Stambeno čudo

Obožavamo male domove, ali rijetki izgledaju bolje od ove kuće od samo 27 četvornih metara

 DEREK SWALWELL/
Arhitekti su doista uspjeli uklopiti puno u prilično malu strukturu korištenjem inovativnih dizajnerskih rješenja

Kuća Brook arhitektonskog studija Small čini ideju o malim kućama puno privlačnijom jer je izvrsno napravljena.

Smještena u Rosebrook-u, u Australiji, Brook kuća je izvrsno realizirano djelo koje doista iskorištava svaki djelić dostupnog prostora – ali to čini promišljeno. Nudi samo 27 četvornih metara smještaja, ali, kako je dobro isplanirana, ne djeluje nimalo skučeno ili klaustrofobično.

image
DEREK SWALWELL/

Kuća Brook se nalazi u oboru na vrhu starog Gasometra među ruševinama mlina za brašno. Osmišljena je kako bi uhvatila izvanredne močvare koje okružuju Gasometer, s prozorima koji uokviruju rijeku Moyne, bujnim oborima i povremenim posjetom krava u prolazu.

image
YOUTUBE/@NEVER TOO SMALL
image
DEREK SWALWELL/
image
DEREK SWALWELL/
image
DEREK SWALWELL/

Dimenziju kuće odredila je prikolice kamiona i činjenica da se može transportirati ispod električnih vodova. Rješenje za to došlo je u obliku vrlo inovativnog teleskopskog okvira s uvlačivim krovom i sustavom zupčanika, koji spušta krov za prijevoz i podiže ga na mjestu, stvarajući životni prostor s visokim stropom. Zaista pametna stvar.

image
DEREK SWALWELL/
image
DEREK SWALWELL/
image
DEREK SWALWELL/
image
DEREK SWALWELL/

Višenamjenski prostori koji se međusobno presijecaju fokus su interijera kako bi se maksimalno povećala korisnost ograničenog otiska. Razmaknuti podovi stvaraju mogućnosti za skladištenje i sjedenje dok sobe prelaze iz kuhinje u dnevni boravak, a ured na polukatu u spavaću sobu. Klizna vrata zatvaraju kupaonicu, ali otkrivaju skriveno spremište u kuhinji.

image
DEREK SWALWELL/
image
DEREK SWALWELL/
image
DEREK SWALWELL/

Dvostruka visina daje salonu dodatni osjećaj prostora. Sadrži ured na dvije razine, gdje polukat postaje mjesto za radnu sobu, a radni stol postaje zaštitna ograda. To je mali prostor, ali se čini puno većim, s obzirom na to da dijeli visinu s dnevnim boravkom. Donji dio je zatvoren čeličnim staklenim prozorima i okretnim vratima. Otvori od bakra idu vodoravno uz staklo, tjerajući jugozapadni povjetarac da putuje kroz zgradu.

image
DEREK SWALWELL/
image
DEREK SWALWELL/
image
DEREK SWALWELL/

Dostupnost materijala i odabir bili su inspirirani ruralnim okruženjem. Brooke se sastoji od lokalno nabavljenih ili recikliranih elemenata koji odražavaju njegovu okolinu. Tanke trake lokalno posječenog čempresa čine vanjsku oblogu. Dok stari od vjetra i kiše, nalikovat će kućici od granja, vijugati se i blago povijati na oksidirajućem bakru, postupno stapajući se s krajolikom.

Prozori od poda do stropa znače da je zgrada preplavljena prirodnim svjetlom danju, tako da su odabrani unutarnji materijali topli, teksturirani i tamni. Lokalno vulkansko kamenje oblaže kupaonicu, dok su beton i pocinčani čelični detalji u cijelosti reciklirani od rušenja starih zgrada. Stubište na ulazu i terasa reciklirani su od obližnjih betonskih korita za krave i mreže iz napuštene staje za svinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:22