PROMIŠLJEN DIZAJN

Obnova starog stana od 22 kvadrata koji ispunjava sve životne funkcije

 HEY!CHEESE/
Fiksni namještaj kao što su kuhinjski elementi, ormar i polica pričvršćeni su za zid kako bi se u potpunosti iskoristila visina

Danas vam donosimo projekt obnove starog stana koji mjeri 22 metra četvorna i visinu od 3,3 m. Zbog visokih cijena stanova u Taipeiju, životni prostor koji si mladi ljudi mogu priuštiti postao je sve manji u posljednjem desetljeću. Pred takvom stambenom jedinicom koja nije prostrana, ali ima priliku ispuniti sve osnovne životne funkcije, potrebno je preciznije analizirati potrebe vlasnika i prikladno ih rasporediti.

image
HEY!CHEESE/
image
HEY!CHEESE/
image
HEY!CHEESE/

- Naša klijentica se složila s idejom da je prostor jednako važan kao i funkcija kada se radi o mjestu gdje će živjeti dugo vremena, a ne o prostoriji za kratkotrajni boravak. (Iako bi otisak stana mogao biti manji od mnogih hotelskih soba.) Došli smo do zajedničkog zaključka da prostor treba ostaviti slobodnim s glavnim namještajem diskretno raspoređenim kako bi se osiguralo ugodno iskustvo dugoročnog stanovanja – pišu arhitekti iz ureda A Little Design.

image
HEY!CHEESE/
image
HEY!CHEESE/

Saznajemo kako vlasnica ovog stana mora često putovati u inozemstvo zbog posla, a nakon završetka posla i povratka kući, sve što joj treba je topla kupka i dobar san. Osim potpuno opremljene kupaonice, bila je potrebna i kompaktna kuhinja, a većina spremišta je za odjeću i knjige. Također je željela da dnevni boravak u donjem prostoru može imati kauč i stol za blagovanje. Osim toga, lijevu sobu je htjela ostaviti praznom za vježbanje.

image
HEY!CHEESE/
image
HEY!CHEESE/

- Shvaćajući potrebe, odlučili smo prihvatiti ograničenje prostora i učinkovitije ga iskoristiti – kažu arhitekti.

Prvo je tuš zamijenjen kadom, a perilica prebačena u kuhinju. Budući da se u Tajvanu plin ne može dovesti u kuću bez balkona, a mala električna grijalica ne može osigurati dovoljno tople vode za kupanje, prilagođen je raspored toaleta kako bi se napravilo mjesta za spremnik vode i klizna vrata s ogledalom koje ne samo da olakšava održavanje već i vizualno povećava prostor

image
HEY!CHEESE/
image
HEY!CHEESE/
image
HEY!CHEESE/
image
HEY!CHEESE/

Fiksni namještaj kao što su kuhinjski elementi, ormar i polica pričvršćeni su za zid kako bi se u potpunosti iskoristila visina i izbjegli prolazi. Ormar je ispod otvorenih polica zbog veće učestalosti korištenja, no dijelu polica se još uvijek lako pristupa iz međukata. Budući da visina međukata ne dopušta stajanje, namještaj na njemu mora se koristiti u sjedećem ili ležećem položaju, poput kreveta i radnog stola.

Područje tatamija i ormar uz prozor u potpunosti iskorištavaju nišu i također pružaju dovoljno prostora za pohranu. Lagani čelični rukohvat na stepenicama povećava vizualni prodor, a zid ispod njega sadrži TV i dva ugradbena ormarića za cipele. U dnevnom boravku uz zid su postavljena dva drvena stola koji bi mogli biti dugi barski stol što štedi prostor, a može se spojiti u drugom smjeru u blagovaonski stol. Stoga je prazan prostor fleksibilan za različite potrebe, a mali stan čini manje skučenim.

image
HEY!CHEESE/
image
A Little Design

Stan ima dovoljno prirodnog svjetla i ventilacije, a glavne boje koje se koriste su bijela i hrast što prostor čini svjetlijim i prostranijim. Sva oprema i uređaji složeni su u skladu s ograničenjima, ali ne moraju biti komprimirani u veličini. U gradu kao što je Taipei, gdje je životni prostor ograničen, arhitekti su stvorili projekt koji može pružiti praktično rješenje za ljude koji posjeduju maleni prostor poput ovog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 21:23