USRED PRIRODE

Obnova stare kamene planinske kolibe u fantastični suvremeno uređen prostor

 David Montero
Strateški položaj građevine na vrhu malog brežuljka okrenutog prema jugu, pruža impresivan pogled prema dolini i s planine

Unutar prirodnog parka Valles Pasiegos, na sjeveru Španjolske, pronašli smo obnovljenu kamenu kuću koja je nekada bila seljačka koliba ili originalnog naziva "cabaña pasiega". Ovakvi tipovi građevina inače su stanovnicima tog područja služile za ispašu domaćih životinja. Seljačka koliba je obično imala skladišnu namjenu, ali su nerijetko pružale i smještaj obiteljima u toplije vrijeme kada bi vodile svoje životinje na veće nadmorske visine radi visokih temperatura.

image
David Montero
image
David Montero
image
David Montero

Dugi niz godina napuštena i u poprilično lošem stanju ova kamena koliba je dobila novu priliku zahvaljujući arhitektonskom uredu Laura Alvarez čiji projekt obnove kuće od 165 metara četvorni se temelji na tradicionalnoj gradnji, ali sa suvremenim obratom. Strateški položaj građevine na vrhu malog brežuljka okrenutog prema jugu, pruža impresivan pogled prema dolini i s planine.

image
David Montero
image
David Montero
image
David Montero
image
David Montero

- Shema kuće je jednostavna. Dva velika panoramska prozora u dnevnom boravku okrenuta na suprotne strane stvaraju prekrasnu scenografiju planina, oblaka i drveća. Ova dva otvora omogućuju uživanje u impresivnom pogledu na dolinu i planine iz prostranog dnevnog boravka u središtu kuće. Dvije spavaće sobe smještene su pokraj dnevnog boravka, na istočnom krilu, u najprivatnijem dijelu, obje s vlastitom kupaonicom i otvorima prema beskrajnom krajoliku. Ujutro dobivaju prekrasno svjetlo. Zahvaljujući velikoj visini, polukat na vrhu jezgre kupaonice omogućuje dodatni raspored spavanja – opisuju iz arhitektonskog ureda.

image
David Montero
image
David Montero
image
David Montero
image
David Montero

Arhitekti u ovom projektu pokušavaju pronaći uravnotežena rješenja u materijalizaciji. Drveni elementi daju osjećaj topline, dok bijela boja stvara kontrast ovojnici kolibe. Kombinacija klasične sjedeće garniture i minimalističkih elemenata kreira vrlo miran prostor iz kojeg možete uživati ​​u nevjerojatnom prirodnom ambijentu.

image
David Montero
image
David Montero
image
David Montero

Villa Slow projektirana je i izgrađena s iznimnom pažnjom i brigom za detalje. Kuća izrazito poštuje okoliš u estetskom i tehničkom smislu. Radi se o pasivnoj kući zahvaljujući toplinskoj pumpi, podnom grijanju i visokokvalitetnoj izolaciji i prozorima za minimalne gubitke topline. Staklo visoke učinkovitosti zagrijava unutrašnjost zimi, a velike drvene škure štite od zagrijavanja prostora tijekom ljeta. Svi materijali korišteni za izgradnju Ville Slow ponovno su korišteni iz stare građevine ili dolaze s područja Cantabrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 23:58