Prijave još kratko

Od 24 tisuće oštećenih zgrada, sredstva za sanacije zatražilo je samo 1125 kućanstava!

 TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
Sredstva se dodjeljuju po završetku radova, a građani koji nisu krenuli u sanacije brinu se da neće uspjeti predati prijavu na vrijeme

Prošlo je već sedam mjeseci od snažnog potresa koji je nedjeljnog jutra 22. ožujka zatresao glavni grad, u kojem je ozlijeđeno 27 osoba, smrtno je stradalo 15-godišnje dijete, a procjenjuje se da je oštećeno oko 25 tisuća zgrada. Pritom je oko 1,5 posto oštećenih zgrada javne namjene, dok je 98,5 posto u privatnom vlasništvu.

Prema dobivenim podacima, zagrebački je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada do 15. lipnja zaprimio 42.035 zahtjeva za pregled zgrada/stanova na kojima postoje oštećenja, a procjenjuje se da se radi o 24 tisuća zgrada. Pritom ih je najviše oštećenih u gradskim četvrtima Donji grad, Gornji grad - Medveščak, Gornja Dubrava, Maksimir, Podsljeme i Sesvete.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

352 rješenja

S obzirom na velik broj ljudi koji zbog oštećenja nisu imali toplu vodu i grijanje, Vlada je kao hitnu mjeru za popravak zgrada na području Zagreba i okolice osigurala do 20.000 kuna po kućanstvu. Ukupno je riječ o 141 milijun kuna: 41 milijun kuna osiguran je preraspodjelom unutar Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te se odnosi na sufinanciranje kupnje kondenzacijskog bojlera u iznosu od 8 tisuća kuna, dok je 100 milijuna kuna osigurano rebalansom proračuna na razdjelu Ministarstva graditeljstva. Ta su sredstva namijenjena za radove hitnih sanacija dimnjaka, kao i za popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala i nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija te uklanjanja opasnih dijelova zgrade koji ugrožavaju život ili zdravlje ljudi. Prijave se zaprimaju digitalno putem sustava e-Građani, odnosno putem e-Hitni popravak zgrada oštećenih u potresu, a podnositelji prijave moraju biti upravitelji zgrada i/ili predstavnici suvlasnika te (su)vlasnici obiteljskih kuća. Svaka samostalna jedinica u oštećenoj zgradi za navedene radove može ostvariti povrat sredstava u iznosu od 12 tisuća kuna.

image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

Sredstva se dodjeljuju tek po završetku radova, a građani koji nisu odmah krenuli u projekte sanacije brinu se da neće uspjeti predati prijavu na vrijeme

Iako se, prema informacijama koje smo dobili, očekivalo da će se sredstva potrošiti već do kolovoza, ukupan osigurani iznos nije ni približno pri kraju, a rok za prijave građane istječe 31. listopada.

- Dosad je zaprimljeno 1125 prijava, od kojih se 93 odnose na obiteljske kuće s jednim posebnim dijelom. Izdana su 352 rješenja, a najveći dio njih odnosi na višestambene i stambeno-poslovne zgrade. Pri tome napominjemo da je Ministarstvo izdalo i 482 zaključka kojima se između ostalog tražila dopuna dokumentacije - kažu u Ministarstvu.

U odnosu na ukupan broj oštećenih zgrada, riječ je o vrlo malom broju prijava. Razloga za to je nekoliko. Samoj prijavi prethodi nekoliko koraka: prvo je potrebno utvrditi samo oštećenje te napraviti projekt sanacije, odabrati izvođača te naposljetku izvesti same radove sanacije. Važno je naglasiti da se sredstva građanima ne dodjeljuju unaprijed, već po završetku samih radova.

image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

Intenzivno se razgovara s nadležnim tijelima kako bi se rok za predaju prijava produljio, kažu u resornom ministarstvu Zagrebu tek predstoji kompletna, dugotrajna i izuzetno skupa obnova

Brze reakcije

Tako građani prilikom prijave moraju priložiti podužu dokumentaciju o oštećenju: Zapisnik s očevida oštećenja ovjeren od ovlaštenog inženjera, fotodokumentaciju, snimku zatečenog stanja koju je izradila ovlaštena osoba - ovlašteni inženjer građevinarstva ili strojarstva te sudski vještak, potvrdu o šteti ili drugi službeni dokaz kojim se utvrđuje da je pri potresnom događaju došlo do predmetnih oštećenja zgrade. Nadalje, sve radove mora izvesti ovlaštena osoba prema projektnoj dokumentaciji. Primjerice, za popravak ili zamjenu dimnjaka nužan je projekt koji je izradio ovlašteni inženjer građevinarstva ili arhitekture i strojarstva. Od prijavitelja se također traži da dokaže posjedovanje zakonski izdanih računa.

