Mjesta za uživanje

Novo lice hrvatskog turizma

Mali obiteljski hoteli koji će vas oduševiti

Svaki je drukčiji, specifičan i personaliziran. Svaki vas upoznaje s izvornim, autentičnim, kulturnim, gastronomskim i prirodnim lokalnim vrijednostima, a to ne možete osjetiti noćite li u hotelu sa 200 soba, gdje ćete možda, tek na hodniku, susresti goste iz susjedne sobe, gdje će vam teta čistačica nekoliko puta pokušati promijeniti posteljinu dok ste još u krevetu i gdje ćete jesti točno u određeno vrijeme.

Ispunjavanje želja

U ovim ugostiteljskim objektima osjetit ćete blizak obiteljski ugođaj, upoznat ćete arhitekturu koja odražava utjecaje podneblja i prepoznatljivo uređenje interijera, mirise i okuse lokalne kuhinje, vinsku kartu tipičnu za određen kraj, baviti se aktivnostima koje sami odaberete i imat ćete priliku na turističkim turama obići one lokalne vrijednosti koje zanimaju isključivo vašu obitelj, djecu, partnera ili društvo. Domaćini će se prilagoditi samo vama i ispunjavati vam i one sitne želje, koje u klasičnim hotelima ne bi bile ispunjene. Sve su to prednosti malih obiteljskih hotela, koji polako, ali sigurno postaju novo lice hrvatskog turizma.

Trend u svijetu

Danas je u Hrvatskoj više od 300 malih obiteljskih hotela, kategoriziranih prema proizvodnoj profilaciji na one za gurmane, odmor s djecom, aktivan odmor, wellness, poslovna putovanja i naslijeđe, a Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge OMH, govori vam o njihovim prednostima i razvoju. – Svaki mali obiteljski hotel priča svoju priču, svaki je opstao i izrastao u posebnu sortu i daje određeni plod – slikovito objašnjava Klarić kako su vlasnici malih obiteljskih hotela, a u većini slučajeva riječ je o obiteljskim biznisima, svaki individualno kvalitetu destinacije pretvorili u turistički proizvod, razvijajući drukčije sadržaje, ovisno o različitim potrebama gostiju.

Primjerice, ako netko želi aktivan odmor, mali obiteljski hotel te kategorizacije će mu to i omogućiti. – Vlasnici su odrasli na tim lokacijama i iskorištavaju maksimum iz njih. Imaju dovoljno vremena komunicirati s gostima i upoznati ih prije njihova dolaska, dok gosti s druge strane postaju dio obitelji jer žive s njima. Jedan od primjera je i to što će gosti svaku večer dobiti jelo koje vole i žele, sve će se njima prilagoditi.

To je trend i tedencija u svijetu, da se domaćini druže s gostima, ali su im sve vrijeme na usluzi. Mali obiteljski hoteli su jedan od rijetkih biznisa malih razmjera, ali velike konkurentnosti na svjetskoj razini, kojemu globalizacija ne prijeti, već ga potiče, a brojni su naši hoteli dobitnici prestižnih međunarodnih nagrada – kaže Klarić. Dodaje da se svaki hotel gradi i obnavlja prema najnovijim europskim standardima pa je najviše onih hotela s četiri zvjezdice, s vrhunskim sadržajima, bazenom, wellnessom…

Zabrana u socijalizmu

– Mnogi od njih nalaze se u starim gradskim jezgrama koje su same po sebi vrhunske i izuzetno atraktivne, ali često se nalaze i u slabije razvijenim mjestima, a tada koriste prirodna bogatstva, zelenilo, plaže… – kaže. Mali obiteljski hoteli počeli su se razvijati 90-ih godina jer je u socijalizmu, objašnjava Klarić, na snazi bila zakonska nemogućnost bavljenja privatnim ugostiteljskim biznisom. U početku je svega 20-ak poduzetnika, koji su unatoč visokim kreditima i ratu ulagali u hotele te su se, kako bi omogućili bolje uvjete na tržištu i bolje se pozicionirali, udružili.

To udruženje preteča je današnje Nacionalne udruge Obiteljski i mali hoteli, koja broji 300-tinjak članova. Ciljevi udruge su brži i jači proboj na tržište, prepoznatljivog novog proizvoda, kvalitetniji uvjeti financiranja razvoja svakog hotela, promocija… – Surađujemo s HTZ-om i 600-tinjak domaćih i inozemnih agencija koje izvan sezone dovode goste s tržišta posebnog interesa. U Italiji i Austriji mali obiteljski hoteli čine 80 posto smještajnog kapaciteta. Veliki sustavi poput hotela ne rade izvan sezone i neće raditi samo za pet gostiju. Iz tog razloga potrebni su nam mali obiteljski hoteli da bi destinacije živjele tijekom cijele godine – zaključuje Klarić. A mi vam u nastavku donosimo samo neke od malih obiteljskih hotela koji će vas, vjerujemo, oduševiti.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 12:47