U POSJETU

Obiteljska kuća u Malinskoj na Krku: Dom za obitelj, kuća za turiste i showroom za klijente!

 Marko Miščević/CROPIX
Koliko je ponekad teško projektirati za sebe potvrđuje i arhitektica Barbara Turčić Gajzler

PROFIL

  • Naziv: Villa Marconica
  • Info: obiteljska kuća površine 550 kvadrata koja funkcionira kao dvojni objekt (jedan se dio iznajmljuje)
  • Lokacija: Malinska, otok Krk
  • Vlasnici: obitelj Turčić Gajzler
  • Projekt: arhitektica Barbara Turčić Gajzler

Ona je sa suprugom Daliborom tek nakon sedmog pokušaja izrade idejnog rješenja odlučila sagraditi kuću na otoku Krku koja će funkcionirati kao dvojni objekt: jedan dio iznajmljuju, a u drugom žive.

Iz građevinske sam obitelji i mogu reći da mi je gradilište u mom djetinjstvu i odrastanju bio drugi dom. To je najbolji adrenalin koji možete doživjeti, kada se pred vašim očima stvara ono što ste zamislili, govori nam arhitektica Barbara Turčić Gajzler, vlasnica tvrtke za projektiranje Marconico sa sjedištem na otoku Krku.

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

Interijer se potpuno drugačije doživljava u dnevnoj i noćnoj varijanti, s obzirom na to da su sve prostorije orijentirane prema moru i imaju velike staklene površine. Teško se razaznaje gdje prestaje interijer, a počinje eksterijer

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

Iako kaže da se osnivanje vlastite tvrtke u počecima možda i nije činilo odličnom idejom, teškim radom i uz velika odricanja stvorila je respektabilan i prepoznatljiv brend koji danas broji nekoliko stotina realiziranih projekata, uglavnom na sjevernojadranskim otocima.

- U našem poslu opstati i biti žena, majka i supruga nije nimalo jednostavno. Imam sreće jer sam sve ove godine imala punu podršku mame i supruga. Naša se tvrtka bavi projektiranjem uglavnom stambenih građevina, u zadnje vrijeme najviše kuća za odmor. S obzirom na to da se nalazimo na Krku, posve je logično, ali istodobno nevjerojatno koliko imamo puno zahtjeva i kakav interes vlada za gradnjom na otoku. Uvijek me je zanimalo projektiranje u krupnom mjerilu. Kako se razvijao posao, pojavio se i interes za uređenjem kuća, tako da smo se počeli razvijati i u smjeru dizajna interijera i vođenja projekata do samoga kraja - kaže i dodaje kako su kroz godine razvili svoj sistem rada, okružili se lokalnim izvođačima i stvorili malu bazu u uredu za koordinacije i komunikaciju. Ključ svega je, tvrdi, u dobroj pripremi i točnoj prezentaciji idejnog projektnog i tehničkog rješenja, jasne dokumentacije i detaljnih pratećih troškovnika investitoru. Tada je suradnja s investitorom, kao i realizacija projekta, kvalitetna i uspješna.

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

Kućom dominira krov blagog nagiba s istaknutim lindama. Od materijala na fasadi je upotrebljavan lokalni pločasti kamen obrađen na način koji zovu “češljani” s međurazmakom. Podgledi terasa presvučeni su u kompakt ploče drvenog dekora

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

Nakon godina rada na tuđim kućama, posve logično, počela je razmišljati i o projektu vlastite obiteljske kuće. No, ponekad je najteže projektirati za sebe, a Barbara Turčić Gajzler nije prva arhitektica koja nam je to priznala.

- Imala sam sreću što sam od roditelja dobila parcelu na jednoj od najljepših lokacija u Malinskoj. Iako je bilo teško definirati projektni zadatak jer je to, kako sam rekla, ključ svega, nakon sedmog pokušaja izrade idejnog rješenja suprug Dalibor i ja smo odlučili sagraditi kuću koja će funkcionirati kao dvojni objekt; jedan dio ćemo iznajmljivati, a u drugom ćemo živjeti - prisjeća se i dodaje da je kuća dobila naziv Villa Marconica.

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

U unutrašnjosti prevladavaju prirodni materijali i čiste linije sa snažnim dekorativnim elementima namještaja. Namještaj po mjeri izrađen je od furnira američkog oraha u kombinaciji s lakiranim MDF-om, a radne ploče kuhinje i leđa su od kamena dark emperador. Interijer je zaokružen detaljima u nježnoj plavoj boji

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

Dio kuće namijenjen najmu napravljen je u skladu s Pravilnikom o kategorizaciji objekata - kuće za odmor, dok je drugi dio u potpunosti prilagođen životu njezine četveročlane obitelji. Sama gradnja i opremanje trajali su malo manje od dvije godine, a Barbara je sa suprugom sudjelovala u svakom detalju, svakodnevno obilazeći gradilište.

