Vizualno atraktivan

Obiteljski dom Ivone Štimac u kući uređenoj u ladanjskom, country stilu

@my_easy_country_ living

 Ivona Štimac
Budući da često stilizira svoju kuću, sve te promjene bilježi DSLR fotoaparatom, a koristi i stativ

Ivona Štimac ima nekoliko strasti: interijeri, DIY projekti, priroda, fotografija... a sve ih je objedinila u IG profil @my_easy_country_ living. Iza divnih fotografija na Instagram profilu My easy country living stoji Ivona Štimac, koja se nakon 15-godina provedenih u Zagrebu vratila na selo, gdje s obitelji živi u kući uređenoj u, baš kako i sam naziv profila kaže, ladanjskom, country stilu. Ivona ima nekoliko strasti, a sve se isprepliću kroz njene objave: uređenje interijera, DIY projekti, priroda i - zadnje, ali podjednako važno - fotografija.

image

“Prostor bez dekora djeluje mi hladno i pomalo neprivlačno”

Ivona Štimac

- Profil sam otvorila prije tri godine, jer jako volim uređenje interijera i zanima me što drugi rade, a s obzirom na to da je IG vizualna platforma prepuna inspirativnog sadržaja, morala sam zaviriti, što je naravno povuklo i objavljivanje fotografija vlastitog doma - kaže. Dodaje kako je profil posvećen prvenstveno interijeru, ali budući da živi na selu i jako je vezana uz prirodu, svoje mjesto su dobile i fotografije prirode i životinja s kojima se gotovo svakodnevno susreću.

image
Ivona Štimac

Fotoaparati su, kaže, njena ljubav još od srednjoškolskih dana, a sve fotografije snima DSLR fotoaparatom.

- Moj savjet za snimanje interijera nije ništa drukčiji nego ono na što prvo treba pripaziti, a to je svjetlost. Ako je dan tmuran ili općenito loša svjetlost, šanse za dobru fotku su minimalne, pa ne forsiram, nego više spontano pustim da se poklope dobar kadar i dobro osvjetljenje - kaže, dodajući kako iz tog razloga često koristi stativ jer je, ističe, općenito teže snimiti dobru fotku u zatvorenom.

- Iskreno, prije sam znala ušminkavati kadar i namještati scenografiju, odnosno podrediti dio prostora fotografiji, a sad sve više radim obrnuto jer težim ležernosti i spontanosti. Naravno da nitko u kadru ne želi razbacane čarape i neoprano posuđe, pa sve ono što kvari kadar i dalje mičem. Većina fotografija također nastaje kad je kuća pospremljena i čista, to je apsolutna inspiracija za snimanje - kaže sa smiješkom.

image
Ivona Štimac

Veliku pažnju na fotografijama pridaje dekoracijama, koje često mijenja, a uživajući u tim promjenama ih i fotografira.

- S obzirom na to da kupujem minimalno, a većinu dekoracija dovlačim iz šume, radim sama ili s djecom, takvo što volim stilizirati i prilagoditi kadru. Opet, to je nešto što je dio mene same, od malena sam voljela stalno nešto namještati i izrađivati, inspiracije mi ne manjka. Volim stilizirati, pa često dodam neko granje, bilje i cvijeće koje uvijek popuni kadar. Različite teksture u smislu drveta, krzna, keramike, općenito prirodnih materijala također utječu na dobar dojam. Prostor bez ikakvog dekora djeluje mi hladno i pomalo neprivlačno - kaže.

Navodi nam i primjer: na tavanu je pronašla predivno posuđe koje je pripadalo njezinoj baki, ali kad ga je posložila na stol i snimila, izgledalo je bezlično i neatraktivno. Dodala je laneni stolnjak i vaze s cvijećem, što je poprilično podiglo dojam.

image
Ivona Štimac

- Iako se pokušavam voditi onim da je manje više, često me odnese u neki maksimalizam - smije se.

Budući da snima fotoaparatom, s vremenom je naučila ne “škljocati” bez veze, već snimiti par fotografija koje kasnije dorađuje u Lightroomu, i to minimalno.

- Eventualni popravak ekspozicije, kontrasta, saturacije, balansa bijele boje, oštrine i slično zadovoljit će moje želje - kaže.

Najčešće snima iz nešto niže perspektive nego što je razina ljudskih očiju ili iz nešto više perspektive.

- Jako volim velike otvore blende i malu dubinsku oštrinu te close up fotografiju. U interijeru uvijek volim uži kadar, puno mi je intimniji i pruža više likovnosti nego širok kadar - kaže, dodajući kako joj je najfotogeničnija prostorija kuhinja, u kojoj najviše voli snimati, mijenjati dekoracije, dodavati sezonsko cvijeće i granje, mijenjati postere...

- Guštam i osjećam se dobro u prostoru koji je usklađen i promišljen i vizualno atraktivan - zaključuje Ivona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:26