cool mjesto

Novo lice pizzerije Napoli u Labinu: Odmak od klasičnog stila prema estetski privlačnom ambijentu

koridor27.
 RAJAN MILOSEVIĆ
Nijanse plavo - sive i sivo - zelene na podu i zidovima i tekstilnoj opremi uravnotežene su toplim tonovima terakote

Putovanje istočnom obalom Istre, koja se tijekom pandemije nametnula kao vodeća destinacija za vikend odmor domaćih gostiju, neizostavno je bez posjeta Labinu. Grad bogate kulturno - povijesne baštine iz godine u godinu obogaćuje svoju turističku ponudu, pri čemu se posebna pažnja pridaje gastronomiji. Suradnjom OPG-ova i malih proizvođača prehrambenih proizvoda vrhunske kvalitete s lokalnim ugostiteljima Labinština se polako, ali sigurno pozicionira kao odredište koje nudi odličnu hranu u prepoznatljivom ugođaju Poluotoka.

image
RAJAN MILOSEVIĆ
image
RAJAN MILOSEVIĆ

Za zimskog lockdowna ulice starogradske jezgre Labina utihnule su i opustjele, no na glavnom gradskom trgu, kojeg Labinjani nazivaju Crć, dva je mjeseca bilo bučno i živo do kasno u noć. Vlasnici pizzerije Napoli odlučili su ovo razdoblje iskoristiti za potpuno preuređenje najpoznatije lokalne pizzerije. Smještena u prizemlju zgrade podignute u drugoj polovici 19. st., koja je naknadno dobila i terasu na prvom katu, pizzerija je zahtijevala opsežnu rekonstrukciju, uključujući i infrastrukturne radove te uređenje vanjske fasade.

image
RAJAN MILOSEVIĆ
image
RAJAN MILOSEVIĆ
image
RAJAN MILOSEVIĆ

Zadatak uređenja interijera povjeren je arhitektonskom dvojcu Darijan Čekada i Vanja Vidulin. - Ideja je bila napraviti odmak od klasičnog stila objekta koji nudi pizzu i prijeći liniju koja dijeli restorane od pizzerija, uz dozu elegancije podići cjelokupni doživljaj uživanja u hrani u estetski privlačnom ambijentu na jednu višu razinu - opisuje Čekada polazišnu točku dizajniranja potpuno novih 90 kvadrata unutrašnjeg prostora podijeljenog u dvije zone. Jedini detalj koji je „preživio“ makeover su drvene grede na stropu, koje su nakon preuređenja zasjale novim sjajem.

image
RAJAN MILOSEVIĆ
image
RAJAN MILOSEVIĆ

Nijanse plavo - sive i sivo - zelene na podu i zidovima i tekstilnoj opremi uravnotežene su toplim tonovima terakote, čime je postignut koloristički sklad koji se nenametljivo stapa sa svijetlim drvom od kojega su, u kombinaciji s metalom, izrađeni stolovi po mjeri. Paravan pregrade izvedene su od svijetlo lakiranog metala, a uz primarnu ulogu uz glavni ulaz služe i kao garderoba.

Šankom odvojena kuhinja pruža pogled prema srcu svake pizzerije, peći koja se ovdje i estetski uklopila u interijer. Bakreni elementi i polukružni oblici proizvođača Sudforni., iz čije utrobe izlaze prave napolitanske pizze, daju toplinu i čar prostoru.

image
RAJAN MILOSEVIĆ
image
RAJAN MILOSEVIĆ
image
RAJAN MILOSEVIĆ

Već pri ulasku u „Napoli“ gosti će zamijetiti keramiku, o čemu Čekada kaže - Pri odabiru rasvjete i dekorativnih elemenata bilo je važno ostvariti sinergiju s našim idejama, a upravo to pronašli smo u lokalnoj obiteljskoj manufakturi Allegro. Akademska slikarica Alida Blašković-Koroljević zajedno sa suprugom Petrom izradila je keramičke lustere i unikatne zidne dekoracije. - Osluškujući želje investitora i dizajnera, odlučila sam se za element kruga i stilizirani oblik tanjura koji sam razigrala oblikom i zadanim akromatskim spektrom uz primjese terakote - opisuje svoj doprinos ovom projektu autorica.

image
RAJAN MILOSEVIĆ
image
RAJAN MILOSEVIĆ

Iako je zbog epidemioloških mjera izostalo svečano otvorenje i predstavljanje interijera, „Napoli“ se putem društvenih mreža @pizzerianapolilabin već predstavio javnosti uz redom pozitivne komentare i pohvale za novo ruho pizzerije. Iščekujući skori povratak na staro i izbor objedovanja unutar objekta ili na trenutno hit terasi s pogledom na najljepši trg u Istri, uz rudarski „SRETNO!“ najavljujemo skori povratak u Labin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:10