DRVO I KAMEN

Obnova stare kamene kuće iz 19. stoljeća s ciljem da se očuva autentičnost

 Andreas Flajszer
Što se tiče korištenih materijala, projekt je baziran na grubim materijalima iu suštini na suhoj gradnji

Postojeća zgrada Can Biel s kraja 19. stoljeća u La Cerdanyi, u blizini Pireneja morala se sačuvati i obnoviti na način da se pretvori u četiri stambene jedinice. Ovaj projekt su prihvatili arhitekti iz SAU Taller de Arquitectura kako bi još jednom ostvarili ekološki prihvatljivu građevinu korištenjem prirodnih i održivih materijala.

image
Andreas Flajszer

Građevina je prvotno izgrađena od kamenih zidova i greda od četiri metra, s jako dotrajalim pločama i otvorenim visinama koje su neprikladne za namjenu. Prijedlog arhitekata je bio horizontalno proširenje dionice uz očuvanje postojećeg volumena. Kao rezultat toga, građevina je sada duga čak 60 metara i ima 2 razine.

image
Andreas Flajszer
image
Andreas Flajszer
image
Andreas Flajszer

Obnova je uključivala ojačanje postojeće konstrukcije kroz nove međuspratne ploče i vanjsku konstrukciju koja daje potporu kamenim zidovima visine 8 metara. Nove ploče dizajnirane su s miješanom strukturom betona i drva i uključuju unutarnje metalne spone koje povezuju dva uzdužna kamena zida.

image
Andreas Flajszer
image
Andreas Flajszer

Što se tiče korištenih materijala, projekt je baziran na grubim materijalima iu suštini na suhoj gradnji, s izuzetkom zidanja od opeke i obnove postojećih zidova i dovratnika. Cilj je dvostruk: s jedne strane smanjiti troškove gradnje, graditi i alocirati resurse samo na bitno; s druge strane, očuvati i revalorizirati povijesno sjećanje na izvornu zgradu, budući da promjena na lagani sustav omogućuje razumijevanje i razlikovanje izvornih elemenata od onih restauriranih.

image
Andreas Flajszer
image
Andreas Flajszer
image
Andreas Flajszer
image
Andreas Flajszer

Konačno, što se tiče unutarnjih prostora, utvrđeno je da su, u radu s tako malom strukturnom mrežom i s ciljem pružanja maksimalne širine i osjećaja otvorenog prostora, korištene dvije osnovne strategije: prva je otvoriti i osloboditi unutarnji prostor u presjeku, stvarajući dvostruke i trostruke prostore; drugi je maksimalno iskoristiti sve postojeće prozore i stvoriti nove, koji su strateški postavljeni za pružanje pogleda i sunčeve svjetlosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:33