raj na zemlji

Oaza za odmor na mjestu napuštene seoske kuće: Mediteranski raj u svom najboljem izdanju

 Stella Rotger
Vodimo vas u obnovljenu kamenu kuću na Mallorci koja oduševljava uređenjem kako eksterijera tako i interijera

Obnova kamene kuće nikada nije jednostavan zadatak, a najbolje to zna engleska dizajnerica interijera Camilla Falconer, koja je vratila život i svu ljepotu ovoj napuštenoj seoskoj kući na Mallorci.

- Iako nije bilo lako, apsolutno sam oduševljena rezultatom. Radovi su trajali oko šest mjeseci s vojskom graditelja koji su radili bez odmora, bilo je prilično stresno, prisjeća se Camilla i dodaje kako je s partnericom, Emmom Langmore, neinvazivnim intervencijama napravila kompletan facelift prostora.

image
Stella Rotger

IBIZA S DUŠOM

- Željela sam da eksterijer ima mirnu i opuštenu atmosferu u Ibiza stilu, kaže Britanka, koja je za cijelu kuću (uključujući trijem i prostor oko bazena) odabrala prirodni kamen koji pruža vizualni kontinuitet.

Spektakularni pogled na planinu i činjenica da je kuća od plaže udaljena samo jedan kilometar, potakla je dizajnericu da prilikom obnove poveže unutarnji i vanjski prostor, pa je tako u kombinaciji s prirodnim tonovima stvorena umirujuća atmosfera. No, nisu samo prirodni tonovi pridonijeli stvaranju opuštenog ljetnog dojma, već i materijali: strop trijema prekriven je trskom, fotelje su od bambusa i raffia lampe nagovještavaju da ljetu i opuštanju nema kraja.

image
Stella Rotger
image
Stella Rotger
image
Stella Rotger
image
Stella Rotger
image
Stella Rotger

- Htjeli smo unutrašnjost održati što prirodnijom, pa smo odlučili nanijeti žbuku na zidove, a zatim ih ostaviti neobojene. Pronalaženje prikladne boje žbuke bilo je zahtjevno jer smo željeli toplo bijelu, ali nije bilo puno boja za birati. Na kraju smo pomiješali dvije različite boje, prisjeća se dizajnerica i dodaje kako već pri ulasku u kuću, dominiraju hladniji i rustikalni detalji poput klupe u zidu koja je u boji prozora i škura cijele kuće.

image
Stella Rotger

Interijer su ispunili prirodnim tekstilom, poput rustikalnih prostirki u dnevnom boravku, koje dodaju teksturu i plijene pažnju. No, glavni protagonist izvorne su tamne grede, koje su premazali bijelom bojom kako bi osvježili unutrašnjost.

- U dnevnoj sobi koja izravno komunicira s trijemom koristili smo prirodno drvo i tekstil sa zelenim detaljima, priča dizajnerica, dok kombinacija starinskog namještaja i namještaja izrađenog po mjeri čini prostor bezvremenskim i vrlo šarmantnim u ovom mediteranskom okruženju.

image
Stella Rotger

Čaroliju se nastavlja i u kuhinji, gdje su replicirali detalje vanjskih vrata i prozora ugradnjom škura. - Volimo ih jer stvaraju niz vizualno zanimljivih oblina, nastavlja dizajnerica interijera i vlasnica.

- Stol je zapravo fiksni otok izrađen po mjeri s ladicama na jednom kraju, a vrata ormarića spašena su iz starog" dvorca "; volimo koristiti obnovljene materijale kad možemo, jer osim što su održivi, dodaju originalnu notu interijeru “, kaže.

image
Stella Rotger

Kuhinja i blagovaonica povezani su tako da kuhar može komunicirati s gostima. - Površina kuhinje izrađena je od mikrocementa: prekrasna je, ali trebali smo nanijeti drugi sloj, budući da se prvi lako zaprljao", kaže dizajnerica, koja je i ovaj prostor ispunila preslatkim detaljima: Drvo na zid je obnovljeno od starih ribarskih brodova, dok su viseće lampe nad otokom nadahnute tipičnim indonezijskim ribarskim košarama i ručno su tkane.

image
Stella Rotger

VRLO ROMANTIČNA SPAVAĆA SOBA

- U spavaćoj sobi žbukani zidovi imaju romantičniji učinak, i to ne samo zbog okvira od bambusa, već i zbog ružičastih tonova i sirovine poput drva od manga", zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:33