Kad zubar nije bauk

Novouređeni prostor Dental Centar 4Smile u Zagrebu: U ovakvu ordinaciju bismo išli svaki dan!

 Julien Duval
Odlazak kod zubara ne mora biti bauk. Osobito u ovakvom prostoru, za što su se pobrinuli arhitekti iz projektnog ureda 4uha
  • AUTORI PROJEKTA: Mislav Bašić, mag.ing.arch., Nenad Špoljarić, mag.ing.arch. i Ivan Zloušić, mag.ing.arch.
  • AUTORICA GRAFIKA: Petra Prgomet, mag.diz.

Želja vlasnika bila je prenijeti njihov veseli duh i opuštenu atmosferu i na sam prostor dentalne ordinacije. Rezultat je dinamičan, ugodan, razigran, moderan i signalizacijski jednostavan prostor.

Može li odlazak kod stomatologa biti ugodno i opuštajuće iskustvo? Za mnoge, koji pate od dentalne fobije, odnosno straha od zubara, to je nemoguća misija. No, pozivamo ih da razmisle još jednom. Naime, posjetili smo novouređeni prostor Dental Centar 4Smile u zagrebačkoj Bužanovoj, koji se razlikuje od većine stomatoloških ordinacija na koje je navikla većina nas.

image
Julien Duval
image
Julien Duval
image
Julien Duval

- Dental Centar 4Smile počeo je u maloj ordinaciji u najmu. Iako smo imali ograničen i skučen prostor, uspjeli smo stvoriti dobru radnu atmosferu, kako za nas, tako i za naše pacijente. Nakon tri godine stvorili smo priliku preseliti poslovanje u vlastiti, puno veći poslovni prostor površine 100 četvornih metara. No, pritom smo se susreli s dva izazova. Prvi je bio kako maksimalno iskoristiti prostor i dobiti dovoljno velike i praktične prostore za sve što smo zamislili, a drugi kako prenijeti atmosferu i pozitivan osjećaj iz bivše ordinacije u novi prostor - prepričavaju nam vlasnici Ivan Antolković, dr.med.dent., i supruga Ana Antolković, koji su, slučajno ili ne, odabrali arhitektonski studio jednako zabavnog naziva. Riječ je, dakako, o projektnom uredu 4uHa.

image
Julien Duval
image
Julien Duval

Prostor je obogaćen site-specific umjetničkom grafičkom intervencijom na staklenim i dijelu zidnih ploha

image
Julien Duval

O samom projektu interijera smo već pisali prošle godine, a danas predstavljamo njegovu realizaciju.

- Kompleksan projektni zadatak, dinamika stomatološke ordinacije i želja za optimizacijom kretnji klijenata i osoblja dovela je do nesvakidašnjeg prostora koji je pomirio sve navedeno u dinamičan, ugodan, moderan i signalizacijski jednostavan prostor - kažu autori projekta, arhitekti Mislav Bašić, Nenad Špoljarić i Ivan Zloušić.

image
Julien Duval
image
Julien Duval
image
Julien Duval
image
Julien Duval
image
Julien Duval

Već na samom ulazu klijentu je jasna kompletna procedura.

- Znamo da nam često pri ulasku u stomatološku ordinaciju nije svejedno i da imamo druge brige na pameti - svjesni su arhitekti. Dodaju kako ulazni prostor, pregrađen staklenom stijenom od čekaonice, usmjerava na prijavni pult, a pritom omogućuje dijagonalni pogled kroz cijeli prostor na ulaz u ordinacije.

- Prijavni pult formiran je kao otvor u zidu iza kojeg su prostorije za zaposlenike. Zid se vizualno postupno širi kako bi iza sebe ugostio sve potrebne kvadrature prostorija: prijem, ured, čajna kuhinja i garderoba. U nastavku čekaonice kao proširenja osnovnog komunikacijskog pravca smješten je manji ostakljeni prostor za sastanke iza kojeg su sanitarije za posjetitelje. Prostor završava dvjema ordinacijama i prostorijom za sterilizaciju. Ordinacije primaju najviše prirodnog svjetla, a klijenti i osoblje imaju mogućnost izlaska na manju terasu kako bi rezultat suradnje sagledali na optimalnom dnevnom svjetlu - opisuju arhitekti.

image
Julien Duval
image
Julien Duval

Dominira petrol boja, poznata po stvaranju opuštenog ugođaja potrebnog pri čekanju na svoj termin

image
Julien Duval

Vlasnici dodaju da su toplim bojama i izbjegavanjem klasičnog "sterilnog" izgleda zdravstvenih ustanova htjeli ostvariti atmosferu i pozitivan osjećaj, a kombinacijom drva i stakla ukrašenih u njihovim bojama s posebnim vizualnim identitetom, prenesen je njihov veseli duh u novi prostor.

- I veseli prostor može biti čist, uredan i sterilan, bez onog osjećaja bolničke atmosfere - ističu.

image
Julien Duval
image
Julien Duval
image
Julien Duval

Prostorom dominira petrojel nijansa, poznata po stvaranju opuštenog ugođaja potrebnog pri čekanju na termin. Kontrastni prijelaz na svijetle plohe pomaže u signalizaciji i ističe prostorni koncept, a u ordinacijama, pak, dodan je i komplementarni ton pastelno narančaste da poprati dinamična zbivanja u prostoriji.

image
Julien Duval
image
Julien Duval
image
Julien Duval

- Sanitarije su interijerski koncipirane izvan okvira uobičajenih za zdravstvenu namjenu i odišu rezidencijalnim duhom, kako bi se klijenti u njima osjećali ugodno. Drveni dekori provlače se kroz detalje uredskih prostora, sobe za sastanke i čajne kuhinje - kažu i dodaju kako su u prostor uklopili i site-specific umjetničku grafičku intervenciju na staklenim plohama i dijelu zidnih, koja je obogatila prostor. Vlasnici, pak, zaključuju da je prostor istodobno profesionalan, opuštajući, razigran, moderan i praktičan, a to potvrđuju i njihovi klijenti.

image
AKSONOMETRIJA
4uHa
image
PROJEKTIRANO STANJE
4uHa
image
POSTOJEĆE STANJE
4uHa

Više na www.4smile.hr i www.4uha.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 13:12