IZVRSNA RENOVACIJA

Od derutnog i zapuštenog prostora do obiteljske gradske oaze od 130 kvadrata

 RELJA IVANIĆ
Jedan od posljednjih projekta studija Autori, u koji smo imali priliku zaviriti, nosi naziv Apartmant "O"

Ako se već ranije niste susreli s arhitektonskim studiom Autori - autori, vjerujte nam puno ste propustili. Naime, studio Autori djeluju pod vodstvom Dijane Novaković, Maje Trbović, Branislava Ristovića i Bisere Krckovske, osnovani su, 2008. godine, u Beogradu. Ove mlade i izrazito talentirane arhitektice i arhitekt vrlo brzo su se svojim inovativnim i drugačijim projektima probili na svjetsku scenu. Nije prošlo ni previše vremena da ih i javnost i struka prepozna te su za svoje radove osvojili nekoliko prestižnih nagrada i bili višestruko puta nominirani za jednu od najistaknutijih nagrada za suvremenu arhitekturu "Mies van de Rohe"

image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ

Jedan od njihovih posljednjih projekta, u koji smo imali priliku zaviriti, nosi naziv Apartmant "O". U prekrasnoj stambenoj zgradi iz 1920. godine u samom srcu Beograda arhitekti su imali zadatak stvoriti malu gradsku oazu i dizajnom evocirati antikni stil koji je nekada prevladavao na tom mjestu. S obzirom da je zatečeno stanje u stanu bili iznimno loše, Autori su se suočili sa zadatkom koji je u sebi nosio mnogo izazova i zahtjevao je da mu se posveti dosta vremena.

image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ

Projekt je osmišljen da pažljivo odvaja dnevnu zonu od noćne. Dnevna zona je orijentirana prema šetnici i zauzima najveći dio stana koji je formiran kao otvoreni prostor koji spaja dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom. Zanimljiv detalj je da kuhinja iako izgleda kao kompaktan dio cijelog prostora ipak ima nenametljivu granicu u obliku staklenih stijenki u elegantnom metalnom okviru koje su pomične pa mogu prostor ili zatvoriti u potpunosti ili ga otvoriti da nesmetano bude spojen s ostatkom prostorije.

image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ

Čiste, ravne linije ocrtavaju cijeli prostor, a mekoća i prisnost se postiže zaobljenim rubovima, kako namještaja tako i pojedinih detalja koji vizualno stvaraju fluidnost prostora.

image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ

Ovaj izrazito šarmantan stan od 130 metara kvadratni osim spomenute dnevne zone sastoji se još od velikog i prostranog hodnika, dvije spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama, spremišta i prostrane terase. Doista je teško izdvoijiti i posebno naglasiti neku točku u stanu jer je zapravo cijeli prostor vrijedan isticanja i može služiti kao primjer kako se radi dobar i promišljen dizajn.

image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ

Ipak, kao laici, skrenuli bismo pozornost na ono što je nama najviše zapelo za oko, a to je domišljato rješenje za prostore za odlaganje. Moramo priznati da nikada nismo bili ovako zadivljeni ostavom ili ugradbenim ormarom, koji su u ovom slučaju obloženi svijetlim hrastom s vertikalnim pravocrtnim naborima gdje se ponavljaju već spominjani obli rubovi koji dosljedno prate priču cijelog stana.

image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ

Kako bi se evocirao željeni antikni stil u stanu je sve rađeno po mjeri, od vrata, prozora, poda, stropa, kamina - doista sve. A najviše se ističe dizajn ovalnog balogovaonskog stola koji je rađen od hrastovog drva i obojan je u mat crnu boju, već spomenuta staklena pregrada koja je rađena u Italiji te cjelokupna kuhinja izrađena u kombinaciji hrasta i talijanskog mramora.

image
RELJA IVANIĆ

I za kraj možemo slobodno reći da apsolutno ništa ne možemo prigovoriti ovom stanu koji je savršeno spojio pažnju u detaljima i ljubav prema materijalima te taj sklop podigao na jednu potpuno novu razinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 15:43