SPORNI PROJEKT

Hotel Valkane predao zahtjev za lokacijsku dozvolu: ‘Svega smo se naslušali, to su neistine. Posadit ćemo stabla‘

Podsjećaju da će hotel biti udaljen 160 metara od mora i 125 metara od šetnice

Hotel Valkane

Arhitektonski studio 3LHD, u ime investitora Hotel Valkane d.o.o., predao je zahtjev za lokacijsku dozvolu za gradnju hotela na području bivšeg napuštenog kamenoloma, priopćili su iz tvrtke Hotel Valkane.

- Podnijeli smo zahtjev za lokacijsku dozvolu koji je u potpunosti u skladu s projektom koji smo prezentirali još u travnju ove godine. Svega smo se naslušali i pročitali u medijima te smo iznenađeni koliko se površno interpretira koncept i ideja ovog zahvata u prostoru. Kao arhitekti, inženjeri, sve što radimo je egzaktno pa samim time ne znamo zašto ne bi bilo i transparentno. Uvijek smo bili na raspolaganju javno obrazložiti projekt jer u njega svakako vjerujemo i iza njega i stojimo. Drago nam je da sad svi mogu vidjeti i konačni projekt, gdje je jasno vidljivo da se ne dira šuma, plaža niti Lungomare i da će se izvesti novi park otvoren za javnost. Zahvalni smo investitoru na povjerenju, razini slobode koju imamo i sigurni smo da se radi o projektu koji će, kad bude završen i krene s radom, snažno afirmirati cijelo to područje u interesu javnosti - kazali su iz 3LHD-a.

O daljnjim koracima kažu: - Nakon što bude izdana lokacijska dozvola i dobijemo posljednje smjernice ovisne o brandu koji će upravljati hotelom, slijedi daljnje projektiranje, glavni projekt, građevinska dozvola i na koncu gradnja.

- Iako je resorno ministarstvo dalo jasnu uputu kako je nebitno je li zahtjev podnesen prije ili poslije referenduma, odnosno da, dok god GUP nije izmijenjen, stari plan vrijedi, kao investitor, htjeli smo se držati ranije najavljenog plana, ali i odagnati sve sumnje i neistine koje su se proteklih mjeseci plasirale oko planova koje imamo, zaključio je Zoran Kostić, voditelj projekta.

Podsjećaju da će hotel biti udaljen 160 metara od mora i 125 metara od šetnice, te da Lungomare ostaje otvoren za sve kao i do sada, bez obzira na referendum, jer da sve što se radi, radi se na području nekadašnjeg kamenoloma na privatnom zemljištu.

-Ne samo da projekt ne zadire u postojeći javni prostor, već će se u sklopu projekta on povećati te će se posaditi novih 200 stabala, zaključili su.

Priopćenje Možemo! Pula

Zbog danas objavljenog priopćenja voditelja projekta Hotel Valkane d.o.o Zorana
Kostića
i arhitektonskog studija 3LHD, u kojem su potvrdili kako su predali zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za štetni projekt izgradnje hotela, prisiljeni smo reagirati i opovrgnuti neistine iznesene u priopćenju.

Dakle, Zoran Kostić netočno, ponovno s ciljem obeshrabrenja Puležanki i Puležana da izađu na referendum, tvrdi sljedeće: “Iako je resorno ministarstvo dalo jasnu uputu kako je nebitno je li zahtjev podnesen prije ili poslije referenduma, odnosno da, dok god GUP nije izmijenjen, stari plan vrijedi, kao investitori, htjeli smo se držati ranije najavljenog plana, ali i odagnati sve sumnje i neistine koje su se proteklih mjeseci plasirale oko planova koje imamo”.

Naime, suprotno Kostićevim tvrdnjama, podnositelj zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole nema nikakva prava u ovom slučaju, jer pojedinačni akt, odnosno lokacijska dozvola nije izdana prije donošenja odluke o provedbi referenduma.

Da je kojim slučajem pravomoćna lokacijska dozvola izdana prije odluke o provedbi referenduma koju je Gradsko vijeće donijelo 30. kolovoza 2022. investitor bi imao stečena prava, ili da je podnio zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole prije tog datuma, imao bi legitimna očekivanja radi tzv. kvazi-retroaktivnosti tj. imao bi legitimno očekivanje da se postupak dovrši po pravilima koja su vrijedila u vrijeme podnošenja zahtjeva.

Ovdje ni jedno ni drugo nije slučaj. Zbog promjene okolnosti koje mogu nastupiti izjašnjavanjem građana na referendumu, može se promijeniti prostorno-planska dokumentacija i investitor to mora trpiti. A rezultat lokalnog referenduma je obvezujuć za jedinicu lokalne samouprave u kojoj se provodi, u ovom slučaju obvezujuć je za Grad Pulu.

To znači da ako Puležanke i Puležani sljedeće nedjelje većinom glasova registriranih birača zaokruže ZA u odgovoru na referendumsko pitanje "Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja „Lungo mare“ ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?“, takva je odluka obvezujuća za Grad Pulu i gradnja hotela neće biti moguća.

To znaju i gradonačelnik Zoričić i gradski vijećnici, ali o tome šute i ne žele pozvati građane koji su ih izabrali da putem referenduma konzumiraju svoje zakonsko i demokratsko pravo izravnog sudjelovanja u upravljanju Pulom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 05:20