Bijeli stan

Oaza mira i sreće mlade zagrebačke poduzetnice

 

Ona je poduzetnica i svjetska putnica. Posao joj je takav da veći dio godine provodi u avionu. Ne postoji kontinent na kojem nije bila, a na prste gotovo može nabrojati zemlje koje nije posjetila. Iako se čini sjajno, nije uvijek tako. Putovanja se većinom svode na dolazak u hotel, ulazak u taksi i odlazak na posao. Ono što najbolje poznaje su aerodromi… Zato joj je važan svaki trenutak mira koji provodi u svom zagrebačkom stanu.

Posao ne prestaje niti kada je u zagrebačkom stanu jer jednu od soba zauzima ured, ali je pazila da prostor bude organiziran tako da privatno odvoji od poslovnog. – Kada radim potreban mi je mir i zato se moj ured nalazi u dijelu stana koji je odvojen od ostatka stana. S druge strane, važno mi je da se mogu opustiti kada ne radim pa sam druge prostorije prilagodila tome – kaže mlada zagrebačka poduzetnica.

Cijeli stan već na prvi pogled odiše elegancijom i jednostavnošću, a prevladavajuća bijela boja opušta. Podijeljen je na dva dijela, a u svaki vode prostrani i široki hodnici koji omogućavaju maksimalno iskorištavanje prostora. Hodnici su ispunjeni velikim, bijelim ugradbenim ormarima.

Do ormara su vrata jednog od dvaju balkona, a pored se nalazi još jedan ugradbeni ormar koji se, cijelom visinom i duljinom, skriva iza ogledala.

– Budući da su nasuprot ormara vrata koja vode u kuhinju, zaključila sam da je dobro postaviti ogledalo jer kad su vrata otvorena dobiva se osjećaj prostranosti i vizualno se prostor povećava – kaže vlasnica.

– Željela sam da prevladavaju neutralne nijanse jer sam prije živjela u šarenom stanu. Zato mi je sve bijele boje, od Ikeine komode, zavjesa preko kutne garniture i fotelje. Rasvjeta je također svijetla. No, da bi prostor ipak oživio, tu je crvena fotelja. Nju nisam kupila kad sam useljavala, imam je već dugi niz godina i gdje god se selim, ona ide sa mnom. Zanimljivo je da se, iako je žarke boje, uvijek nekako uklopi u svaki prostor – priča vlasnica o dnevnom boravku.

Osim fotelje tu je još jedan detalj koji stanu daje poseban šarm, a za njega su zaslužne cure iz studija VIL*e koje su osmislile zanimljive krugove tamnijih ali nenametljivih boja na zidu iza kutne garniture.

– Cure su podigle dojam boravka. Nevjerojatno je koliko te zidne naljepnice mogu dići prostor – kaže vlasnica. – On također ima svoju priču. Dobila sam ga prije više godina kad sam odlazila iz tvrtke u kojoj sam radila. Bila je to mala biljka koja je sada stablo.

Zanimljivo je koliko je osjećajan. Kad me dulje nema u stanu on se počinje sušiti, a trebalo mu je vremena i da se prilagodi ovom prostoru kad smo se preselili – kaže vlasnica. Dio dnevnog boravka čini blagovaonica sa stolom i stolcima iznad kojih su na zidu umjetničke slike vlasničina prijatelja.

Odmah pokraj je i kuhinja koja se, izbočenim šankom, spaja s blagovaonicom. – Kuhinja je napravljena po mjeri. Imala sam odličnog stolara koji je odradio sve kako sam zamislila. Naravno, i ona je bijele boje. Pločice su svijetle, a staklena stijena nježne je zelene boje – objašnjava.

– Spavaće sobe su klasične. Krevet i ormar sam prenijela iz stana u kojem sam prije živjela. Kupaonica je prostrana, a imam kadu i tuš kabinu u jednom. Radna soba je klasična. Stol i veliki ormar u kojem držim poslovne knjige. No, i tamo su cure iz studija VIL*e prostor digle zanimljivim natpisima – kaže vlasnica. U stanu nema restauriranih predmeta jer vlasnica smatra da svaki predmet ima karmu svojih vlasnika pa više voli ono što sama izabere i kupi nekorišteno.

Vlasnica se voli opuštati i na balkonima.

– Obožavam svoje biljke. Imam razno začinsko bilje, đumbir, peršin, mentu… Imam tu sreću da mi sve uspijeva pa sam imala rajčice i papriku. To je moja mala oaza mira, a super je osjećaj kad mi dođe društvo i ja iziđem na balkon, uberem povrće i složim ljetnu salatu – zaključuje poduzetnica.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 17:25