rezidencijalni kvart

Novo naselje iznad Opatije: Kuća u okruženju po uzoru na američke susjedske zajednice

 Privatna arhiva
U matuljskom Bermaču uskoro se privodi kraju rezidencijalna četvrt Bermach Residences. Vodimo vas u jednu vilu koja je tamo smještena

Info

  • Naziv: Bermach Residences
  • Lokacija: Matulji, Bermač ● Površina: kuća 350 m2/okućnica 600 m2
  • Interijer: Irena Vlaović, dizajnerica interijera
  • Kontakt: 091/2707027 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., ivid.hr/ IG @ivid.dizajn

U Matuljima pored Opatije, točnije u Bermaču ovih se dana privodi kraju rezidencijalna četvrt Bermach Residences. Riječ je o novijoj vrsti investicije u nekretnine koja u inozemstvu funkcionira već godinama, a kod nas je tek u povojima. U ovom slučaju jedan takav projekt pretvorio je više od šest tisuća kvadrata puste ledine u matuljskom Bermaču u novo naselje, susjedsku zajednicu koja bi se u SAD-u zvala "cul-de-sac", prema francuskom nazivu za slijepu ulicu. U sklopu projekta je na zasebnim parcelama površine od 400 do 600 kvadratnih metara sagrađeno 11 obiteljskih kuća s bazenima. Točnije, posljednja je još u gradnji. U jednu od njih vodimo vas danas, a iza njezina skladnog interijera stoji naša sugovornica, dizajnerica interijera Irena Vlaović.

image
Privatna arhiva

Osnovni zahtjevi za dizajnericu interijera bili su da se specifična arhitektura prenese i u interijer te da svaka kuća u konačnici bude ugodna i udobna, bez hladnih i modernih nijansi te da odiše luksuzom

image
Privatna arhiva

Vizija

- Osnovna je ideja bila da se arhitektura koja je već bila gotova i sam vanjski izgled prenesu unutra i tu smo se svi odmah složili da bi to tako trebalo biti. Osnovni zahtjevi bili su da kuća bude ugodna i topla, bez hladnog i modernog interijera, i da odiše dozom luksuza. Vizija je bila i ostala ista od početka do kraja projekta jer su investitori znali što žele i čvrsto smo se držali tog puta. Mogu reći da smo od početka našli zajednički jezik i ja sam ih u tom dijelu podržavala, a oni su bili iznimno 'poslušni' cijelo vrijeme, ha ha - smije se Irena Vlaović i objašnjava nam kako je kuća osmišljena.

image
Privatna arhiva

- Sastoji se od podruma, prizemlja i kata. Malo je teško opisati jer nije klasično dvokrako stubište za prelazak na etaže, nego je kuća organizirana projektom tako da su to ustvari međukatne visine. Projekt ima tri etaže, ali u stvarnosti su četiri. S ceste se ulazi u privatno ograđeno dvorište, a iz njega je odmah direktni ulaz u garažu iz koje postoji direktni ulaz u kuću u prizemlju te ima mjesta za dva automobila - objašnjava nam Irena Vlaović i dodaje kako se iz prizemlja ide ili u podrum ili se penje na kat gdje se nalaze dnevni boravak s blagovaonom i kuhinjom te kupaonica.

image
Privatna arhiva

Boje koje prevladavaju u unutrašnjosti kuće vrlo su smirujuće i tople, s naglašenim zelenim i plavim tonovima

image
Privatna arhiva

- Prizemlje ima izlaz na veliku terasu s ljetnom kuhinjom i bazenom. U podrumu je zamišljena teretana i sauna u budućnosti. Iz prizemlja se ide na međukat, tzv. master floor, koji sadrži pretprostor, kupaonicu, zasebnu garderobu i spavaću sobu. U prostoru stubišta tog dijela kuće je vrlo zanimljivo smješten vešeraj koji je riješen potpuno nevidljivo i izgleda kao da ulazite u zid. S tog međukata se ide na kat gdje je sadržaj za djecu ili goste. Tu su smještene tri spavaće sobe s kupaonicama - kaže i ističe kako joj se jako sviđa funkcionalnost kuće, pa joj je to i bila osnovna misao vodilja prilikom osmišljavanja i dizajniranja interijera.

