Jabukovac is back!

Novo ruho najstarijeg zagrebačkog kluba: Na adresi kultnog kluba otvoren novi klub "Dva Osam"

 Pozitivan Ritam
O uređenju prostora razgovarali smo s arhitekticama Anom Šafar i Anom Coce iz zagrebačkog POOP Studija

Novi klub "Dva Osam", koji je otvoren prije nekoliko mjeseci na mjestu najstarijeg zagrebačkog kluba "Jabuka" na zagrebačkom Jabukovcu 28, na broju po kojem je dobio ime, ima odličan klupski interijer koji je ostavio snažan dojam na mnoge. S arhitekticama Anom Coce i Anom Šafar razgovarali smo o projektu uređenja kluba koji se ozbiljno bavi kulturom: osim koncerata i nastupa DJ-a, održavaju edukacijske, književne i filmske programe.

image
Pozitivan Ritam
image
Pozitivan Ritam

Ako postoji kvalitetna komunikacija i profesionalno respektiranje između investitora i arhitekta rezultat neće izostati, pokazale su to još jednom arhitektice zagrebačkog POOP Studija iza kojih stoje brojni uspješni projekti javne namjene, a s istim investitorom uređenje bara Pločnik u zagrebačkoj Međimurskoj ulici koji se u vrlo kratkom vremenu pozicionirao kao omiljeno kvartovsko, ali i gradsko okupljalište. I danas, uskoro ce biti 6 godina od otvorenja, u njemu se i dalje uz bogat program na tjednoj bazi dešavaju snimanja za modne editorijale, reklame, spotove, filmove i sl. što nam je pokazatelj da se sve mogućnosti i atraktivnosti ovog prostora i dalje prepoznaju kao aktualne.

image
Pozitivan Ritam

Iako novi klub Dva Osam na prvi pogled izgleda isto kao stara Jabuka, to nije slučajno. - jer klub stvarno na prvi pogled ne izgleda isto, nego je samo zadržao stari raspored.

- Uređenje je podrazumijevalo generalno osvježenje i novu modernu estetiku koja se primijeti odmah, ali u ulozi upgradea, kao novog layera već poznatog klubu s kultnim statusom, pričaju nam arhitektice te dodaju kako s obzirom na ograničeni kapacitet kluba uz poštivanje mjera, u ovim nesigurnim pandemijskim & co vremenima i dob objekta nije bilo ostvarivo mijenjanje tlocrta prostora u radovima preuređenja, te je postojeći raspored bio najoptimalnije rješenje za funkcionalnost kluba i inkorporaciju novih sadržaja.

image
Pozitivan Ritam

Uz navedeno, ne ignoriramo činjenicu da je u nedavnoj prošlosti, dok tehnologije nisu toliko uznapredovale, i dok su ljudi imali više vremena za fokusiranje na detalje, postojeći tlocrt postignut kao optimalno rješenje za funkcionalnost kluba.

- Cilj uređenja je bio da prostor što prirodnije preraste u Dva Osam, klub prilagodljiv različitom i opsežnom programu te svakodnevnom šaltanju/manevriranju između koncerata, clubbinga, radionica, filmskih projekcija, podcasta itd. Od samog starta gledamo na ovaj prostor kao jedno ‘živo‘ tijelo, koje se u kontinuitetu nadograđuje i prilagođava ovisno o potrebama programa, pa je samim time najvažnije bilo stvoriti novu kvalitetnu podlogu koja bi i u promjenjivoj budućnosti bila aktualna i univerzalna za jako širok spektar programa.

image
Pozitivan Ritam

Bojanje muškog WC-a u nježno roza, a ženskog u sočno plavu boju zaigrana je provokacija uvriježenih stereotipa

Prije ikakvih estetskih zahvata valjalo se upustiti u sanaciju štete i rekonstrukciju instalacija i infrastrukture. Izvođač radova bio je Goran Šutak s kojim POOP Studio ima dobra iskustva još od Pločnika, ali i na ranijim projektima.

