Vrhunsko ostvarenje arhitekture

Obiteljska kuća s drvetom u sredini na popularnom ljubljanskom Beverly Hillsu

Vrhunsko ostvarenje arhitekture u susjedstvu. “Ofis arhitekti” dizajnom koji spaja arhitekturu, povijest i prirodu stvaraju novi, intimni svijet za svoje klijente u Ljubljani

Nakon potresa 1895. godine u Ljubljani mnogi prostori ostali su nerazvijeni. Jedno od tih područja je Rozna dolina, odnosno Dolina cvijeća koja je onomad bila rezervirana za radničku klasu Ljubljane. Danas je to izrazito popularno područje u blizini zelenog dijela grada, lokalcima poznato kao i ljubljanski Beverly Hills.

Ofis arhitekti dobili su zadatak da baš tu projektiraju obiteljsku kuću. Ono što odlikuje sve kuće u okolici je tipologija prijeratnih vila koje imaju uzdignuto prizemlje zbog bojazni od poplava i orijentiranost prema jugu.

KAO MUZEJ

Izbor suvremenog dizajna betonske ljuskaste fasade i crnih metalnih ploča izgleda kao mali odmak od te nametnute tradicije. Ipak, arhitekti zadržavaju zanimljive detalje iz spomenute tipologije u ulaznom stubištu koje svakako domišljato naglašavaju kao uvod u cijeli projekt. Pomalo neobičnog izgleda, sačinjen od rupičastih metalnih ploča i širokog neobrađenog betonskog stubišta, ulaz izgleda kao da vodi u neki potpuno drugi svijet. Nakon što prođemo taj neobični portal, u unutrašnjosti same kuće otkriva se istinitost prijašnje tvrdnje. Ofis arhitekti dizajnom koji spaja arhitekturu, povijest i prirodu stvaraju jedan novi, intimni svijet za svoje klijente. U samom središtu kuće izrasta stablo koje na svojevrstan način čini srce kuće, svi prostori su koncipirani oko njega i po njemu. Zaštićeno staklenom stijenkom izgleda kao izložak u muzeju u kojemu svakodnevno mogu uživati ukućani.

U samom središtu kuće izrasta stablo. Svi prostori su koncipirani prema atriju u kojem se drvo nalazi

SIVO-CRNO

Taj centralni dio kuće, osim što služi za prirodno osvjetljenje, također je i izvor ventilacije, a njime su ujedno i odijeljeni prostori kuhinje i dnevnog boravka te vanjske terase i hodnika. Dizajn odražava određenu suradnju koncepta eksterijera i interijera. Boje se ponavljaju i prelijevaju u cijelom objektu. Siva boja betonske fasade i crne metalne ploče s ulaza motivi su koje možemo naći i u unutarnjim prostorima, od dnevnog boravka do soba i terase. Jedinstvo betona i prirode koje Ofis arhitekti donose u ovom projektu, osim što klijentima stvara novi svijet, doista ostavlja prostor za promišljanje jedne nove stvarnosti od koje se ne može pobjeći.

Više na: ofis.si

Foto: Tomaž Gregorič

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 09:58