super ideja

Obnova stana u zgradi staroj 100 godina: Jednostavna i razigrana intervecija

 JOSE HEVIA/
Zelena pruga kromatski dijeli područje između dnevnog boravka i blagovaonice i sadrži instalacijske elemente

U zgradi sagrađenoj još 1925. godine u četvrti Nova Esquerra de l’Eixample, u Barceloni pronašli smo pomalo neobičan stan u koji vas danas vodimo.

Struktura stana formira se oko nosivih zidova koji razlamaju prostor, s jedne strane ostavljaju hodnik, a s druge se oblikuju mali prostori i zasebne sobe. Zahvaljujući jednostavnom, a dosjetljivom triku korištenja boja u potpunosti se briše sama naglašenost jedne prostorije nad drugom, sve opstaju u istoj vrijednosti prateći tok obojanih linja.

image
JOSE HEVIA/
image
JOSE HEVIA/

Prostor naizgled ima otvoreni plan blagovaonice i dnevnog boravka dok ga suptilno prekidaju zidne pregrade koje imaju okvir u odvažnoj zelenoj smaragdnoj boji te se na taj način dobiva dojam odvojenih zona koje imaju zajednički nazivnik. Prekoračivši nosivi zid, zelena pruga kromatski dijeli područje između dnevnog boravka i blagovaonice, sadrži instalacijske elemente i pretpostavlja već postojeće nepravilnosti u glavnoj strukturi poda. Stan se rasprostire na 60 metara četvornih, a osim spomenute blagovaonice, kuhinje i dnevnog boravka sadrži još kupaonicu i spavaću sobu.

image
JOSE HEVIA/
image
JOSE HEVIA/
image
JOSE HEVIA/
image
JOSE HEVIA/

- Prvenstvena namjera nam je bila zamagliti hodnik kojeg nikako nismo mogli izmijeniti, i željeli smo u tom dijelu postići prepoznatljiv, ali propusan plan – ističu arhitekti iz AMOO studija te dodaju – Također smo tražili načine kako vizualno utjecati na stan i stvoriti svojevrsne slike koje proširuju osjećaj dubine stana. Stoga odabiremo funkcionalnu zelenu prugu koja će povezati stan od početka do kraja i stvoriti dojam različitih zona: započet će kao komad namještaja u hodniku, uključuje radni stol i ormariće, sadržava dvoja vrata za pristup spavaćoj sobi i kupaonici, te se potpuno otvara prema kuhinji koja je definiran samo površinom hladnjaka, gornjom policom i malim volumenom šanka. - objašnjavaju.

image
JOSE HEVIA/
image
JOSE HEVIA/
image
JOSE HEVIA/

Još jedna strategija pogoduje početnim namjerama: umjesto potpunog zatvaranje kupaonice, ostavljaju se dva ostakljena otvora. Prvi se odnosi na spavaću sobu; drugi, na kuhinju. Na taj se način opaža cijela dubina i svjetlost koja dolazi s prozora iz kupaonice te se koristi za definitivnu promjenu percepcije hodnika kao tamnog i izoliranog elementa.

image
JOSE HEVIA/
image
JOSE HEVIA/
image
JOSE HEVIA/
image
JOSE HEVIA/

Ostatak prostora stana definira namještaj izrađen po mjeri koji je prilagođen namjeni, a način je na koji su arhitekti ispunili želje vlasnika da stan prije svega ima ugodan osjećaj doma koji je prilagođen njima. Ovaj se zahtjev materijalizira pomoću ormara s niskom nišom obloženom mramorom koja je zapravo kamin. U svom gornjem dijelu ovaj neobični komad dekora skriva toplinsku pumpu, pretvarajući pomoćni i rubni dodatak domu u simbol udobnosti i ugode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. prosinac 2021 09:57