ARHITEKTURA

Otvorena dva projekta poznatog studija 3LHD: Nova marina u Rovinju i stadion u Đurđevcu

Uz kaskadnu formu zgrade nogometnog stadiona, glavni oblikovni element je vidljivi beton u žutoj boji inspiriran obližnjim lokalitetom, geografsko-botaničkim rezervatom “Đurđevački Pijesci”

Za poznati arhitektonski studio 3LHD protekli su dani bili zasigurno vrlo uzbudljivi. Naime, dva njihova projekta otvorena su jedan za drugim. Svaki je drugačijeg karaktera i na drugom dijelu Hrvatske - ACI Marina Rovinj i nogometni stadion unutar sportsko-rekreacijskog centara Đurđevac.

3LHD je autor arhitektonskog projekta kopnenog dijela marine - nove zgrade marine, operativne obale, prometnih površina i krajobraza, koji je nedavno otvoren. U marini sagrađenoj 1984. godine ostali su nepromijenjeni samo koncesijom određeni gabariti, dok je sve ostalo sagrađeno iznova. Rekonstrukcija je počela u travnju 2017. godine.

Lokaciju nadomak centra grada Rovinja, uz nedavno otvoreni Grand Park Hotel Rovinj, definiraju javni park, rovinjski akvatorij s pogledom na gradsku jezgru te bogata turistička i sportsko-rekreacijska ponuda - nova šetnica i gradsko kupalište.

Sklop marine oblikovan je u jedinstveni volumen umetnut u tkivo šetnice i vidljiv isključivo s pročelja na razini obale

- Sklop marine oblikovan je u jedinstveni volumen umetnut u tkivo šetnice i vidljiv isključivo s pročelja na razini obale. Iznimku čini restoran/caffe lounge bar koji se nalazi na krovu građevine. Nova zgrada marine osim Yacht kluba s recepcijom sadržava urede, agencije, ugostiteljske, trgovačke i servisne prostore za nautičare, spremišta, sanitarije i tehničke prostore - kaže Marko Dabrović, jedan od osnivača 3LHD-a, te dodaje da je funkcionalno-kopneni dio marine organiziran na dvije koncepcijske razine - reprezentativnoj koja predstavlja prvi kontakt nautičara s marinom Rovinj i operativnoj u funkciji servisa i pružanja usluga.

KOMUNIKACIJA

Sportsko-rekreacijski centar smješten je uz Stari grad Đurđevac, u blizini park-šume Borik. Idejno rješenje centra obuhvaća širok spektar sportskih i rekreativnih sadržaja, a za sada je izvedena jedino zgrada nogometnog stadiona. Svi sadržaji planiranog centra povezani su mrežom staza i šetnica, koja se nadovezuje na pješačke putanje okolnih prostora - centra grada, livade iza Starog grada, hotela Picok i park-šume Borik.

Zgrada nogometnog stadiona nije element u prostoru sportsko-rekreacijskog centra

Zgrada nogometnog stadiona centralni je element u prostoru sportsko-rekreacijskog centra. Ciljana kategorizacija zgrade i budućih otvorenih igrališta je stadion UEFA 1. kategorije. Riječ je o prizemnoj građevini s prohodnim javnim krovom, koji je ujedno pristupna staza do tribina kapaciteta 200 sjedećih mjesta.

- Pješačka komunikacija uzdiže se do krova građevine te se s druge strane objekta spušta i povezuje s terenom. Time krov postaje prohodna terasa, djelomično natkrivena nadstrešnicom koja se proteže i iznad tribina. Visinska razlika između krova i terena artikulirana je stepenastim ozelenjenim terasama - objašnjava M. Dabrović.

Drvena konstrukcija nadstrešnice stadiona, ozelenjene terase i mreže sa zelenilom uvode prirodne elemente

Uz kaskadnu formu zgrade, glavni oblikovni element je vidljivi beton u žutoj boji inspiriran obližnjim lokalitetom - geografsko-botaničkim rezervatom “Đurđevački Pijesci”.

Cilj oblikovanja bila je interpretacija funkcionalnih elemenata stadiona na suvremeni način uz što bolje uklapanje zgrade u sredinu koja ju okružuje. Drvena konstrukcija nadstrešnice, ozelenjene terase i mreže sa zelenilom na stražnjoj strani zgrade uvode prirodne element koji daje novi vizualni i taktilni doživljaj.

VIP SALON

U interijeru su, osim funkcionalnih sadržaja, svlačionice, ambulanta, prostor za medije, tehnički i servisni prostori, dva uredska prostora, caffe bar i VIP salon. Realizacija projekta je bila vrijedna 8,3 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 05:56