Moderan stan

Novi šarm zaboravljenog stana: Trosobni stan površine 87 kvadrata u zapadnom djelu Zagreba

 Berislava Picek/CROPIX
Bivši vlasnici iselili su se prije 20 godina, a temeljitom obnovom i restauracijom namještaja Nada Ercegovac udahnula mu je život

Profil

  • INFO: trosobni stan površine 87 kvadrata
  • LOKACIJA: Ilica, zapadni dio Zagreba
  • VLASNICA: Nada Ercegovac
  • UREĐENJE: vlasnica

Posljednjih 20 godina stan je bio prazan. U njemu dugo nitko nije stanovao jer su se bivši vlasnici davno preselili u Austriju. No, spletom okolnosti u potrazi za svojim novim domom upravo je bila Nada Ercegovac, a već pri prvom posjetu ovom stanu, u zgradi građenoj 30-ih godina prošlog stoljeća, imala je viziju kako bi ga mogla urediti.

Bila je to ljubav na prvi pogled, a s obzirom na to da je Nada diplomirala primijenjenu umjetnost i dizajn te se dugo bavi upravo uređenjem interijera, na kraju je sama osmislila cijeli projekt za obnovu i opremanje prostora površine 87 četvornih metara.

Znala je da želi funkcionalan, moderan i svijetao stan pročišćen od suvišnih detalja koji će se ipak na neki način razlikovati od svega dosad viđenog.

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

- Kako u njemu zaista dugo nitko nije živio, stan je bilo potrebno u potpunosti obnoviti. Zamijenjene su sve instalacije i prozori, zidovi su izbijeni do cigle te nanovo žbukani, neka vrata su također zamijenjena, a neka sam sama restaurirala. Parket je također brušen i lakiran, a bila je potrebna i kompletna adaptacija kupaonica. Da bismo dobili ovakav finalni izgled, trebalo je srušiti zidove između dnevnog boravka i spavaće sobe te ukloniti ostavu između dvije manje spavaće sobe.

Odlučila sam se za izmjenu tlocrta kako bih dobila stan s tri spavaće sobe, kupaonicom i odvojenim manjim WC-om. Takav raspored puno je bolji i funkcionalniji za obitelj - objasnila je vlasnica zbog čijeg su iskustva radovi uređenja tekli prilično brzo. Puno je pomogao i njezin šogor koji je vodio i nadzirao rad majstora, a kod bojanja su u pomoć uskočili i ostali članovi obitelji.

Stan sada ima kružni tlocrt i orijentacije je sjever-jug. Sastoji se od velikog ulaznog hodnika iz kojeg se lijevo ulazi u spavaću sobu te u kuhinju i dnevni boravak, a desno se ulazi u dvije manje sobe, dok su ravno kupaonica i mail WC.

image
Berislava Picek/CROPIX

Pri opremanju su najčešće birani prirodni materijali poput drva, cigle, kamena, pluta i kože koji su upotpunjeni industrijskim aluminijem i željezom

image
Berislava Picek/CROPIX

Pri opremanju vlasnica je uglavnom težila prirodnim materijalima poput drva, cigle, kamena, pluta i kože koje je miješala s industrijskim aluminijem i željezom. Pritom je veliku pozornost pridavala detaljima koji su izrađeni od materijala ili stvari koje bi drugi ljudi obično bacili. Upravo se takvi komadi, koji nisu kupljeni novi već su dobiveni restauriranjem najviše ističu u ovom interijeru i daju mu poseban šarm.

Glavni cilj pri uređenju bio je dobiti što funkcionalniji prostor oplemenjen malo drugačijim detaljima. Tako je, primjerice, košara za rublje postala luster, tuljci od bala papira zanimljiva instalacija na zidu, a parket je rezan i ispunjen kamenčićima i travom - nabrojala je neke od svojih maštovitih zamisli Nada.

image
Berislava Picek/CROPIX

Poseban štih stanu daju neobični detalji, poput dugih tuljaca od bala papira koji su pretvoreni u zanimljive zidne instalacije

image
Berislava Picek/CROPIX

- U ulaznom hodniku moguće je primijetiti više stilova uređenja. Luster koji se ovdje nalazi zatekli smo u stanu kada sam ga kupila te sam ga takvog željela i ostaviti. Prostor je produbljen velikim ogledalom koje je unijelo modernizam među vintage detalje. Okviri za slike kupljeni su na buvljacima i bojani, a u njima su dječji crteži - opisala je.

Dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica su jedna velika i svijetla prostorija u kojoj dominira zid od gole cigle dodatno naglašen i ukrašen statuama koje predstavljaju dva torza.

image
Berislava Picek/CROPIX

Namještaj je pomno biran na sajmovima antikviteta, a dio je pak spašen iz jedne splitske vile i iz drugih izvora starina te ga je vlasnica sama restaurirala i nanovo tapecirala. Zanimljiv primjer je stari bidermajer presvučen modernim traperom sa zakovicama.

Donji elementi kuhinje također su starinski, nanovo obojeni i nadopunjeni detaljima i aparatima u industrijskom stilu, dok je dnevni boravak zamišljen kao prostor uređen različitim stilovima s naglaskom na toplinu. U njemu dominira vitrina koja je nekada bila dio jedne stomatološke ordinacije.

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

Parket u dnevnom boravku djelomično je izrezan, a ta mjesta ispunjena su oblim kamenčićima i travom

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

- U glavnoj spavaćoj sobi nastojala sam zadržati čistoću, svjetlost i svježinu. Uređena je većinom starim namještajem koji je bojan u bijelo. U jednom kutu je psiha za šminkanje koja je ostala u izvornom stanju, a jedini novi komad namještaja je kovani krevet - objasnila je Nada koja je posebno za ovu sobu naslikala i sliku iznad kreveta.

Sličan stil kojim je željela postići duh starinskih gostinjskih soba proteže se i na dvije manje sobe u stanu od kojih jedna ima izlaz na balkončić od 4 kvadrata, a koje su također opremljene starijim, ali obnovljenim namještajem. Jedna od njih uređena je posebno za unuka, a zanimljiva dekoracija na zidu su stari bijeli okviri prozora.

image
Berislava Picek/CROPIX

U manjim sobama je cilj bio postići ugođaj starinskih gostinjskih soba, a vlasnica se pomoću bijelog namještaja trudila zadržati čistoću, svjetlost i svježinu

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX
image
Cijela kupaonica obložena je sivim pločicama kako bi do izražaja došao stup prekriven kamenom
Berislava Picek/CROPIX

- Kod uređenja kupaonice odmah sam odlučila da će postojeći stup u njoj, koji je prilično izražen, biti obložen u kamen, pa sam uz to iskombinirala još samo jednu vrstu sivih pločica kako dojam ne bi bio prekičast. Sve je oplemenjeno detaljima u bijeloj boji. Stup je dodatno naglašen velikim ogledalom u kojem se reflektira, a posebno mi je drago antikno limeno korito na stalku kupljeno na sajmu starina u inozemstvu - završava priču o svom domu iz snova Nada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 14:48