NOVOGRADNJA

Novi stambeno - poslovni sklop s dvorištem gradi se na Donjim Sveticama

 2A1-Büro
Osim podjele po vertikali, razlika u oblikovanju vidljiva je i u odnosu unutarnje - vanjsko pročelje

Na Donjim Sveticama, unutar prostora formiranog Branimirovom, Heinzelovom, Vukovarskom ulicom i Ulicom Donje Svetice smjestit će se novi stambeno-poslovni sklop nazvan Svetice Residence izrađen prema projektu studija 2A1-Büro iz Zagreba. S obzirom na to da se u glavnom gradu gradi malo stambenih zgrada, mnogima su njihovi primjeri postali zanimljivi.

image
2A1-Büro

Sklop je koncipiran kao struktura s 2 podzemne i 9 nadzemnih etaža, koja se otvara prema jugu, kažu u 2A1-Bürou

Kao u obiteljskoj kući

Sklop je koncipiran kao polublokovska struktura od dvije podzemne i devet nadzemnih etaža koja se otvara prema jugu, okrećući "leđa" prema ostale tri strane svijeta. Postav građevine, kako kažu arhitekti, obazriv je prema neposrednoj okolini jer se pristojno odmiče od svoje istočne granice - Ulice Donje Svetice, kao i od zapadne granice Planinske ulice te sjevernog susjeda. Odmicanjem od bočnih rubova nastaje, opisuju u 2A1-Bürou, zelena zona prema bitnim gradskim ulicama i formira se nenametljivo ulično pročelje.

image
2A1-Büro
image
2A1-Büro

- U središtu novonastale ‘potkove‘ bit će dvorište u ulozi medijatora između privatnog i javnog života zgrade, odnosno njezinih stanara, zaposlenika i korisnika poslovnih prostora. Pristup mu je kroz natkriveni pasaž smješten između zapadne i sjeverne građevine. Dvorište je oblikovano kao park s visokim i niskim stablima te klupama za sjedenje i rasvjetom prema pješačkoj stazi. Staza vodi do uvučenih natkrivenih ulaza u stambene dijelove građevine te ulaza u lokale trgovačke namjene - opisuje Grgur Butigan, arhitekt 2A1-Büroa, te dodaje da je na južnom dijelu dvorišta smještena automobilska rampa kojom se pristupa podzemnim etažama građevine.

Kvadrature stanova

Zgrade imaju 155 stanova. Od toga su 83 stana s jednom spavaćom sobom i dnevnim boravkom do 50 kvadrata, stanova s dvije spavaće sobe i dnevnim boravkom kvadrature oko 100 kvadrata ima 28, a tri su stana od oko 130 četvornih metara. Velikih stanova između 170 i 210 kvadrata ima sedam. Poslovni prostori u prizemlju trgovačke namjene imaju 1800 kvadrata

Prizemlje sklopa zgrada oblikovano je kao zatvorena monolitna baza koja se otvara tek na mjestima stambenih ulaza i ulaza u poslovne prostore, te na mjestima staklenih stijena poslovnih prostora. Iz baze izniču tri stambene građevine koje s vanjske strane djeluju kao neprekinuta cjelina.

image
2A1-Büro

- Prvih šest katova oblikovano je kao jednostavni bež-bijeli volumeni, a zadnja dva kata djelomično preuzimaju oblikovne odlike baze u kontekstu boje i materijala. Time se naglašava diferencijacija stanova na zadnje dvije etaže u kojima su smješteni površinom i sobnošću veći stanovi koji pružaju kvalitetu stanovanja istovjetnu životu u obiteljskoj kući - kaže Jakov Matas, arhitekt.

image
2A1-Büro

Prizemlje sklopa s tri stambene građevine oblikovano je kao zatvorena monolitna baza koja se otvara na mjestima stambenih ulaza i ulaza u poslovne prostore

image
2A1-Büro

Osim podjele po vertikali, razlika u oblikovanju vidljiva je i u odnosu unutarnje - vanjsko pročelje. Vanjsko pročelje prošupljeno je lođama sa žaluzinama u ravnini pročelja koje omogućuju kontrolirani upad svjetlosti i buke iz okoline, dok se prema dvorištu, dodaje Matas, ostvaruje skladna igra istaka formiranih tako da se osigura što veća intima susjednih stanova. Na mjestima gdje prizemna baza izlazi izvan gabarita gornjih volumena smješteni su stanovi sa zelenim terasama-vrtovima. Same stambene jedinice projektirane su tako da se ujednačenim postavom konstruktivnih elemenata ostvari što veća fleksibilnost, odnosno prilagodba stanova tijekom gradnje, kao i u naknadnim adaptacijama.

image
2A1-Büro

Duboke lođe

- Uzevši uz to u obzir svijetlu visinu u stambenim prostorima koja je iznad standarda, najkvalitetnije materijale korištene u oblikovanju unutarnjeg prostora te duboke lođe sa zaštitnim žaluzinama koje omogućavaju cjelogodišnje korištenje vanjskog prostora, postaje jasno zašto sklop nosi naziv - Svetice Residence - mjesto rezidencijalnog stanovanja, susreta i druženja - zaključuje Matas, s kojim smo razgovarali o ovom novom projektu studija 2A1-Büro.

Plan završetka gradnje projekta je studeni 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:55