u gostima

Obitelj iz Amerike slijedila je srce i na Krku sagradila svoju kuću iz snova

 Marko Miščević/Cropix
Larisa Miller u studentskim se danima zaljubila u Vrbnik, a u suradnji s arhitektonskim uredom Marconico realizirala je svoju želju

Razmišljajući unatrag o zajedničkom projektu s Barbarom i njenim timom iz arhitektonskog ureda Marconico, kristalno jasna je motivacija koja prožima svaki detalj našeg doma u Vrbniku: "slijedi svoje srce". Osjećaj koji smo kao obitelj svake godine imali dolazeći ovdje na Krk, još od ranih 2000-ih godina, narastao je u potrebu da ovaj prostor pretvorimo u svoj dom - prisjeća se Larisa Miller, koja se još u studentskim danima zaljubila u Vrbnik.

image
Marko Miščević/Cropix

Svoju ljubav prema tom drevnom gradiću na otoku Krku i općenito Hrvatskoj, prenijela je na svoju obitelj i prijatelje, a njezini prijatelji iz Hrvatske kažu nam kako nemaju izgleda ući s njom u bilo koju diskusiju, a da pritom ne osjete tu njezinu privrženost Vrbniku. Vjerojatno je upravo ta pozitivna energija, kažu, stvorila mogućnost i pronašla idealnu lokaciju na Grohotu za obiteljsku kuću iz snova s pogledom na Vrbnik.

Ukazano povjerenje

Obitelj Miller inače je iz Arlingtona, Massachusetts, a gospođa Larisa rodom je iz Tuzle. Želja o obiteljskoj kući na otoku Krku dovela ju je do lokalnog arhitektonskog ureda Marconico, s kojim je 2017. godine započela suradnju.

- Ideja je bila da se kuća utopi u prostor i da saživi s pogledom na predivni Vrbnik, more i obalu - kaže vlasnica, koja nas je s arhitekticom Barbarom Turčić Gajzler ugostila u svojem "hrvatskom domu". Zanimalo nas je nešto više i o samom projektu.

image
Marko Miščević/Cropix

Projektna rješenja prilagođena su strmom terenu. Težilo se maksimalnom otvaranju pročelja prema vizurama starog grada i otvorenom plavetnilu vinodolskog kanala

- Parcela je u velikom nagibu, pa su i projektna rješenja prilagođavana strmom terenu. Težilo se maksimalno otvoriti fasade prema vizurama staroga grada i otvorenog plavetnila vinodolskog kanala - ističe arhitektica.

Komunikacija oko projekta odvijala se mailom i bila je, dodaje, nevjerojatno "glatka".

- Mogu reći da je prava sreća naići na investitore poput Larise. Odmah smo "kliknule" pa su rješenja dolazila sama od sebe. Nevjerojatno je koliko nam je ukazala povjerenja, i koliko se i ona sama dala u projekt, kad uzmemo u obzir da je ona bila u Americi, a mi ovdje - kaže Barbara Turčić Gajzler, prepričavajući kako su se svakih nekoliko mjeseci nalazili na tjedan dana, a nakon toga bi se slijedio definirani plan. I tako do kraja projekta.

image
Marko Miščević/Cropix

Dnevna soba, blagovaonica i kuhinja smještene su u prizemnoj etaži te imaju pristup terasama na kojima je ljetna kuhinja, ali i infinity bazen

Rezultat je kuća ukupne površine 338 kvadrata, koja je maksimalno prilagođena Millerovima i njihovu načinu života.

U suterenskoj etaži nalazi se kino Grohot, s malenom priručnom kuhinjicom s odličnim odabirom vina i neizbježnim aparatom za kokice. Tu se obitelj okuplja sa svojim prijateljima u gledanju filmova.

- Kino je zapravo najveća zasluga Larisina supruga Chucka, koji je organizirao sigurno najbolje opremljeno kino na otoku Krku - kaže arhitektica sa smiješkom.

image
Marko Miščević/Cropix

Sav komadni namještaj u interijeru kupljen je izravno od nizozemskog dobavljača Eichholtz i poznatog domaćeg brenda Prostoria, a dio je po mjeri izradila tvrtka Sven namještaj. Zanimljivo je da u boravku nema televizora, nego prostorom dominiraju pianino i kamin

Gosti iz cijelog svijeta

U etaži suterena su i pomoćni prostori, vešeraj, garaža i sauna.

U prizemnoj etaži nalazi se dnevni prostor s otvorenim pogledom, a zanimljivo je da u dnevnom boravku nema televizora, već prostorom dominira pianino i bioetanolski kamin. Tu se, govore nam vlasnica i arhitektica, uživa u dobroj glazbi koju Larisa pušta iz bogate zbirke gramofonskih ploča.

Dnevna soba, blagovaonica i kuhinja orijentirane su prema terasama na kojima se nalazi ljetna kuhinja, kao i infinity bazen koji se sjedinjuje s morskim plavetnilom. U etaži prizemlja je i gostinjska soba - u ovom slučaju vrlo važan prostor, s obzirom na to da su u kući uvijek dobrodošli gosti iz svih krajeva svijeta.

image
Marko Miščević/Cropix

Spavaći dio zauzima gornju etažu. Master soba i "Jack and Jill" sobe za djecu. Posebnost te etaže je ostakljeni kutak u kojem je Joga studio orijentiran na zen vrt.

- U interijeru prevladavaju čiste linije sa snažnim dekorativnim elementima namještaja. Sav komadni namještaj u interijeru kupljen je izravno od nizozemskih dobavljača Eichholtz, kao i od poznate hrvatske opremačke kuće Prostoria, dok je sav namještaj po mjeri izrađen u Hrvatskoj u tvrtki Sven namještaj - kaže Barbara Turčić Gajzler.

image
Marko Miščević/Cropix

Na gornjoj etaži nalazi se spavaći dio s master i "Jack and Jill" sobama te ostakljeni Studio joge s pogledom na zen vrt

Što se tiče dominantnih materijala, podovi su u keramici, a stubište u lokalnom istarskom kamenu. Stropovi i profilacije rađeni su prema mjeri, u skladu s detaljnim nacrtima profilacija.

- Posebnost kuće je u tome da je maksimalno otvorena sa svih stana; rješenje omogućuje život unutra i vani. Tome pridonosi i elegantan profil vanjske aluminijske stolarije s nevidljivim pragovima tvrtke Alumil, dobavljača Ligo grupe iz Koprivnice - pojašnjava arhitektica.

image
Marko Miščević/Cropix

U eksterijeru dominira lokalni kamen na ogradnim zidovima, slagan po mustri, inspiriranoj krčkim suhozidom, dok je dominantni stup na fasadi obučen u češljani kanfanar.

Granitne kocke

- U okolišu se ističe posebnost u materijalu koji je korišten za opločenje pristupne rampe, koja je popločena granitnim kockama, istim onima kako su popločene tuzlanske ulice - dodaje arhitektica, koja je zadovoljna realizacijom, a ponajviše prijateljstvom koje se razvilo tijekom projekta.

image
Marko Miščević/Cropix

U suterenskoj etaži je kino za gledanje filmova, s malenom priručnom kuhinjicom, vinotekom i aparatom na kokice

- Barbara i njezin tim pridružili su se od početne ideje do zadnjeg detalja, i tako postali neodvojiv dio cijelog projekta. Kuća i vrt nastavit će rasti s prostorom, naročito sada kada provodimo vrijeme u njoj. Još jedna je to potvrda da što god u životu radite, ne možete pogriješiti ako slijedite svoje srce - zaključuje vlasnica kuće, Larisa Miller.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:41