KAO IZ SNA

NOVI PROJEKT ARHITEKTICE MAJE BRUČIĆ Kuća na zagorskom brijegu koja obara s nogu

Kuća Lotus Expo House produžetak je ureda u Zagrebu, u koju arhitekti mogu odvesti svoje klijente i prezentirati projekte uz druženje

Na prekrasnim zagorskim bregima, koji su ovih dana prekriveni injem, u podnožju planine Ivančice, smjestilo se najnovije ostvarenje arhitektice Maje Bručić i studija Lotus Architecti, koji ona vodi, vrlo reprezentativna i atraktivna kuća za koje je radila uređenje eksterijera i interijera.

Ovih je dana u unutrašnjosti i prigodno božićno ukrašena. Kuća nazvana Lotus Expo House nalazi se na 600 metara nadmorske visine u sjeveroistočnom dijelu Hrvatskog zagorja, s vrhunskim pogledom na prirodu i Sljeme, a udaljena je 60-ak kilometara od Zagreba.

SHOWROOM

Specifikum je da je ovdje kreiran jedan prostor kao produžetak zagrebačkog ureda, tako da tu arhitekti mogu odvesti svoje klijente i održati prezentacije projekata uz druženje.

- Možemo im ovdje na licu mjesta pokazati stvari u interijeru, kao svojevrstan showroom, a opet da to bude malo neformalnije okruženje. Poanta je da smo taj projekt odradili s mnogim dizajnerima, proizvođačima opreme i namještaja koji su sudjelovali kao da su također dio projekta koji stvaramo. Dakle, to nije ni klasična vikendica, zagorska klet ili kuća, nego isključivo objekt koji će se koristiti u svrhe poslovnih druženja i prezentacija te koji je funkcionalan i pogodan za razna događanja koja planiramo - kaže Maja Bručić.

Pročelje kuće je od drva - crnogorice tamne smećkaste boje - kako bi se uklopilo u okoliš. To nije klasična vikendica, zagorska klet ili kuća iako izgleda kao velika klet. Smještena je na parceli od oko 10.000 kvadrata uz šumu

Kuća je smještena na parceli od približno 10 tisuća kvadrata, oko nje su šuma i, u neposrednoj blizini, vinogradi. Pročelje je od drva - crnogorice, tamne smećkaste boje - kako bi se uklopilo u teren. Kuća je ima 400 četvornih metara, u jednom dijelu podruma nalazi se vinski podrum, a u drugom wellness, a iznad su stambeni prostori.

U wellnessu je sauna za četiri do šest osoba, lijepo uređena kupaonica i jacuzzi s relax zonom, u kojoj se nalazi i retro flipper, poklon prijatelja, te restaurirani ormar koji potječe od bake arhitektice. Pogled iz wellnessa kroz staklenu stijenu pruža se na vanjski bazen i šumu, što uvelike pridonosi njegovoj atraktivnosti. Na katu je ispred ulaza u stambeni dio velika terasa obučena u drveni deck (ipe lapacho - brazilski orah) koja je djelomično natkrivena, opremljena udobnim i lijepim namještajem. Kroz ulazna vrata dolazi se u veliki otvoreni prostor u kojem se nalazi dnevni boravak. U tom je dijelu visina prostora na jednom mjestu čak sedam i pol metara. Bočno su smještene dvije spavaće sobe i kupaonica s tušem, koja ima staklenu stijenu s pogledom prema šumi. U boravku je vidljiva galerija na kojoj se nalazi još jedna spavaća soba s centralno postavljenim krevetom, ormarima, televizorom i sa samostojećom kadom za opuštanje te foteljom za čitanje.

BRENDOVI

- Cilj je bio što više povezati kuću s prirodom, pa je i izvana i iznutra obučena u drvo daskama hrasta . Čitav prostor odiše udobnošću i toplinom, najradije bi ovdje proveo cio dan u pidžami. Kuća je moderna, iako je prema dizajnu zapravo tradicionalna. Ima kosi krov i imitira staru zagorsku klet, ali u većem mjerilu. Velike lamelirane grede nose krov velikog raspona. Korišteni su lokalni materijali. Djelomično je namještaj kupljen u Art interijerima, nešto je od dobavljača iz Italije ili je rad domaćih stolara.

