u gostima

Obiteljska kuća poslovne žene u Marčani kod Pule: Divan interijer neopterećen suvišnim detaljima

 Neja Markicevic/CROPIX
Kuća nas je oduševila eksterijerom u kojem bismo rado proveli koji dan, te nepretencioznim, ali jako privlačnim interijerom

PROFIL

  • Info: kuća od 110 četvornih metara s terasom od 30 kvadrata
  • Lokacija: Istra
  • Projekt: arhitektica Ana Miše (www.mishe.hr) i arhitektica Maja Ristič

U mjestu Marčana u Istri pronašli smo divnu obiteljsku kuću koja nas je na prvu oduševila hedonističkim eksterijerom i ugodnim interijerom. Prostire se na 110 četvornih metara unutrašnjeg prostora, a ima i terasu od 30 četvornih metara na parceli od nekoliko tisuća kvadrata. Vlasnica kuće poslovna je žena koja svoje vrijeme dijeli između života u Zagrebu i onog u Istri. To je, priznaje nam u razgovoru, savršena kombinacija.

image
Neja Markicevic/CROPIX
image
Neja Markicevic/CROPIX
image
Neja Markicevic/CROPIX

Projekt interijera radila je arhitektica Ana Miše, a projekt rekonstrukcije i nadogradnje kuće arhitektica Maja Ristić.

- Stara, postojeća kuća je bila u derutnom stanju te je adaptacija bila temeljita; od novih stropova, instalacija i stolarije do novih podnih i zidnih obloga i namještaja. Cilj adaptacije bio je stvoriti ugodno mjesto za trajni ili povremeni boravak te dobiti dodatnu sobu za goste. Vrijeme renoviranja prilično je brzo prošlo, a neki se detalji još nadograđuju i svakom novom jednako se veselimo - govore nam arhitektice i dodaju da su glavne želje vlasnice bile dobiti jednostavan, miran i svijetao interijer, neopterećen suvišnim detaljima.

Kuća se sastoji od ulaznog prostora, kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka, radne/gostinske sobe, kupaonice, ostave, unutrašnjeg stubišta i terase na donjoj etaži te manje i veće spavaće sobe i kupaonice na katu.

image
Interijer je pun romantičnih detalja poput lokalno ubranog i osušenog cvijeća, ali i slamnatih šešira obješenih na vješalice
Neja Markicevic/CROPIX
image
Kolorit koji prevladava je akromatski, bijel i siv, s mnogo svijetlog drveta koje omekšava prostor
Neja Markicevic/CROPIX
image
Neja Markicevic/CROPIX

- Ulazni prostor u kuću je determiniran sivim škurama ulaznih vrata, prazninom volumena i starom singericom. Radna/gostinska soba smještena je u nadograđenom ulaznom dijelu kuće te ima izlaz na terasu. Glavni element gostinske sobe je veliki wall to wall ormar, koji ima integriranu ojastučenu nišu koja uokviruje veliki prozor s pogledom na dvorište. Prostor dnevnog boravljenja obuhvaća kuhinju, blagovaonicu te boravak. Kuhinja je minimalistička, tlocrtnog L-oblika. Boje su bijela, siva i drveni iveral. Kuhinji jednostavnih linija u pozadini se suprotstavlja ogoljeni kameni zid. Vodeći se dinamikom nekadašnjih prostora, stol za blagovanje se smješta u centar kuhinjske prostorije, a visilica iznad njega naglašava njegovu poziciju. Boravak je jednostavan i precrtan iz nekih prošlih vremena - jedan trosjed, jedan stolić, jedna peć i jedan kameni zid - opisuje arhitektica Ana Miše i objašnjava da je stubište u kući skulpturalno, s jedne strane omeđeno novim glatkim bijelim zidom, a s druge starim hrapavim kamenim zidom, po kojem se razlijeva svjetlost stropnih lampi.

image
Neja Markicevic/CROPIX
image
Kuhinja je minimalistička, tlocrtnog L-oblika, bijele i sive boje uz drveni iveral
Neja Markicevic/CROPIX
image
Neja Markicevic/CROPIX
image
Neja Markicevic/CROPIX

