... odabrao Đelo Hadžiselimović

Novo cool mjesto u Zagrebu: BuyBook Finjak

... odabrao Đelo Hadžiselimović
Profil
Naziv:
Buybook Finjak
Adresa:
Vlaška 78, Zagreb
Vlasnik:
restaurator Željko Svirać
Uređenje:
vlasnik

Wine bar u Vlaškoj podsjeća na stan iz 20-ih i 30-ih godina čiji vlasnik voli sport, umjetnost i glazbu. I što je najbolje, opremljen je originalnim stvarima iz tog doba.

Toliko puno detalja, sitnica sa zanimljivim povijesnim pričama i originalnih eksponata iz 20-ih, 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća ne može se pronaći na jednome mjestu. Ili ga barem mi nismo pronašli. Sve dosad. Naime, restaurator Željko Svirać, vlasnik zagrebačkog kafića Finjak, poznatog upravo po uređenju u stilu secesije, proširio je ponudu i u dvorištu Vlaške 78, tik uz stari lokal, otvorio Buybook Finjak.

Riječ je o wine baru potpuno drugačijeg koncepta od prvog kafića. Već na prvi pogled može se reći kako je osmišljen za prave hedoniste koji guštaju u finim vinima, cigarama i dobrim knjigama. Taman je, atmosferičan, pomalo mističan i šarmantan. I potpuno oduševljava svojim uređenjem u Chesterfield stilu, a nalikuje na stan iz prve polovice 20. stoljeća čiji vlasnik voli sport, glazbu i umjetnost te se usput bavi i proučavanjem medicine. A što je još zanimljvije, opremljen je originalnim stvarima iz tog doba. – Sve se nekako spontano događalo, kako smo nalazili stvari, tako smo im pronalazili mjesto u lokalu. Htjeli smo napraviti pravi hedonistički lokal s puno knjiga, koje se mogu posuditi i vratiti kada se pročitaju – kaže Svirać i dodaje kako je ideja bila urediti lokal u industrijskom stilu, ali ne na način kako bismo očekivali sa sirovim betonom na podu i zidu ili predmetima koji na prvi pogled asociraju na industrijski stil.

– Nismo htjeli takve lampe i stolove, htjeli smo ‘težak’ lokal s dozom šarma. To je vrijeme art decoa, 30-e i 40-e godine bile su dokaz moćnosti, doba industrijske revolucije – kaže Svirać i dodaje kako je namještaj napravljen od odbačenih predmeta. Primjerice, biblioteka je izrađena od industrijskih polica iz varaždinske tvornice Florijan Bobić, stolovi od željeznih nogu i bakrenih ploča, iskorištena je stara polica iz Samoborčeka, lampe iz Hotela Esplanade kupljene su na Hreliću, samostojeća pepeljara je iz Kavane Korzo… Nadalje, na zidu je sat iz pošte 50-ih i 60-ih godina, tabla “Vlaška” potječe iz Vlaške 50-ih godina, Thonetov originalni plakat je iz 1920., a tu je i originalna fotografi ja Marije Jurić Zagorke te originalne karte za Woodstock 1969., koje su ujedno i najvredniji predmeti u lokalu, a vlasniku ih je darovao najbolji hrvatski bubnjar Dražen Šolc.

Priču o zvjezdanom nebu čine lampe u obliku zvijezde i aviona iz 30-ih godina, a odmah pored njih, na ogradi galerije, eksponati su vezani uz avijatičare, od medalja iz Drugog svjetskog rata i marama s kartom, koje su saveznici nosili u slučaju da ih Nijemci sruše, pa do kacige i naočala. Također, od zanimljivih predmeta mogu se uočiti čajnici iz doba baroka, bidermajera, secesije i art decoa, čime se htjela pokazati kultura ispijanja čaja tijekom desetljeća, zatim kristalne pepeljare iz 50-ih i 60-ih godina, zatim medalje i plakat za trku na kojoj je sudjelovao zagrebački motorist August Havel iz 50-ih godina… I osoblje lokala također djeluje kao da je “izašlo” iz 20-ih godina, a za to se pobrinula dizajnerica Igrajna Vargek, koja je dizajnirala uniforme za Buybook Finjak, što je jedna od prvih takvih suradnja na našim prostorima. I poslastica za kraj – naziv lokalu odabrao je Đelo Hadžiselimović!

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 08:19