Jedna od najljepših

Obiteljska Kuća M u Zagrebu: Lijep život na vrhu jednog od mnogih obronaka podsljemenske zone

 Neja Markičević/CROPIX
Jedan od najljepših stambenih objekata suvremene arhitekture nosi potpis Marka Piljeka iz projektnog biroa Centura

Na vrhu jednog od mnogih obronaka podsljemenske zone smjestila se Kuća M, jedna od najljepših vila suvremene arhitekture u Zagrebu. Djelo je arhitekta Marka Piljeka iz projektnog biroa Centura. Upravo ta je pozicija, iz koje puca pogled na sve strane i vidi se grad iz raznih vizura, bila polazna točka pri kreiranju projekta.

POGLEDAJTE VIDEO!

Karakteristično za ovu vilu je da je stilski minimalistička, a ujedno je topao dom. Kuća veličine 400 četvornih metara sagrađena je na zemljištu od 1430 četvornih metara koje se većim dijelom spušta brijegom.

VIZURE

- Zajednička želja mene kao projektanta i investitora bila je maksimalno iskorištenje potencijala parcele s obzirom na prekrasan pogled koji se pruža na cijeli grad Zagreb. U tom smislu koncipirani su svi prostori u kući. Bilo je potrebno riješiti kvalitetne vizure, ali istodobno zadržati privatnost obiteljskog doma, tako da nije projektiran klasični “glass house” koji bi istovremeno omogućio svim susjedima i prolaznicima da zavire u kuću - kaže Marko Piljek.

image
Arhitekt Marko Piljek
Neja Markičević/CROPIX

Osim kroz prozore, atraktivne vizure pucaju na grad i s terase u prizemlju te sa zelenog prohodnog krova. Vila je okružena zelenilom i stablima na koje se također dijelom gleda, primjerice iz kuhinje kroz vertikalni prozor vidi se breza koja izgleda kao slika.

Prostorni raspored je takav da kuća ima tri etaže od kojih je svaka jedna cjelina. Glavni ulaz nalazi se u prizemlju, iz kojeg se pristupa u prostrani ulazni hodnik, centralni prostor kuhinje, blagovaonice i deniveliranog dnevnog boravka te vanjske terase. Iz ulaznog hodnika također put vodi prema stubištu i garderobi koja je prolazna i povezana s garažom. Na prvom katu nalazi se glavna spavaća soba s velikom garderobom i kupaonicom, kao i manja spavaća soba za jedno dijete. U suterenu je smješten dio za djecu s još dvije spavaće sobe, dvije kupaonice, velikim pretprostorom koji služi za zabavu i druženje djece te je ovdje i dio za gospodarstvo. Svi ti prostori imaju direktan izlaz na prostranu terasu i vrt.

image
Kuća M
image
Kuća M

Posebnu atmosferu stvaraju materijali koji su korišteni pri uređenju. Želja investitora bila je da se materijalima kuća uklopi u okoliš te da ne bude nametljiva.

- Materijali izvana su masivni hrast, kamena bunja, beton, čelik, staklo i završna akrilna žbuka. Oni se ponavljaju u interijeru i prožimaju se kroz cijelu kuću. Naglasak na prirodnom hrastu, kamenu i toplim materijalima, kao i igra otiscima drva na betonskim zidovima i stropovima pridonose osjećaju topline doma - smatra arhitekt Piljek.

UGODA

Centralni dio etaže u prizemlju, kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka vrlo je atraktivan i ugodan prostor koji poziva na druženje. Marko Piljek dizajnirao je i većinu namještaja, odnosno autor je većeg dijela interijera.

- Po meni bi se svaka obiteljska kuća trebala izvoditi istovremeno kao eksterijer i interijer, i to uvijek doživljavam kao jedinstvenu cjelinu - kaže.

image
Kuća M
image
Kuća M

Ipak, u središnjem prostoru kuće mogu se vidjeti i primjerci dizajnerskog namještaja, kao i obiteljskih detalja uređenja. Stol u blagovaonici je Helsinki, stolice Vitra Alfredo Häberli, stolice uz šank su iz Themelije, fotelja u boravku je marke Citterio, crna razigrana lampa je braće Bouroullec, sofa je danski dizajn... No na stolu je, primjerice, šah koji je obitelj donijela s putovanja u Marrakech.

- Kuća prvenstveno treba biti i ostati ugodna za život. Iako neke kuće prate trendove i na prvi pogled su atraktivne, dugoročno skrivaju određene zamke pomodnosti, što svakako treba izbjeći - objašnjava Marko Piljek.

image
Kuća M
image
Kuća M
image
Kuća M

OTISCI OPLATE

Posebnost interijera su betonski zidovi u centralnom dijelu unutrašnjosti kuće. Arhitekt Piljek i kod drugih svojih projekata često koristi beton. Sviđa mu se, kaže, kako se taj materijal ponaša iskreno ovisno o pripremi oplate u koju se zalije. Naime, na njemu ostaju otisci oplate ako je ona, primjerice, od OSB ploče, kao što je slučaj na svim stropovima u ovoj kući.

Većina zidova i skoro svi stropovi ostavljeni su u sirovom betonu različito tretiranom ovisno o vrsti oplate, što je dalo određeni akcent i naglasilo neke momente u kući. Nastojim koristiti beton gdje god mogu - ovisno o senzibilitetu investitora prema tom specifičnom momentu - dodaje Piljek.

image
Kuća M

U dvorištu kuće isti je arhitekt projektirao i drvenu kućicu koja najviše služi djeci za igru i zabavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 19:34