- Najveći troškovi investicije preuređenja upravo su oni nevidljivi na površini, prouzročeni zapuštenošću prostora u trajanju od više desetljeća, a odnose se na obnovu električnih, vodovodnih i ventilacijskih instalacija. Kao nužnost ocijenila se potpuna transformacija kolorita prostora te nova unutrašnjost i dekor šanka (najviše zbog potpune neupotrebljivosti zatečenog). Odabrana paleta boja centralnih prostorija /plesnog podija i šanka/ imala je za cilj napraviti ugodniju/topliju atmosferu podložnu raznovrsnosti novih i starih sadržaja, usprkos obaveznim strogim tamnijim tonovima specifičnim za sve prostore koji "žive" noću, uz kontrastne monokromatske osvježavajuće akcente u manjim prostorijama (WC, DJ booth, garderoba). Sve plohe tretirane su dodavanjem novog sloja boja preko postojećeg, kako nova estetika ne bi prikrila teksture bogate prošlosti, pojašnjavaju nam arhitektice.

image
Pozitivan Ritam

Novi klub ima i bogat program, točnije pet programskih smjernica, a uključuje: koncerte, slušaonice ili DJ programe, te filmske, književne, i edukacijske programe. Tako da Dva Osam radi gotovo svakodnevno. Ponedjeljkom su edukacije, utorkom radio emisija i video podcast uživo koja objedinjuje književne, filmske i edukacijske prezentacije, uz gostovanja, srijedom su filmske projekcije, četvrtkom su koncerti, a vikendom DJ programi/clubbing. Sve skupa začinjeno je misijom i odgovornošću kreiranja održivog programa za mlade.

image
Pozitivan Ritam

Uređenje je podrazumijevalo generalno osvježenje i novu modernu estetiku koja se odmah primijeti

Budući da se u prostoru kluba odvija bogat program različitog sadržaja za opremanje koristili su višenamjenske složive mobilne elemente koji zauzimaju najmanje prostora prilikom skladištenja - stolove i stolice kad je potreban drugačiji program te montažna pozornica koja se postavlja i skida u prostoru ‘tunela‘ koji spaja plesni podij sa DJ kabinom, ovisno o potrebama realizacije različitih programa. Za potrebe filmskih i ostalih programa koji ga zahtijevaju, iznad pozornice je postavljeno filmsko platno, koje se razvlači za potrebe projekcija, a na stropu projektor. Fiksni i dekorativni dio namještaja rađen je po mjeri, dok je odabrani mobilijar nabavljen vintage.

image
Pozitivan Ritam

- Uz to, klub ima i novo ozvučenje ‘Seasplash Sound System‘, tj. custom-made razglasni sustav, u koji investitor ulaže godinama za potrebe realizacije različitih glazbenih programa od koncerata do partyja i festivala, pričaju nam te dodaju kako se isto ozvučenje koristi i na poznatim, festivalskim i inim open air događanjima: Seasplash festival, Outlook festival, Dimensions festival, Slurp! festival, A Weekend Block Party i mnogim drugim.

image
Pozitivan Ritam

Da je riječ o još jednom uspješnom projektu POOP Studija dokazuju i brojne fotografije, selfiji i portreti iz kluba što ih posjetitelji sami objavljuju na društvenim profilima nakon svakog od događanja.

image
Pozitivan Ritam

Za kraj zanimalo nas je kakve su reakcije posjetitelja, prijatelja, izvođača... ?

- Najviše interesantnih i zabavnih komentara je za dramatične boje WC-a. Uvijek je zanimljivo vidjeti čitavu paletu reakcija i njihovih intenziteta kao odgovor na jednu zaigranu i donekle banalnu provokaciju uvriježenih stereotipa - ‘obrnutim’ bojanjem prostora muškog wca u nježnu roza, a ženskog u buraz plavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 10:04