Novo cool mjesto: Audio epilog u Tratinskoj ulici

Kad glazba dirigira uređenje prostora

Osim slušanja, sviranja i razgovora o muzici, u ovoj trgovini – slušaonici možete kupiti ručno rađene zvučnike vlasnika Deana Leđenca

Audio epilog, dućan izvrsnog domaćeg zvuka, smješten je u Tratinskoj ulici, svojevrsnom zagrebačkom SoHou, prepoznatljivom po prodavaonicama gramofonskih ploča, tattoo salonu, garažama u kojima sviraju bendovi, antikvarijatima i sličnim prostorima. Mali dućan mjesto je namijenjeno glazbenim sladokuscima, u kojem se prvenstveno sluša glazba, svira glazba, govori o glazbi i eventualno kupuje oprema za njezino kvalitetno slušanje. Tom glazbenom hedonizmu pripojen je interijer koji je vlasnik Dean Leđenac, kako kaže, “sam uredio i s prijateljima pilio”. Nas je poput magneta privukao drveni pult koji se vidi s ulice kroz odškrinuta masivna željezna vrata. Pult, naizgled sklepan od drvenih dasaka, puno je više od toga – iza njega, kao i iza svega u ovoj trgovini, stoji priča i pokoja nota…

Prepoznati u svijetu

Ulazimo u svijet gramofona i guštanja u glazbi, prostor zidova obojanih u antracitno sivu boju. – Svijet koji je gotovo pojela globalizacija i potrošačka tehnomanija u utrci s vremenom – kaže Dean Leđenac. Sjedimo na sofi od goveđe kože, dlake obojene u ruzinavu crvenu boju. – Trudimo se ovdje začas zaustaviti vrijeme i reći jasno ne glazbenom zagađenju kojeg smo polusvjesni dok prilikom ulaska u tramvaje, trgovačke centre, kavane i ostale javne prostore slušamo repetirane zvukove računalno produciranog pop-zvuka koji mnogi nazivaju glazbom – dodaje on. Pukom nervoznom ponavljanju “sampliranih” zvukova u ovom se malom prostoru u Tratinskoj, za našeg posjeta, suprotstavila glazba iz mjuzikla “Pipe Dreams” iz 1955. godine.

Neobični drveni zid izrađen je od jelovine koja i dalje pušta smolu i miriše, a služi za refleksiju zvuka

I to s gramofona i zvučnika koje proizvodi Audio epilog. Naime, izvozom vlastitih zvučnika od Moskve do Seula, od Milana do Londona i “preko bare”, Audio epilog je postao svjetski etablirani proizvođač visokokvalitetnih hi-fi zvučnika. Vlasnik Dean Leđenac u svjetskim audiofilskim krugovima priznat je kao vodeći antiglobalist modernog zvuka. Inženjer je elektroakustike, kompozitor i glazbenik. Njegovi Issa, Jana Walk ili Abbys Massimo su zvučnici svjetskog kalibra koje su priznali stručnjaci. Audio epilog svojim je ručno izrađenim zvučnicima već na svjetskom vrhu i time se u svojoj radionici bave već 25 godina.

Ovo im je prva trgovina-slušaonica. – Prostor je namijenjen slušanju glazbe i pri uređenju je akustički tretiran. Jedan zid je namijenjen upijanju zvuka i od akustičkog je knaufa, a drugi je za refleksiju zvuka – opisuje vlasnik. Drveni zid koji služi za refleksiju zvuka nalik je na djela suvremene umjetnosti. Sastavljen je od drvenih kockica raznih veličina koje kao da izlaze iz zida. To su kocke od jelovine koje “i dalje puštaju svoje smole i mirišu”. – Jelovina je mekan i lagan materijal za zidove, pogodna je za obradu – kaže on. Od drvenih je jelovih greda i pult kod ulaza, od potpuno neobrađenog sirovog drva, divne bež boje. Od istih su greda i police. Uz pult stoji pretapecirana radionička stolica od metala, koja je dobila goveđu kožu, obojenu da daje dojam ruzinavog. Ovdje je i lampa s Hrelića koja je zapravo nastala od mesinganih dijelova tri petrolejske lampe. I koja svijetli kroz Edisonovu žarulju sa spiralnim žarnikom.

I za sofu u dućanu je vlasnik sam napravio drvenu osnovu, dok je gornji dio u goveđoj koži. Tu je i jastuk od jutene vreće za kavu, također ulov s Hrelića. Glazbene komponente su izložene na drvenoj ambalaži od OSB ploča koje, osim za pakiranje proizvoda, kasnije mogu služiti kao kutije za držanje ploča. – Znači da nije samo pakirano u reciklirajući materijal, nego je “reusable”, odnosno daje i novi način korištenja – objašnjava on. Osim manje moguće kutije za ploče, tu je i velika kutija od OSB ploča, koja je golemi kofer-škrinja, za pakiranje zvučnika, a koja može kasnije služiti kao polica za CD i ploče. – Modeli zvučnika su limitirani na serije od 50 ili 100 pari. Inzistiram na sirovim materijalima i u proizvodnji komponenata i u opremanju interijera. Uz minimalno ulaganje u obradu, a maksimalno kombiniranje sklada više materijala – opisuje Dean Leđenac.

Po jedna stvar u izlogu

Audio epilog godišnje proizvede oko 600 pari zvučnika. Riječ je o hrvatskom proizvodu, sve komponente sami izrađuju. No, više od 80% proizvodnje je izvoz. – Nema gdje nas nema. To su male količine koje se prodaju u opskurnim dućanima kao što je moj. Nije to klasičan biznis, ali tu se vrti lova. Želimo ostati mali jer nas ne vodi kontinuirano povećanje prometa, nego kvalitete. Dobro je ovako, dovoljno je – kaže Leđenac. U skladu s cijelom filozofijom je i izlog od jute, kože i drva u kojem je uvijek samo jedan uređaj, po načelu – ne zagađenje, nego fokus. A nasred dućana, poput skulpture, stoji akustična gitara od mahagonija. Ovdje se svakodnevno i svira! Da biste se prepustili ovom svijetu, prvo morate povući kočnicu. No, potom ćete se, dok uživate u glazbi, nekako naći i licem u lice s onim osnovnim pitanjem – kako živiš?

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 09:52