U gostima

Obiteljski dom u zagrebačkom naselju Stenjevec: Vrijedni vlasnici zasukali rukave i oduševili sve

 Darko Tomaš/Cropix
Saznajemo kako su ovi vrijedni vlasnici odlučili zasukati rukave i unijeti mnoge prenamjene u svoj novi stan

Tamara i Josip su inače Osječani, ali su bili dugogodišnji zagrebački podstanari, dok se nisu prije dvije godine odlučili na ulaganje u vlastiti stan u Stenjevcu o kojem vam danas mi pišemo.

image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix

Zlatni zid upečatljiv je element u stanu. Ovaj zid radio se tehnikom postavljanja zlatnih listića koji su zapravo vjerna imitacija 24-karatnog zlata, a efekt je, kaže vlasnica, neusporediv s bilo kojim drugim načinom

image
Darko Tomaš/Cropix

- Do sada smo bili, rekla bih, atipični podstanari, koji su i u tuđem stanu težili ugodnom ambijentu, estetski uređenom i prilagođenom našem stilu, gdje smo vrlo često unosili razne promjene i imali određena ulaganja - otkriva nam Tamara Grbeša Fuglinski na samom početku. Pri prvom pogledu na uređenje njihova novog stana od 91 četvornog metra bili smo svjesni da iza toga stoje vrijedne i kreativne ruke te smo morali saznati koja je njihova priča. Tamara za sebe kaže da je prije svega supruga i majka dvoje djece, a da redovno radno vrijeme provodi u farmaceutskoj tvrtki, nakon čega se vraća svome obrtu u brendu Art Design by Tamara ili ADT.

image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image
Kuhinja je u bazičnoj, bijeloj nijansi te tako cijelom interijeru daje jednu smirujuću notu
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix

Dekorativne igračke

- Nakon redovnog posla do kasno u noć tu se stvaraju razni proizvodi, koji vesele kako mene tako i mnoge druge obitelji i djecu. Više od 14 godina bavim se slikanjem, što je dugo vremena bilo u glavnom fokusu sve dok nisam postala mama. U toj ulozi otvorio se neki novi svijet ideja iz kojih su u konačnici nastali i novi proizvodi i projekti. Tako se razvio moj ADT svijet dekorativnih igračaka, podloga za igranje i slično - kaže nam Tamara.

image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix

Novi stan je, nakon kupnje, također dobio svoj poslovni dio, tako da Tamara može nesmetano u njemu stvarati svoje kreacije. Sam proces potrage za stanom je bio poprilično dugotrajan, a Fuglinski su gotovo čitavu godinu dana tražili prostor koji je morao ispuniti dosta kriterija. - Ovo je bio stan koji je na prvu ispunio većinu kriterija. Tu mislim i na potencijal uređenja koji se uklapao u moju viziju. Shvatila sam da će biti i određenih poteškoća i prilagodbe nekih dijelova, ali smo to prihvatili i odlučili svemu nekako doskočiti da budemo zadovoljni u svakom smislu. Ideja uređenja bila je kao i većina odluka kod mene - nešto drugačije s osobnim pečatom, s puno karaktera - objašnjava nam vlasnica i dodaje: - Mislim da bi taj proces uređenja bilo najbolje opisati kao živi organizam, koji i dalje diše, mijenja se, i to vrlo često, tako da nije završio niti će završiti. U osnovi je na dulje staze postavljen nekakav okvir, ali u detaljima, bojama, većim i manjim komadima namještaja, tepisima... sve je promjenjivo. Do danas je već nekoliko puta bitno promijenjen izgled svih prostorija. Najviše promjena podnose zidovi, koji su svi odreda oslikani ili nekom drugom tehnikom uređeni i presvučeni u vlastoručni dizajn.

image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix

Odabir materijala

Saznajemo kako su ovi vrijedni vlasnici odlučili zasukati rukave i unijeti mnoge prenamjene u svoj novi stan. Od rušenja zidova do mijenjanja pločica, a sve u svrhu da usklade karakter prostora sa svojim vizijama. - Prva stvar koju sam izgovorila još prilikom razgledavanja stana bilo je rušenje pregradnog zida od knaufa u dnevnom boravku. S obzirom na to da je tamo bio vrlo mali prostor, odlučila sam ga srušiti kako bismo dobili uvučeni kutak gdje se sad nalazi televizor. Tada sam u svojoj viziji imala zadatak da moram pronaći idealno mjesto za dugo željeni reljefni srebrni zid, crni zid i zlatni zid. Kad sam vidjela stan, odmah se sve posložilo i svaki od tih zidova dobio je svoju poziciju, a mogućnost ovog uvučenog prostora još više me razveselila - kaže Tamara i nastavlja: - Najveći problem predstavljale su nam dvije male kupaonice. I danas mislim da bi bila idealnija jedna velika nego dvije male, ali sad smo to već sve posložili i organizirali da nam bude i funkcionalno i lijepo. Bez obzira na novogradnju, kupaonicama smo ipak trebali udahnuti neki moderniji štih. Mijenjali smo sanitarije, pločice, rezali ugradbeni kotlić kako bismo dobili više prostora.

image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix

Što se tiče samog odabira materijala za uređenje, Tamara priznaje da ne može odoljeti tapetama i raznim oblogama za zidove, ali s obzirom na svoju umjetničku stranu, vodila se svojim rukama i znanim joj slikarskim tehnikama kako bi postigla ono što želi. Tome svjedoči i zlatni zid i zlatna pregrada koji su apsolutni hit kada je u pitanju privlačenje pozornosti. - Zid sam radila tehnikom postavljanja zlatnih listića, koji su zapravo vjerna imitacija 24-karatnog zlata. Efekt je neusporediv s bilo kojom drugom tehnikom zlatne boje ili tapete.

image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix

A što se tiče zlatne pregrade, to je priča koja je nastala prije svega iz potrebe da se ulazni dio, odnosno hodnik odvoji od dnevnog boravka, ali da ne bude nešto obično nego točka na i u stvaranju stila u stanu - objašnjava Tamara.

image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix

Osim spomenutih detalja, stan Fuglinski je jedan veliki "uradi sam" projekt u kojem sudjeluje cijela obitelj i koji svoju vrijednost ponajviše dobiva, osim u domišljatim rješenjima, u prenošenju poruke da se za dobre stvari vrijedi potruditi i da se ne treba bojati promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2024 23:34