- Prilikom projektiranja želja je bila napraviti objekt koji pripada mjestu u kojem se nalazi. Kućom dominira krov blagog nagiba s istaknutim lindama. Od materijala na fasadi je upotrebljavan lokalni pločasti kamen obrađen na način koji zovemo ‘češljani’ s međurazmakom. Podgledi terasa presvučeni su u kompakt ploče drvenog dekora.

Unutrašnjost kuće je fluidna: s lakoćom se komunicira kroz tlocrt, moguća je kružna komunikacija i unutra - van - pojašnjava.

Kuća je ukupne površine 550 kvadrata, a obiteljski dio proteže se na 120 kvadrata kroz tri etaže. U podrumu su smješteni konoba, priručni prostori garaže, vešeraj, mini wellness i pripremnica za preradu lokalnih proizvoda. Prizemlje čini prostor dnevne zone povezan s vanjskim dijelom, dok su na katu master soba i dječje sobe s kupaonicom.

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

U kući obitelj živi u dvije sezone: tijekom zime okuplja se oko kamina u konobi, a ljeti oko infinity bazena i vanjske kuhinje

image
Marko Miščević/CROPIX

Konoba za obiteljska druženja, proslave rođendana, imendana i blagdana bila je jedna od glavnih želja u izradi projekta, a redovito se i prigodno dekorira, u što smo se uvjerili prošlog Božića. Površine je 60-ak kvadrata, a čine ju dvije međusobno povezane zone: prostor vinoteke i multifunkcionalni prostor za druženje koji je koncentriran oko centralnog otoka, šanka. Upravo za konobu Barbara Turčić Gajzler kaže da je središte njezina doma u zimskim mjesecima.

U spavaćem dijelu na gornjoj etaži nešto je drugačiji pristup uređenju. Sobe su monokromatske u paleti nježne bež boje u svim materijalima

- U usporedbi s vremenom potrebnim za izgradnju ostatka kuće, proces izgradnje konobe trajao je najdulje. Vodila nas je misao da većinu elemenata u njoj izradimo sami. Uz pomoć prijatelja i obitelji, završne radove uglavnom je izvodio moj suprug. Stoljetne hrastove grede koje krase strop dar su našeg kuma Vlatka, koji ih je također upotrijebio u uređenju interijera svog primorskog restorana u Milohnićima na otoku Krku - otkrila nam je tada i dodala da je dugogodišnji obiteljski prijatelj i suradnik Tomislav Andrić iz obrta Kopanica Rustik izradio poseban namještaj koji je savršeno upotpunio ono čemu su oduvijek težili: topao, prijateljski i ugodan prostor u kojem se svatko dobro osjeća i rado boravi.

image
Marko Miščević/CROPIX

Uz pomoć prijatelja i obitelji, završne radove u konobi uglavnom je izvodio suprug Dalibor. Stoljetne hrastove grede koje krase strop dar su kuma Vlatka, a obiteljski prijatelj Tomislav Andrić iz obrta Kopanica Rustik izradio je poseban namještaj

image
Marko Miščević/CROPIX

No, ovom prilikom zanimalo nas je nešto više o uređenju ostalih etaža i prostranog vanjskog dijela s ljetnom kuhinjom i infinity bazenom, gdje obitelj najviše vremena provodi u toplijem dijelu godine.

U prizemlju su dnevni boravak, kuhinja, blagovaonica, radna soba i kupaonica. Dnevna zona funkcionira po open space principu, a njome dominira centralni kamin s unutrašnje strane i vrt s vanjske strane. Naime, otvori ove etaže orijentirani su prema moru i vrtu, a najvažniji dio je, kaže, ljetna kuhinja i prostor infinity bazena.

- Interijer se potpuno drugačije doživljava u dnevnoj i noćnoj varijanti, a s obzirom na to da su sve prostorije orijentirane prema moru i imaju velike staklene površine u dnevnoj varijanti teško se razaznaje gdje prestaje interijer i počinje eksterijer - slikovito opisuje.

image
Marko Miščević/CROPIX

Većinu elemenata u konobi, površine 60 kvadrata, obitelj je željela sama izraditi.

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

U unutrašnjosti prevladavaju prirodni materijali i čiste linije sa snažnim dekorativnim elementima namještaja. Sav komadni namještaj u interijeru kupljen je izravno od nizozemskih dobavljača Eichholtz, dok je za izradu namještaja po mjeri zaslužna tvrtka Sven namještaj.

- Namještaj je izrađen od furnira američkog oraha u kombinaciji s lakiranim MDF-om, a radne ploče kuhinje i leđa su od kamena dark emperador. Interijer je zaokružen detaljima u nježnoj plavoj boji - kaže arhitektica.

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

U sobama je nešto drugačiji pristup uređenju. Sobe su monokromatske u paleti nježne bež boje u svim materijalima.

- Ono o čemu nisam razmišljala kad govorim o svojoj kući kao kući jedne arhitektice jest to da će upravo ta kuća u jednom trenutku postati moj showroom i vizit karta za nove poslove. Pokazalo se da je ona uvelike pridonijela mojem profesionalnom razvoju - zaključuje Barbara Turčić Gajzler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2024 23:04