Spavaće su sobe na katu kuće. Različitih površina, ali sličnog oblikovanja. Parket na podu, vidljivi dijelovi starih kamenih zidova, poneki siv detalj, uvučeni prozori u masivnim obodnim zidovima, obiteljsko naslijeđe kukičanih prekrivača, drveni krevet… sve su to elementi i dekori koji se ovdje ističu, a kupaonice prate minimalističku priču interijera ostatka kuće - sive pločice, drveni namještaj, walk-in tuš.

image
Jednostavni je boravak opremljen osnovnim stvarima i kao da je preslikan iz nekih prošlih vremena - ima tek trosjed, stolić, peć i jedan kameni zid
Neja Markicevic/CROPIX
image
Stubište je skulpturalno, s jedne strane omeđeno novim glatkim bijelim zidom, a s druge starim hrapavim kamenim zidom po kojem se razlijeva svjetlost stropnih lampi
Neja Markicevic/CROPIX
image
Parket na podu i uvučeni prozori u masivnim obodnim zidovima dominiraju spavaćim dijelom
Neja Markicevic/CROPIX
image
Neja Markicevic/CROPIX
image
Neja Markicevic/CROPIX
image
Gostinska je soba u funkciji i radne, a ima i zanimnljivo organiziran kutak za opuštanje s prekrasnim pogledom
Neja Markicevic/CROPIX

Terasa je, pak, orijentirana prema zelenom prostranstvu i suhozidima sa šumom na horizontu. Pergola na terasi je sive boje i tako prati kolorit fasade kuće i škura. Za zaštitu od sunca služe bijela platna ovješena na pergolu. Uz klasičan stol za blagovanje smješteno je i nisko sjedenje.

- Željeni stil uređenja je bio minimalistički s naglaskom na puno svjetlosti. Boje su akromatske, bijela i siva, s mnogo svijetlog drveta koje omekšava prostor te ponekim crnim detaljem. Materijali koji dominiraju su iveral, drvo, platno, obiteljski kukičani prekrivači te intarzije starih kamenih zidova. Podne obloge su sive keramičke pločice u prizemlju i kupaonicama koje nisu slagane sistemom ‘fuga na fugu’ te parket na katu i drvena obloga stubišta - nabraja arhitektica Miše.

image
Terasa je orijentirana prema zelenom prostranstvu i suhozidima sa šumom na horizontu
Neja Markicevic/CROPIX
image
Neja Markicevic/CROPIX

S obzirom na osnovnu ideju o spoju starog i novog, tako se pristupilo i odabiru namještaja. Kupljen je novi namještaj, stolar je imao mnogo posla i s namještajem po mjeri, a jedan završni sloj daju detalji poput vintage stalka za staru šivaću mašinu. U stanu, saznajemo, nema dizajnerskih komada, pazilo se na skromnost u svim formama, pa tako i u onoj financijskoj.

Mnogo se detalja u kući odmah uoči. Tu su slike na zidovima koje je vlasnici naslikala baka, ostavljeni izvorni dijelovi neobrađenih kamenih zidova, niša u ormaru kod prozora s kojeg puca pogled na šumu, šarm uvučenih prozora u originalnim debelim zidovima, sive škure na pročelju te ista takva ulazna vrata, bijele zavjese koje se lagano njišu na povjetarcu…

image
Neja Markicevic/CROPIX
image
Neja Markicevic/CROPIX

Za kraj pitamo arhitekticu Anu Miše što joj je bilo najizazovnije i čime je najzadovoljnija?

- Najizazovnije je u cijelom projektu bilo stapanje starog i novog u jedinstvenu cjelinu tj. minimalizam današnjeg doba, ali s nostalgijom stare kamene kuće. Najzadovoljnija sam postignutim spokojem kojim kuća odiše. Interijer i njegovi elementi su podcrtani mirom istarske campagne kojom je kuća okružena te kroz tu mirnoću ona i okoliš postaju jedno - odgovara Ana Miše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:45