PROJEKT

NOVO RUHO NOGOMETNOG SREDIŠTA U GUNJI Prvi stadion u Hrvatskoj koji je donacijama sagradio HNS

Hrvatski arhitekti studija GEplus projektirali su Stadion Luke Šokčevića Šaljapina koji je 2014. bio potpuno uništen poplavama, a danas ima modernije ruho i nominiran je za nagradu Medalja za arhitekturu

OBJEKT: Stadion Luke Šokčevića Šaljapina
LOKACIJA: Gunja, Hrvatska
GODINA PROJEKTIRANJA: 2016.
GODINA GRADNJE: 2017.
POVRŠINA BRUTO: 245 m²
NAMJENA: sportski objekt
INVESTITOR: Hrvatski nogometni savez
AUTOR: GEplus arhitekti (Gorana Giljanović i Eugen Popović)
PROJEKTNI TIM: Gorana Giljanović, Eugen Popović, Lea Kovač
OSTALO: 337 sjedećih mjesta na tribinama (104 natkrivena mjesta)

Nakon velike poplave koja je 2014. godine opustošila hrvatsku općinu Gunja mnogi važni objekti za to područje bili su uništeni. Među njima je bio i stadion “Luka Šokčević Šaljapin” na kojem je igrao NK Jadran.

Hrvatski nogometni savez zato je prije četiri godine odlučio obnoviti nogometnu infrastrukturu devastiranu poplavama u istočnoj Slavoniji. S obzirom da je poplava devastirala cjelokupnu infrastrukturu u Gunji, a time i stadion, jedino rješenje bila je izgradnja novog. Na inicijativu predsjednika Saveza Davora Šukera HNS je kroz suradnju s FIFA-om i UEFA-om prikupio sredstva za obnovu pet nogometnih igrališta u mjestima Posavski Podgajci, Drenovci, Račinovci, Strošinci i Gunja. Posebna pažnja u ovom vrijednom projektu pridana je gradnji novog stadiona u Gunji kao središnjeg mjesta okupljanja i interakcije lokalne zajednice te razvoja novih generacija sportaša.

LOKALNA ZAJEDNICA

Hrvatski studio GEplus arhitekti dobio je zadatak projektirati novi stadion Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji, a ovih dana dobivena je Uporabna dozvola. Još jedno veliko priznanje jest to da je baš ovaj arhitektonski projekt jedan od nominiranih za Medalju za arhitekturu koju dodjeljuje Hrvatska komora arhitekta u sklopu svoje godišnje nagrade.

No krenimo redom. Stadion u Gunji malen je objekt, ali povod njegovoj gradnji ima veliki značaj za lokalnu zajednicu. Arhitektonska kreativnost i inženjerska vještina svojstvena GEplus arhitektima došla je do izražaja pri oblikovanju vizualne pojavnosti stadiona gdje se kao najupečatljiviji element njegova vizualnog identiteta ističe glavno pročelje. Ono je, naime, sagrađeno od opeke koje objektu daje spomeničku vrijednost, s obzirom na to da opeka potječe od srušenih kuća uništenih poplavom. Odabirom između 12.000 sačuvanih komada arhitekti su iskoristili najočuvanije primjerke i posebnom ih tehnologijom ponovno ugradili u novi objekt. Svi korišteni materijali izabrani su u duhu osnovne funkcionalnosti te prevladava natur-beton u interijeru i eksterijeru. Suvremenim pristupom građevina se u potpunosti uklapa u kontekst ruralnog krajolika karakterističan za Slavoniju i selo Gunju.

IDEJA

- Naš projektni tim prepoznao je da ovaj objekt može biti više nego klasična obnova sportske infrastrukture u jednoj maloj ruralnoj sredini sagledavajući od početka građevinu kao važno mjesto okupljanja lokalne zajednice, ali i kao zanimljivu priču koja može biti utkana u građevinu kao memorijska vrijednost. Polaznik i inicijator koncepta arhitektonske priče je sam povod gradnje, tj. katastrofalna poplava koja je uništila stari stadion, a koji je materijaliziran kroz utkane opeke od srušenih kuća na pročeljima građevine. Međutim, postoje i druge činjenice koje su utjecale na razvoj arhitektonske ideje. Naime, ovo je bila prva stadionska infrastruktura koju je u potpunosti realizirao HNS. Osim toga, budžet je omogućavao isključivo zadovoljavanje najosnovnijih funkcija građevine, ostavljajući minimalni prostor za rad na oblikovnoj i vizualnoj pojavnosti objekta. Upravo ovaj element je od nas zahtijevao veliku arhitektonsku kreativnost i inženjersku dovitljivost kako bi, osim funkcionalnih značajki, građevina zadobila i oblikovne vrijednosti.

