prije i poslije

"Novogradnja" u staroj zgradi: Kompletna renovacija stana u strogom centru Pule

 Boris Čekada
Uklonjeni su svi podovi, stropovi od trstike, stolarija, pregradni zidovi, instalacije, a saniran je i dio krova

U strogom centru Pule, na 50 metara od Zlatnih vrata i Prvomajske ulice, koja vodi do Foruma, na pulskim Giardinima, smjestio se stan u koji vas vodimo danas. Prvotna namjena stana bila je stanovanje, no zbog promjene u životnim okolnostima (vlasnica radi u drugom gradu i svaki dan putuje 45 minuta do posla pa je ovaj stan više prazan nego što se boravi u njemu) sada je na prodaju ili eventualno za dugoročni najam.

image
Boris Čekada
image
Boris Čekada

- U vlasničkom listu naveden je 41 m², no tlocrtno stan ima 69 m² (na terasu otpada 29 m²). Prethodno sam sagradila i samostalno uredila kuću za odmor u obližnjoj Galižani, tako da već imam iskustva pa sam i stan uređivala sama, no uz više nego korisne savjete moje drage prijateljice, pulske arhitektice Pie Boljunčić - priča nam vlasnica, inače djelatnica u turističkom sektoru.

image
Boris Čekada


Mijenja izgled

Rađena je kompletna adaptacija, stan je u potpunosti "ogoljen", zgrada je iz 1955. te su uklonjeni svi podovi (daske i pijesak), stropovi od trstike, kompletna stolarija, pregradni zidovi, sve instalacije, s obzirom na to da je stan na vrhu zgrade (5. kat), saniran je i dio krova iznad stana, navučena je kompletna fasada (8 cm), napravljena aco odvodnja na terasi, aluminijska stolarija, ljetna kamena kuhinja na terasi.

image
Boris Čekada


- To je jedina zgrada u nizu na Giardinima koja nije iz austrougarskog razdoblja tj. koja je stradala u bombardiranju u 2. svjetskom ratu te je 1955. sagrađena nova zgrada, ostale su sve austrougarske - otkriva vlasnica i dodaje kako je željela da stan u konačnici odiše spojem klasičnog, a opet modernog uređenja. Da bude jednostavan, ali istovremeno kvalitetan i bezvremenski te da uz pokoji detalj, ukras, vrlo jednostavno tijekom vremena mijenja izgled, bez većih zahvata i troškova. Bijelo, sivi tonovi, uz detalje u bojama. Stan ima puno prirodnog svjetla, da navedeno dođe do izražaja. Namještaj je, pak, kompletno rađen po mjeri.
Inače, stan se sastoji od dnevnog boravka s kuhinjom, spavaće sobe, kupaonice i velike terase.
Iz spavaće sobe i kuhinje, koja je povezana s dnevnom izlazi se na prostranu terasu kroz velike alu klizne stijene.

image
Boris Čekada

U spavaćoj sobi nalaze se bračni maslinasto zeleni boxspring krevet, televizor, ormari i toaletni stolić rađeni po mjer

image
Boris Čekada
image
Boris Čekada

Majstori

- U spavaćoj sobi nalazi se bračni maslinasto zeleni boxspring krevet, televizor, ormari i toaletni stolić rađeni po mjeri, s restauriranom stolicom tipo thonet, a sve upotpunjeno s još nekoliko restauriranih starina. Ja to radim u slobodno vrijeme kao hobi, a stolac koji je u sobi sam našla na otpadu i sredila ga.

image
Boris Čekada
image
Boris Čekada


Nadalje, u hodniku je divno altdeutsch ogledalo i po mjeri rađen cipelarnik i ormar te u nastavku dnevni boravak s talijanskom kutnom sofom Samoa Mono i prabakinom komodom altdeutsch te televizorom. Kuhinja je rađena po mjeri, talijanska je, naručena u salonu namještaja u Puli. Gorenje retro bordo hladnjak. Alu stolariju radila je tvrtka iz obližnje Galižane, a kamene radove (kuhinja, klupice), kamenoklesarska tvrtka iz Bibići.

image
Boris Čekada

Navučena je cjelokupna fasada (8 centimetara), napravljena je aco odvodnja na terasi, aluminijska stolarija te ljetna kamena kuhinja, također na prostranoj teras

image
Boris Čekada
image
Boris Čekada

Na terasi je Lesninina garnitura za sjedenje i jasmin, koji ljeti čini idealnu hladovinu. Također, na terasi je lani bio pravi mali urbani balkonski vrt, sa cherry rajčicama i raznim začinskim biljem. Stan ima i dva zidna, ugradbena ormara iz 1955., oni su restaurirani i jedan služi kao ostava, a drugi kao dodatni cipelarnik - opisuje vlasnica i ističe kako je u cijelom ovom procesu najizazovnije bilo pronaći majstore koji će pristati nositi materijal i izvoditi radove na 5. katu u centru grada.
- Sve pomalo, početni radovi, temeljita sam osoba pa sam doslovno ogolila stan do srži i napravila sve nanovo. Zapravo je to sada "novogradnja" u staroj zgradi - govori vlasnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:58