Istodobno su cjelokupna situacija s pandemijom koronavirusa, ljeto, pa i izbori usporili prijave građana. Oni suvlasnici višestambenih zgrada koji u suradnji s upraviteljima zgrada izdvajaju sredstva na račun zajedničke pričuve i sustavno ulažu u svoje zgrade bili su spremni odmah krenuti u projekte hitnih sanacija i prikupljanja sve potrebne dokumentacije pa su već i dobili povrat sredstava. Međutim, veći je broj onih koji su tek sad, s dolaskom hladnijih dana, krenuli u cijeli projekt pa se susreću s problemom ograničenog broja strojarskih inženjera i tvrtki koje se bave sanacijom dimnjaka, potrebom za eventualno zaduživanje te nedostatkom vremena za izvedbu radova i samu prijavu.

image
IVANA NOBILO/CROPIX

1032 prijave za pomoć za sanacije odnosi se na višestambene zgrade, a 93 na obiteljske kuće s jednim posebnim dijelom

12 tisuća kuna iznosi povrat sredstava za hitne sanacije koje može ostvariti svaka samostalna jedinica u oštećenoj zgradi

Ključni dokumenti

- Što se tiče odaziva na poziv Ministarstva, možemo reći da je on očekivan s obzirom na to da je riječ o jednom procesu koji traje. No, zbog svakodnevnih upita naših građana koji su zabrinuti jer procjenjuju da neće uspjeti prijavu predati na vrijeme intenzivno razgovaramo s Vladom i nadležnim tijelima kako bi se taj rok produžio - kažu u Ministarstvu i ujedno napominju da je započela javna rasprava o dva ključna dokumenta: Program mjera i aktivnosti obnove te Pravilnik o sadržaju projektne dokumentacije.

- Programom će se utvrditi mjere obnove zgrada, ali i mjere novčane pomoći za privremenu zaštitu zgrada - dodaju.

Zagrebu tek predstoji temeljita, dugotrajna i skupa obnova.

image
Marko Todorov/Cropix

JAVNI POZIV

Čak 4145 zahtjeva za kupnju bojlera

Preostalih 41 milijun kuna osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji provodi Javni poziv za nabavu kondenzacijskih bojlera. Pritom se građani pojedinačno javljaju, a mogu dobiti do 8 tisuća kuna. Prema dobivenim podacima iz Fonda, dosad je obrađeno 4145 zahtjeva, a potpisano je 3776 ugovora o sufinanciranju kupnje kondenzacijskih bojlera, ukupne vrijednosti oko 30,5 milijuna kuna.

- Budući da dostupnih sredstava još uvijek ima, Javni poziv je i dalje otvoren i građanima dostupan za prijavu - kažu u Fondu.

UDRUŽENI STANARI U NODILOVOJ 6

Osigurali zgradu od potresa, plaćaju pričuvu i stalno ulažu

Koliko je važna dobra i transparentna suradnja suvlasnika zgrade i upravitelja zgrade, ali istodobno i složnost stanara koji su osviješteni o potrebi za ulaganjem u sve zajedničke dijelove i prostorije zgrade, čime se podiže kvaliteta stanovanja, ali i vrijednost stanova, najbolje pokazuje primjer višestambene zgrade s 12 stanova u Nodilovoj 6, čiji je upravitelj tvrtka Monel.

Naime, osim što je među rijetkim zgradama koja je osigurana od potresa, stanari su izdvajanjem 6 kuna po kvadratu na račun zajedničke pričuve, što nije mali iznos, ali je opet razuman s obzirom na to da je riječ o zgradi u centru, obnovili fasadu, krov, podrum... a svi ti radovi, uvjereni su, spriječili su veće štete u potresu. Osim napuknuća dimnjaka, došlo je do manjih puknuća u stanovima i stubištu.

- Moram priznati da smo kao susjedi složni, a kad imate jedan takav pristup stanara, uz takvog upravitelja zgrade kao što je tvrtka Monel, ima prostora za napredak. Imali smo listu prioriteta, kako smo prikupljali sredstva tako smo rješavali dio po dio. Imam osjećaj da su nas te investicije spasile od većih katastrofa u potresu. Imamo manjih puknuća u stanovima, ali to je zanemarujuće u odnosu na neke tragedije koje su se dogodile - kaže Slavica Lalić, predstavnica stanara.

Sami radovi na sanaciji vanjskog dijela oštećenog dimnjaka te ugradnji novih dimovodnih cijevi i bojlera trajali su nekoliko dana, a zahvaljujući prikupljenim sredstvima u pričuvi nisu morali podizati kredit. Za sanaciju dimnjaka dobili su povrat sredstava od Ministarstva, a vlasnici devet stanova prijavili su se i na Javni poziv za sufinanciranje kupnje kondenzacijskog bojlera, jer su u tri stana prilikom ranijih adaptacija već ugrađeni bojleri.

- Pojedinačno smo se morali prijaviti na poziv za bojlere i moram reći da ne znam kako bismo to uspjeli da nam upravitelj nije pomagao. Iako su kondenzacijski bojleri bili planirani, jer je Gradska plinara tijekom kontrole plinskih instalacija plombirala stare bojlere, potres je dodatno ubrzao cijeli proces - dodaje.

Polica osiguranja od potresa pokrila je troškove sanacije manjih puknuća u stanovima, a pokrit će i sanaciju stubišta. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:24