Makeover

Od derutnog stana do modernog ureda

Potpuna adaptacija stana u moderan odvjetnički ured koji se nalazi u staroj zgradi u centru Zagreba

Jeste li se ikada zapitali kako izgleda suvremeni odvjetnički ured. Kako ga zamišljate? Kao hladni prostor sa staromodnim namještajem i zidom prekrivenim diplomama? Posvuda papiri i brojni fascikli s dokumentacijom riješenih i neriješenih slučajeva? Stop! Razmislite još jednom jer danas vam predstavljamo moderan odvjetnički ured koji se nikako ne može opisati gore navedenim riječima. Riječ je o stanu koji se nalazi u staroj zgradi u centru Zagreba, a nakon potpune adaptacije postao je sjajan poslovni prostor koji ostavlja bez daha, i to prije svega genijalnom čekaonicom, kuhinjom i kupaonicom gdje se tijekom uređenja pazilo i na najmanji detalj, baš kao da se uređuje i oprema pravi stan.

Rušenje zidova

– Trebalo je izvršiti kompletnu adaptaciju prostora. Zahtjev investitora bio je u konačnici dobiti moderan i funkcionalan uredski prostor. Krenulo se s demontažom podnih i zidnih obloga te rušenjem pregradnih zidova kako bi prostor dobio zadovoljavajući tlocrtni izgled. Dogovorili smo točne pozicije utičnica, prekidača i rasvjetnih tijela u odnosu na budući raspored prostorija i tome prilagođeni namještaj. Potom su izračunati kapaciteti grijanja novih, grijaćih tijela te njihove pozicije u prostoru – priča Antonio Bolanča iz tvrtke Izgradnja Bolanča čiji je tim u ovoj priči bio zadužen za adaptaciju.

Osim poslovnog dijela, pažnju najviše privlače sjajno uređene i opremljene kuhinja, kupaonica i čekaonica

Važno je prilagoditi se

Objašnjava kako su zatim odabrane sanitarije i kupaonska keramika. Nakon svih potrebnih instalaterskih radova (polaganje cijevi odvoda i dovoda, instalacije centralnog grijanja te elektroinstalacija) dogovorena je sanacija podova.

– Kako su postojeći podovi nakon demontaže starih parketa bili izrazito neravni, odlučili smo ih izravnati suhim nasipom kako bismo što manje opteretili konstrukciju zgrade i samim time izbjegli nepotrebno sušenje podloge za postavu drvenih, podnih obloga. U cijelom prostoru izveden je spušteni strop u koji su ugrađena rasvjetna tijela. Zidovi na kojima je bila oštećena žbuka i svi zidovi kupaonice ponovno su se žbukali kako bi se izravnali i kako bi se svi kutevi osposobili za kvalitetnu ugradnju sanitarija. Svi preostali zidovi u prostoru nakon struganja stare boje su se armirali staklenom mrežicom te gletali kako bi se kvalitetno pripremili za bojenje perivim bojama. Prema odabiru investitora na podove su se postavljali gotovi, tvornički obrađeni parketi u dimenzijama seljačkog poda, a spojevi zidova i podova zatvarali su se kutnim cokl lajsnama – ističe Bolanča i dodaje kako je postojeća drvena stolarija (unutarnja i vanjska) zamijenjena novom te izrađena od kvalitetnog, punog drveta, prilagođena arhitekturi vremena građenja zgrade.



Mala, ali funkcionalna

Gotovo sav namještaj u cijelom prostoru izrađen je po mjeri kako bi se savršeno uklopio u konačnu sliku ureda kakva je zamišljena i kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja. Pazilo se na svaki detalj i ništa nije prepušteno slučaju.Svi vanjski prozori tako su izradeni od ariša po uzoru na postojeće kako bi zadržali prvobitni izgled, a sva unutarnja vrata su od masivnog drveta (hrast) sa ukladama po uzoru na postojeća (bojana u bijelo sa bojama na vodenoj bazi).

Posebno je zanimljiva kuhinja koja je izrađena po mjeri, mala je, ali jako funkcionalna i napravljena tako da bi se u svakom trenutku mogla koristiti za uredske potrebe. Od ostatka prostora kuhinja je odvojena kliznim stijenama od kaljenog i satiniranog stakla.

– Svi ormari u uredu su ugradbeni sa kliznim vratima i izrađeni su za potrebe arhiviranja dokumentacije, unutra je ugrađena led rasvjeta koja se pali otvaranjem vrata kako bi osvjetlila dokumentaciju. Ideja je da ugradbeni downligteri u stropu budu glavna rasvjeta, a visilice dekorativna – ističe Bolanča.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 21:36