U POSJETU

Novouređeni stan Ines Drašković u Puli: Dom u kojem živi sa sinovima sama je osmislila i uredila

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Ines se nedavno sa sinovima uselila u novouređeni stan površine 50-ak m2. Kompletan dizajn, raspored i uređenje njezina su ideja

PROFIL

  • INFO: stan površine 50,49 kvadrata u zgradi iz 1967. godine
  • LOKACIJA: Pula
  • VLASNICA: Ines Drašković
  • UREĐENJE: vlasnica
  • KONTAKT: IG profil @ines_homedeco

Jednom sam negdje pročitala ovu izreku: “Učini svoj dom sretnim i bit ćeš sretan u svom domu”. I mogu reći da u njoj ima istine. Svaki kutak mog doma popunjao se s ljubavlju i pažnjom. U njemu nikad ne nedostaje smijeha, veselja i zagrljaja, a to je upravo ono što čini dom i ljude u njemu sretnima, govori nam Ines Drašković, po struci medicinska sestra, a u slobodno vrijeme ljubitelj interijera i dobre fotografije.

image
Ines Drašković
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Upravo je te dvije strasti spojila u Instagram profil @ines_homedeco u kojemu prikazuje kutke svojeg novouređenog doma - stana površine 50-ak kvadrata u Puli, u koji se sa sinovima uselila prije tri mjeseca. Useljenju je prethodila dvomjesečna adaptacija, a kompletan dizajn, novi raspored i uređenje bili su njezina ideja, od crtanja do realizacije.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Oduvijek volim dizajn i dekoriranje pa tako pomažem poznanicima pri odabiru i uređenju njihova životnog prostora. Imala sam ideju kako bi što trebalo izgledati od prvoga dana i toga sam se držala - kaže Ines kojoj se neočekivano pružila prilika da kupi ovaj stan.

Naime, nakon što se prošle godine razvela, živjela je u unajmljenom stanu sa svoja dva sina od četiri i sedam godina. Biti podstanar, kaže, nije bila dugoročna opcija pa se dala u potragu za stanom koji će kupiti. Pritom je kvart odigrao važnu ulogu zbog blizine škole i dječjeg vrtića, u koje idu sinovi.

- Ono što me osvojilo definitivno je količina svjetlosti i sunca tijekom cijelog dana. U ovom je stanu živjela starija gospođa nakon čije se smrti obitelj odlučila na prodaju - kaže Ines, dodajući da je stan u zgradi iz 1967., otkad se u njemu ništa nije mijenjalo. Dok je čekala kredit, okupila je tim majstora i dva dana nakon riješene papirologije počela s radovima.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Stan se sastoji od dnevnog boravka, odvojene kuhinje s blagovaonicom, ostave, mini balkona, spavaće sobe i kupaonice.

- Budući da je kuhinja prostorija za sebe, spavaću sobu sam prepustila dečkima, a dnevni dio je ujedno i moj spavaći. Htjela sam imati veliki dnevni boravak tako da se nisam odlučila ni na kakvo pregrađivanje nego sam uložila u dobru kutnu garnituru i nadmadrac za spavanje - kaže, dodajući da su promijenjene sve instalacije struje i vode, postavljena je nova unutarnja i vanjska stolarija, a ravnali su se i podovi. Ines se odlučila u cijelom stanu postaviti keramičke pločice u imitaciji drva koje vizualno daju toplinu, a jednostavne su za održavanje.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Rušila je i dio hodnika te kupaonice kako bi se po mjeri izradio garderobni ormar u hodniku, jer nije htjela zatrpavati dnevni boravak nepotrebnim komadima namještaja.

- Time sam ujedno mogla napraviti veću kuhinju, koja je također rađena po mjeri, od iverala i bijelog mat medijapana, radi iskoristivosti prostora. Tu smo rušili i produžavali lijevi zid, a dio zida se ravnao - prepričava, dodajući da je isti materijal korišten i za izradu komode u dnevnom boravku i ormarića u kupaonici kako bi se dizajnom i stilom povezale sve prostorije. Svi materijali za izradu po mjeri, kao i komadi namještaja, pomno su birani. Okrugli blagovaonski stol sa staklenom površinom, za koji uz smijeh kaže da je bio ljubav na prvi pogled, iako ga mora brisati pet puta na dan, i veliku kutnu garnituru, naručila je online na stranici namještaj.hr, stolce je kupila u Jysku, a visoku policu i stolić u boravku u Ikei. Zavjese su šivane po mjeri.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Ines kaže da nema određeni stil uređenja, voli jednostavnost, minimalizam, neutralne tonove i dojam topline. Također, ne voli napadne boje i šarenilo pa je tako za svoj dom birala smirujuće i ugodne, ali tople tonove. Svi zidovi u stanu stoga su bijeli, osim maslinastog u dnevnog boravku, a posebno joj je draga tapeta cvjetnog uzroka u krem tonovima, kupljena u Bauhausu, koja je stavila točku na “i” u tom prostoru. U stanu su pomno dozirane i smeđa, crna te malo žute, koja podsjeća na proljeće i skorašnji Uskrs. Obožava cvijeće i zelenilo pa ga u stanu ima puno, a kaže da su njezin odabir u proljetno vrijeme definitivno tulipani i kale. Ines je već prigodno dekorirala pojedine kutke svojeg doma.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Uskrs u mom domu je dan za obitelj na prvom mjestu. Dekoracije se polako gomilaju i zasigurno će ih biti još. Zasad ima zaista svega, a puno toga izrađujem sama, poput vijenca za vrata, gipsane vaze u obliku jaja, gnijezda u koje dečki stave noć ranije mrkvicu za zeku... - nabraja.

Kad je kupovala stan, nije ni slutila što sve ima u podrumu koji dolazi sa stanom. Kad je napokon našla vremena sortirati te stvari, ispostavilo se da je podrum riznica starina, porculana, kristala, ukrasa iz cijelog svijeta, predivne odjeće iz 70-ih...

- Koristim taj predivan kristal i set čajnika i šalica. Zadržala sam i neke stare komade namještaja, poput drvene zidne police i drvenih stolića, koji čekaju restauraciju. Već imaju predviđeno mjesto u stanu - kaže. Od detalja izdvaja i sat od epoxy smole u kuhinji koji je izradila draga prijateljica kao dar za useljenje.

Odabir namještaja u dječjoj sobi prepustila je sinovima, a u njoj je kombinirana izrada po mjeri te namještaj iz Mime, Ikee te trgovine Happy Kids.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Za kupaonicu, pak, kaže, da je njezina elegantna oaza.

- Od prvog sam dana znala kakvu želim kupaonicu. Površinom nije velika, ali je sve stalo. Promijenila sam joj kompletan raspored i osmislila je tako da ima dovoljno svjetla, zato što nema prozora. Stoga sam postavila pločice u imitaciji mramora te bijeli namještaj s gornjom plohom od drvnog dekora radi topline u prostoru. Na stropu su ugrađene ledice, kao i u ogledalu - kaže.

Za kraj ističe da je adaptacija zapravo stresan posao, ali je u njezinu je slučaju bio kratkotrajan.

- Bilo je i smijeha i suza, ali se isplatilo. Ono što bih savjetovala drugima je da paze kakve će odabrati majstore, da biraju dobre materijale i svakako preporučujem izradu namještaja po mjeri, pogotovo kada je riječ o manjim prostorima. Ipak, u svoj toj muci s adaptacijom, rodila se i nova ljubav između majstora i mene, tako da je ovo definitivno novi početak za mene i moju obitelj - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 19:42