ŽIVOT NA SELU

Novi život Zagrepčanke Andreje u planinskoj kući u Crnom Lugu, uz žubor potočića i medvjedicu

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Kuća u kojoj se smjestila sa svojom obitelji postoji tu već niz godina i radi se o tipičnoj planinskoj kući

Poznato je da je zagrebački potres 2020. ispraznio skoro polovicu gradskog centra, a među njima i Andreju Čoh, urbanu vrtlaricu koja je poznata po svom istoimenom blogu, ali prvenstveno kako pionirka urbanog vrtlarenja koja je u samom centru Zagreba na vrhu zgrade u Šenoinoj uzgajala svoju vrt.

- Nakon što je stan pretrpio znatna oštećenja u potresu, a jednako tako i naš vrt na krovu zgrade i sve to uslijed pandemije koronavirusa, odlučili smo se za selidbu na obiteljsko imanje u Crni Lug u Gorskom Kotaru - objašnjava Andreja.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Inače, rođena Zagrebačka koja je cijeli život provela u samom centru našeg najvećeg grada zapravo je vrlo lako napustila taj način života i preselila se u nešto sasvim suprotno. Kuća u kojoj se smjestila sa svojom obitelji postoji tu već niz godina i radi se o tipičnoj planinskoj kući. Prva etaža je sačinjena od betonskih zidova koji su obloženi drvom, iznutra i izvana, dok su druge dvije etaže u potpunosti drvene s prepoznatljivim kosim krovom.

Nakon što smo ispili čaj u blagovaonici koja je spojena s kuhinjom u prizemlju, popeli smo se na prvi kat gdje se smjestila radna i spavaća soba te dnevni boravak okupan svjetlom preko velikih prozora, a na zadnjoj trećoj etaži smjestila se dječja spavaća soba za Andrejinog sina i sve to je stalo na samo 70 metara četvornih, a da nikome nije tijesno. Razlog tome je vjerojatno prostrana okućnica u kojoj svi provode najviše vremena, što uživajući u prirodi, što sređujući kuću, dok Andreja najviše vremena provodi u svoja dva vrta.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Zagrebački stan smo obnovili, ali smo se ipak odlučili okušati u nekom novom životu. Život je ovdje u potpunosti je drugačiji, jednako tako i ljudi, ali navikavamo se i tražimo svoj put u svemu ovome. Što se tiče ovih uobičajenih situacija koje sviju trenutno muče, možemo reći da su nam režije znatno niže, osim električne energije jer je ponekad potrebno grijati se i na taj način. Osim toga kod lokalnih dobavljača lako dođemo do drva za ogrjev i svega potrebnog za moj vrt od gnojiva do komposta, tako da to znatno olakšava našu svakodnevicu. Škola je vrlo blizu, a ako se nekada poželimo promjene za manje od sat vremena smo u Rijeci, a ni Zagreb nije daleko – govori Andreja.

Bitno je također i napomenuti da se Crni Lug nalazi na pristojnih 721 metara nadmorske visine, a Andrejina kuća usred guste šume na uzvisini. Susjeda nema, odnosno oni su tu samo ponekad vikendima ili na ljeto tako da su obično divlje životinje te koje često susreću u svome susjedstvu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Nekoliko puta smo već susreli medvjedicu s mladunčadi. Poprilično je pitoma, valjda je naviknuta na ljude i spušta se u ovaj dio kako bi kopala po smeću, iako je neobično vidjeti ju, nikada nije bilo opasno. Osim nje nerijetko čujemo zavijanje vukova u blizini, a za jutarnje buđenje prije samog svitanja obično su zaslužne razne ptice. Život u ovakvom planinskom selu doista je dinamičan koliko god ljudi mislili da je mirniji, stvari su ipak nešto drugačije – govori nam Andreja.

Briga oko vrta je i dalje Andreijna najveća preokupacija. Sada u svome posjedu ima dva, jedan kaskadni odmah ispod kuće, dok je drugi na uzvisini nešto dalje od kuće. Kako nam sama Andreja govori, uroda je sasvim dovoljno za cijelu godinu, a s obzirom na bogatstvo tla i prirode inspiracije za blog i radionice ne nedostaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 02:43