Mramorna keramika

- Funkcionalan interijer koji odiše toplinom doma za obitelj s djecom. I opet naglašavam, sklad interijera i eksterijera. Oduševio me je taj koncept kuća u slijepoj ulici, sve iste arhitekture, onako kao iz američkih filmova - smije se Irena.

image
Privatna arhiva

Boje koje prevladavaju u interijeru su tople, vrlo smirujuće, s akcentima zelene i plave. - Svima koji su bili u kući jako se svidjela paleta boja i svi su to komentirali. Kad smo odabrali boje za zidove, izvođač je nazvao investitoricu i pitao jesu li to stvarno te boje jer mu se čini da su malo po 'starinski', ha ha ha. Eto, zato me je oduševila arhitektura i sam dojam kuće. Čini mi se da su sve kuće danas moderne i čistih linija, a ovdje je to potpuno drugačije - kaže dizajnerica. Na podovima se nalazi vrlo nježna krem mramorna keramika zbog funkcionalnosti terase s bazenom, a na katovima je orahov parket. Uz podove, važno je bilo osmisliti i zidove, a tu su dominantne štukature.

image
Privatna arhiva

Spavaća soba ima nježno sivi krevet i noćne ormariće s prekrasnim lampama te zasebno svoju garderobu

Dnevni boravak je elegantan i ugodan, a poseban ugođaj daje kamin na bioetanol ispod TV-a. Sav namještaj - ormari, kuhinja i kupaonski elementi - rađen je po mjeri sa stolarom. Blagovaonicu i dnevni boravak vizualno razdvajaju dva polja od štukatura u stropu. - Pozicija kuhinje bila je predodređena instalacijama. Ideja kod svakog mog interijera i slaganja tog dijela prostora jest da se maksimalno poštuje komunikacija u tim dijelovima, što znači da kada se nalazimo za blagovaonskim stolom, jasno gledamo i komuniciramo s kuhinjom i blagovaonicom, ali i okolišem, pa je tako pozicija stola u dobroj komunikaciji s terasom i bazenom te boravkom i kuhinjom, a polja u stropu ipak daju vizualni dojam da je riječ o posebnim zonama - kaže dizajnerica interijera i dodaje kako je kuhinja izvedena od MDF-a lakiranog u zelenosivu i plavu boju sa zlatnim detaljima. - Posebnost je polje od crne keramike u podu oko otoka. Visokih elemenata ima puno kako bi stali svi uređaji (ugradbeni hladnjak, pećnica i hladnjak za vino) te kako bi se njima dobilo i dosta mjesta za smočnicu, koja ovdje ne postoji kao zasebna prostorija. Izdvojila bih zlatne detalje kao naglasak na materijalu u njoj - ističe Irena Vlaović. Glavna spavaća soba je posebna po tome što ima prostrani pretprostor koji naglašava dojam luksuza.

image
Privatna arhiva

Stilski drugačije

- Tu je kompletni zid obučen u drvenu oblogu (zeleni zid s letvicama) koja se otvara jer je na njemu puno instalacijskih ormarića za koje nisam htjela da se vide. Iz tog prostora se ulazi u master kupaonicu koja ima keramiku istog mramora koji se nalazi i u drugim prostorijama kuće i terrazzo. Spavaća soba ima nježno sivi krevet i noćne ormariće s prekrasnim lampama te zasebno svoju garderobu. Baš onako u američkom stilu - smije se Irena i kaže kako su ostale spavaće sobe slične i prate dizajn ostatka kuće s izmijenjenim bojama kreveta.

- Isto imaju štukature te isti dizajn ormara kao i kuhinjske fronte. To je nešto što me često pitaju, kako to da su ormari jednaki kuhinjskim frontama. Želim dobiti dojam da interijer putuje kroz prostor te volim dojam da sam u istoj kući, a ne da je svaka prostorija stilski drugačija - objašnjava, a za kraj e pitamo čime je u kući najzadovoljnija.

- Prvenstveno s investitorima s kojima sam to radila i zaista ih moram pohvaliti. Iznimno su poštovali moj rad i zato smo i dalje ugovarali poslove, a to nam je bila prva suradnja. U samoj kući to je toplina kuće. Zadovoljna sam kako se dojam izvana i iznutra savršeno dopunjuje. Mislim da smo bojama i stilom dobili taj dojam bezvremenskog dizajna - zaključila je Irena Vlaović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 22:21