- Dnevni boravak, garnitura, kuhinja, stolice u radnim dijelovima soba i u blagovanju te kompletan vanjski namještaj za terasu i prostor oko bazena kupljeni su u Art interijerima, i to brendova Molteni, Doimo Cucine, Cattelan, Arketipo, Twils, Varaschin i Dedon. Svi stolići su poliform. Komoda u dnevnom boravku kupljena je u Barceloni, brend Momocca.

Ozvučenje su radili Sonus Art i Hust: zvučnici u kući su marke Bowers & Wilkins, pojačalo Pathos i Marantz, a u wellnessu Bang and Olufsen. Muzika je složena tako da se mogu mijenjati zone i svi dijelovi kuće pokriveni su zajedno s terasom i bazenom - opisala je arhitektica.

Stolarske radove na preostalom dijelu namještaja kao i unutarnje obloge svih zidova od hrasta radila je stolarija Srebačić-Ribica, koja je i restaurirala dva ormara, jedan u wellnessu, a drugi u ulaznom holu, koji su naslijeđeni od bake.

Najdraža mi je galerija s koje se kuća može sagledati odozgo, s foteljom za čitanje na najisturenijem dijelu, a i sauna. Obožavam sjediti na terasi s pogledom za Zagorje i Zagreb, uz osjećaj mira, kaže Maja Bručić

POSEBAN UMIVAONIK

Podovi u javnim dijelovima kuće izrađeni su u mikrotopingu, a se sve to utoplilo ručno rađenim tepisima Kazak. U spavaćim sobama postavljene su hrastove daske širine 24 cm, a u dnevnom boravku složili su “drveni tepih” - mozaik od starog hrasta.

Sva oprema za kupaone, keramika, armature, sanitarije kupljeni su u Špini, a posebnu zanimljivost čine bakrene slavine Gessi retro-modernog dizajna. A pomučili su se, naročito Mladen Mutak, koji je bio projekt menadžer, s masivnim umivaonikom koji je, prema dizajnu Maje Bručić, rezan iz jednog velikog komada mramora sahara noir, a izradila ga je jedna talijanska tvrtka i težak je 180 kilograma. Montiran je uz posebna ojačanja zida. Svu rasvjetu u kući i izvan kuće, funkcionalnu i dekorativnu, dobavila je Telektra. Pitamo arhitekticu koji joj je najdraži kutak kuće.

- Galerija, jer se s nje može sagledati kuća odozgo, te fotelja za čitanje na njezinu najisturenijem dijelu, a i sauna. Obožavam sjediti i na terasi s pogledom na Zagorje i Zagreb u daljini, što stvara osjećaj mira i pravog uzemljenja - odgovara Maja Bručić.

SLIKAR DEJAN KLJUN

Natpis na vratima je na latinskom PAX HUIC DOMUI, što znači “Mir kući ovoj”. Tu prekrasnu pločicu koja je izrađena kao negativ u metalu izradila je i darovala im tvrtka Spectra Media.

Sve životopisne slike u kući napravio je akademski slikar i kipar Dejan Kljun u suradnji s arhitekticom Bručić, prema njezinoj inspiraciji iz Knjige postanka. Za božićnu dekoraciju odgovorni su Saša Šekoranja i Renata Vučić, tvrtka Illuxit.

Bazen

Bazen s otvorenim pogledom na prirodu, koji se nalazi ispred kuće, dimenzija je 12 x 5 metara i ima 60 kvadrata. Obložen je staklenim mozaikom tamne boje s polukružnim stepenicama. Voda je grijana te se bazen može koristiti zimi, a ima staklenu kupolu, tako da se može otvoriti ili zatvoriti. Oko bazena su postavljeni velike betonske ploče i crni granit kao rubni kamen. Plaža bazena ima integriranu LED rasvjetu u stepenicama, kao i stepenice, presvučene u drveni “ipe deck”, koje vode do ulaza u kuću.

Više na: lotusarchitecti.com

Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 07:30