SVE SE MOŽE

Novi život stare tradicionalne kuće: Kad izvorni stil star stoljećima vodi glavnu riječ

 Aitor Estévez
Zdanje je u 80-ima doživjelo proširenje koje je bilo daleko od tradicionalnog i iskrivilo je u potpunosti njegovu prvotnu sliku

Masia je ruralna građevina koja je općenito izolirana i povezana s obiteljskim farmama i/ili farmama stoke. Stoljećima su rasprostranjene po istočnoj Španjolskoj i južnoj Francuskoj. Raspored i dizajn svake od tih seoskih kuća bili su logični, ali su uvijek uključivali određenu razinu improvizacije i slijedili su prilagođeni plan temeljen na zahtjevima stanovnika tako da svaka masia ima svoj karakter i osobnost – objašnjavaju na samom početku arhitekti iz studija Pepe Gascon Arquitectura.

image
Aitor Estévez
image
Aitor Estévez
image
Aitor Estévez

Prema riječima projektanata, ovakva zdanja u građevinskom smislu su isticala široku uporabu kamena i keramike. U većini masija postojale su neke dobro prepoznatljive karakteristika poput bačvastog svoda koji se uglavnom mogao naći u prizemlju kako bi se drvene grede zaštitile od oštećenja uzrokovanih vlagom u stajama.

Španjolski arhitektonski studio ovom prilikom nam predstavlja jako zanimljivu renovaciju jedne masije koja se nalazi u srcu regije Baix Empordà i okružena je poljima koja se koriste za uzgoj.

image
Aitor Estévez
image
/Aitor Estévez

Seoska kuća dijeli zid s drugom većom građevinom, a nekada su zajedno činile jednu zgradu. Nažalost, zdanje je u 80-ima doživjelo proširenje koje je bilo daleko od tradicionalnog i iskrivilo je u potpunosti njegovu prvotnu sliku. Stoga je prvo polazište bilo oporaviti suštinu masije, sačuvati i poboljšati nekoliko izvornih elemenata koja se uglavnom se nalaze u prizemlju, dok je također zadatak bio poboljšati izgled proširenja što je više moguće, kako bi ga se učinili reprezentativnijim za stil koji se stvarao u ovom projektu.

image
Aitor Estévez
image
Aitor Estévez
image
Aitor Estévez

Kako bi se sve ovo postiglo, razina prizemlja je spuštena i otvorena sa stražnje strane, bačvasti svod je obnovljen, a zasvođeni stropovi su ožbukani. Nakon razbijanja keramičkih dijelova na podu, upotreba sivog kamena svedena je na najmanju moguću mjeru jer nije tipična za područje, napravljeni su novi otvori vanjskih zidova, zadržavajući određeni vertikalni stil, a na strani prema ulici napravljeno je dvorište u engleskom stilu.

image
Aitor Estévez

Prerađeni elementi poput kamenih dovratnika i nadvoja, ručno rađenih keramičkih pločica, vrata, umivaonika, sudopera, ograda, lampiona, fontana i namještaja pojavljuju se kroz cijeli projekt, pojačavajući identitet masije, u okruženju oker boja i grubih tekstura i materijala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 09:54