Oblikovanje stadiona karakterizira izdizanje građevine iz smjera juga, stvarajući dojam izrastanja iz terena, svojevrsnu simbiozu arhitekture i zelenog konteksta. Izrastanje iz terena manifestira se i u vidu zelenog krova

RURALNI KONTEKST

Financijska ograničenja lišila su građevinu brojnih tehnoloških elemenata, inače karakterističnih za suvremene objekte kojima isti mogu postati i ograničavajući, a fokus je prebačen na arhitekturu i dodanu vrijednost koju ona može donijeti lokalnoj zajednici - objasnili su čelni ljudi iz studija GEplus arhitekti, Eugen Popović i Gorana Giljanović, te dodali kako je na oblikovanje građevine najviše utjecao ruralni kontekst i lokacija građevine smještena u jednom zelenom ambijentu, gotovo parkovnog karaktera koji karakterizira drvored visokih lipa zasađenih uz rub čestice paralelno s linijama nogometnog igrališta koji stvara prirodnu kulisu gledajući iz smjera stadiona prema terenu.

Pri gradnji novog stadiona korištene su cigle od srušenih kuća koje su uništene u katastrofalnoj poplavi 2014. godine

Inače, oblikovanje stadiona karakterizira izdizanje građevine iz smjera juga stvarajući dojam izrastanja iz terena, svojevrsnu simbiozu arhitekture i zelenog konteksta. Izrastanje iz terena manifestira se i u doslovnom podizanju zelenila na kuću u vidu zelenoga krova. Primijenjena je tipologija “stadiona na nasipu”, što također simbolički podsjeća na događaj pucanja nasipa i posljedičnu poplavu.

Unutrašnji prostori su smješteni duž hodnika L oblika, u kojem se jednostrano nižu prostorije urda kluba, ambulante, svlačionice za igrače i suce...

OBLIKOVANJE

- Na sjevernoj strani građevina oblikovno započinje i završava naglašenim pročeljem nasuprot glavnom pristupu. Kontraelement koji uravnotežuje cjelokupnu kompoziciju objekta predstavlja jednostavna, betonska streha koja prelazi u vertikalni element zida s natpisom stadiona. Oblikovanje se postiglo generiranjem izduženog objekta koji je stvorio svojevrsnu kulisu gledanu sa strane igrališta i igrača, čime je podignuta kvaliteta ambijentalnog dojma sudionicima utakmica - kažu arhitekti E. Popović i G. Giljanović.

PROJEKTI PROGRAM

Zavidne prostorne funkcionalnosti mini stadiona

Stadion Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji izgrađen je prema projektnom programu potrebnom za održavanje utakmica do ranga III. Hrvatske nogometne lige. Unutrašnji prostori su smješteni duž hodnika L oblika u kojem se jednostrano nižu prostorije ureda kluba, ambulante s mogućnosti pregrađivanja u doping sobu, dvije svlačionice za igrače, svlačionica za suce, odnosno ured trenera i tehnička prostorija. Na strani hodnika prema igralištu projektiran je sustav ormara za spremanje sportske opreme na taj način koristeći neuporabljiv prostor ispod tribina. Iz hodnika je direktno omogućen pristup igralištu.

Direktni pristup s igrališta ima i vanjsko spremište smješteno na južnoj strani, a skriveno u zemljanom nasipu. Na sjevernoj strani u sklopu glavnog pročelja smješteni su prostori prodaje pića i ulaz u javne sanitarije kako bi gledateljima bili odmah vidljivi i dostupni, ali su istodobno i skriveni vertikalnim zidom L strehe s natpisom naziva stadiona kako ne bi narušavali arhitekturu sjevernog pročelja. Smještaj prodaje pića i javnih sanitarija omogućava transformaciju parkirališnog prostora u prostor za sajam ili drugu svečanost. Na etaži tribina smještena je samo kontrolna prostorija koja se koristi za vrijeme odigravanja nogometnih utakmica.

Foto: Robert Leš, Marko Mihaljević, GE+arhitekti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:09