih stanova i velikih prozorskih otvora, ima dodatna specifična rješenja, kao što su “smart home” sustav, uređaje koji bez otvaranja prozora osiguravaju svjež zrak filtriran od alergena - rekuperator zraka, komarice na prozorima, središnji sustav usisavanja i dječje igralište. Iako je u stanovima sve “pametno”, imaju i mogućnost klasičnog upravljanja stanom. Zgrada je opremljena sustavom kontrole pristupa. Ima A + energetski certifikat.

Ispred objekta su podzemni spremnici za smeće koji su diskretnija izgleda i u skladu s najvišim standardima odlaganja otpada. Zelenilo pred zgradom navodnjava se kišnicom, a rasvjeta je led.

EKOLOŠKI

Oblikovanje zgrade temelji se na principima zelene gradnje i visoke ekološke svijesti. Zato je okoliš maksimalno ozelenjen, bez parkirališnih mjesta.

Pazilo se i da tende na balkonima budu unificirane, a kupci se u ugovoru obvezuju da neće zatvarati svoje loggie.

- Kako bi se osigurao lijep izgled, uz visoku kvalitetu zahtjevne fasade, svi su elementi posebno dizajnirani i sagrađeni, što je obavila tvrtka KFK. Pritom je napravljen novi proizvod, drveni prozori integrirani s ostalom opremom u aluminijske okvire, zbog našeg zahtjeva da zbog kvalitete življenja bude isključivo drvena stolarija koja je proizvod tvrtke Pana stolarija - objašnjava N. Mikec.

PENTHOUSE

Prizemlje zgrade bit će donekle javnog karaktera, s trgovačkim i dva ugostiteljska sadržaja te izdvojenim ulaznim lobbyjima stambenih prostora. U podzemne etaže smještena je prostrana garaža kapacitirana za sve stambene i poslovne sadržaje u zgradi, s odvojenim javnim i privatnim parkiranjem. Penthouse stanovi na vrhu zgrade imaju izravan pristup liftom u stan.

Najmanji stan od 61, koliko ih je u zgradi, ima 75 kvadrata, a kvadratura najvećeg penthausa je 240 kvadrata. Svaki stan ima vanjske otvorene prostore - lođu, balkon ili terase. Velike panoramske staklene stijene na pročelju omogućuju komunikaciju s okolišem i uživanje u pogledu iz interijera. Stanovi nemaju mnogo hodnika, visokih su stropova te se odmah s ulaza pruža raskošan pogled prema van.

- Želja nam je bila napraviti zeleni projekt koji će pružiti posebno zadovoljstvo stanarima, ali i podići vrijednost i kvalitetu života cijelog kvarta. To smo u suradnji s arhitektima iz 3LHD i ostvarili Blokom Bužanova - zaključuje Neven Mikec.

PLANOVI ZA GRADNJU

Novi projekt u Branimirovoj u fazi izrade urbanističkog plana

Građevinska tvrtka VMD Model planira na dugogodišnjem zapuštenom i devastiranom zemljištu od 10.000 kvadrata u bloku između Branimirove ulice i Ulice kneza Borne u Zagrebu, pokraj Centra Branimir, urediti vrhunski zeleni prostor za stanovanje koji bi sadržavao park sa šetnicom. Na tom je dugačkom zemljištu trenutačno dijelom parkiralište. Svojedobno je Croatia osiguranje željela sagraditi golemi kompleks sa stanovima, trgovinom, domom za umirovljenike. No, želja tvrtke VMD Modeli, kako kaže Neven Mikec, zeleni je projekt ponajprije stambene namjene i nešto manje izgrađenosti, u korist zelenila te osiguranja veće kvalitete života cijelog bloka. U tijeku je priprema za urbanistički plan uređenja (UPU). Budući stambeni projekti bit će razvijen, uz dodatne iskorake, na principima i rješenjima Bloka Bužanova.

Foto: Boris Kovačev/Hanza Media, Krasnodar Peršun/Hanza Media, Jure Živković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:15