PROJEKT ZA PET

Od garaže su za samo 16.000 eura napravili udoban apartman! Ima 22 kvadrata, a izgleda odlično

 Berislava Picek/Cropix
Za uređenje su zaslužni bivši profesionalni vaterpolist i vlasnik brenda JAKI Lamps Trpimir Jakovac i njegova zaručnica Iva, dizajnerica interijera iz studija Ivy Box Design, Kutija Projekt

Nedavno je u Zagrebu, u blizini Kvaternikova trga, otvoren Studio-apartman JAKI, za čije su se uređenje pobrinuli bivši profesionalni vaterpolist i vlasnik brenda JAKI Lamps Trpimir Jakovac i njegova zaručnica Iva, dizajnerica interijera iz studija Ivy Box Design, Kutija Projekt.

- Obiteljski se bavimo iznajmljivanjem smještaja na obali, gdje je sezona ograničena, pa smo tražili način da sljedeću investiciju vratimo brže. Zagreb se posljednjih godina pokazao kao izvrsna turistička destinacija, gdje se sve više traži i cijeni privatni smještaj, a turistička sezona praktički traje cijelu godinu - kaže Trpimir, dodajući da je apartman u sklopu obiteljske kuće sagrađene 2000. godine, što je bila velika prednost u iznosu ulaganja.

- Početni kapital je samo čekao da bude iskorišten. Lokacija je odlična: blizina centra uz zelenilo i stalan cvrkut ptica - opisuje.

Zanimljivo je da je riječ o prostoru nekadašnje garaže, koja se koristila i kao kutak za dječju igraonicu, a većinu radova izveli su sami.

image
Berislava Picek/Cropix

Polazišni stil uređenja bio je industrijski dizajn, no htjeli su postići i određenu dozu topline, uz posebnije detalje koji obogaćuju prostor

image
Berislava Picek/Cropix

Ističu se ručno rađeni detalji: luster iznad blagovaonskog dijela Trpimir je izradio u sklopu svojeg brenda JAKI Lamps, dok je za oslikanu plohu iza radne površine u kuhinji zaslužan studio Ivy Box Design, Kutija Projekt

image
Berislava Picek/Cropix

- Građevinski pothvati nam nisu strani, obiteljski smo u tome, bavimo se projektiranjem, nadzorom i dizajnom interijera tako da je ideja za projekt proizašla iz naše radionice mašte, kao i puno personaliziranih detalja i umjetničkih djela, no za grublje građevinske radove angažirali smo majstore - priznaje.

U prostoru bez sanitarnog čvora i s elektroinstalacijama koje nisu odgovarale budućim potrebama, napravljena je tlocrtna reorganizacija.

- Površina apartmana je samo 22 kvadrata i iznimno smo ponosni na to što su oduševljeni svi koji su imali prilike vidjeti apartman uživo. Igrom raznih elemenata postigli smo da se prostor doima puno većim, uz iznimnu funkcionalnost - kaže Trpimir.

Polazišni stil uređenja bio je industrijski dizajn, no htjeli su postići i određenu dozu topline, uz posebnije detalje koji obogaćuju prostor.

image
Berislava Picek/Cropix

Prevladava siva u svim nijansama, a živahnost je postignuta je dodatkom kraljevski plave boje. Tako se u dnevnom boravku ističe zidni mural

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Prevladava nezaobilazna siva, u svim nijansama, a živahnost prostora postignuta je dodatkom kraljevski plave boje, kako na detaljima, tako i na muralu u dnevnom boravku te na pozadinskoj slici iza kuhinjske radne ploče. Dodatnu toplinu postigli smo šankom od punog drveta i drvenim policama u kuhinji i kupaonici. Ploča ispod umivaonika također je od punog drva i naših je ruku djelo, a posebno smo ponosni na vrata kupaonice koja smo izradili od dijelova starih stepenica. Iznimno nas veseli kad nekom komadu ili dijelu komada namještaja podarimo novi život - ističe.

Industrijski stil naglašen je crnim detaljima: kuhinjskom radnom pločom i metalnim dijelovima: lusterom, okovima vrata, postoljem barskih stolaca...

Iako je riječ o studio apartmanu u kojem su morali paziti na svaki centimetar prostora, htjeli su postići i dozu privatnosti te odvojiti dnevni od spavaćeg dijela. Stoga su izveli pregradni zid jedino za kupaonicu, a dnevni dio od spavaćeg odvojili kuhinjskim elementom koji je ujedno regal u sobi te niša sa skrivenom perilicom za rublje.

- Ukupna širina stolarskog elementa od 70 centimetara podijeljena je u gornjoj zoni na dva dijela - 30 centimetara za kuhinju sasvim je dovoljno. Tu su smještene drvene police i sitni kućanski aparati. S druge strane su police u zoni spavanja, a donji je dio, u bočnoj zoni i širini, iskorišten kao niša za perilicu rublja - objašnjava Iva.

Imaju još jedan skriveni ormarić, ispod kuhinjskog šanka, koji je spremište za metle i sredstva za čišćenje, a u njemu su skriveni i kabeli TV jedinice i interneta.

image
Berislava Picek/Cropix

Pregradni zid izveden je jedino za kupaonicu, a dnevni je dio od spavaćeg odvojen kuhinjskim elementom koji je ujedno regal u sobi te niša sa skrivenom perilicom za rublje

Od većih komada namještaja, po mjeri su rađene kuhinja, krevet i sobni ormar.

- Riječ je o pločastim materijalima. Kupaonske police izrađene su od punog drva, kao i police u kuhinji te masivni šank. Okvir kreveta izrađen je stolarski, a dodatno smo ga sami tapecirali, kao i napravili uzglavlje sa zanimljivom LED rasvjetom koja naglašava teksturu zida. Isti materijal koji je korišten za tapeciranje kreveta iskoristili smo i kao zavjese u dnevnom boravku - opisuje.

image
Berislava Picek/Cropix

Ploča ispod umivaonika također je njihovih ruku djelo, a posebno su ponosni na vrata kupaonice koja su izradili od dijelova starih stepenica

image
Berislava Picek/Cropix

Iznimno nas veseli kad nekom komadu ili dijelu komada namještaja podarimo novi život, kažu Trpimir i Iva

image
Berislava Picek/Cropix

Kauč na razvlačenje kupljen je u Emmezeti, dva mala stolića u Lesnini, a jedan je recikliran i obnovljen u kućnoj radinosti. Od uporabno-dekorativnih detalja ističe se luster koji je Trpimir ručno izradio u sklopu svojeg brenda JAKI Lamps, ručno oslikani mural na zidu dnevnog boravka te ručno oslikana ploha iza radne površine u kuhinji, koju potpisuje studio Ivy Box Design, Kutija Projekt.

- Igrali smo se i zidnim oblogama te postavili letvice koje se nastavljaju na akrilnu sliku te s grigio ogledalom stapaju prema oslikanom zidu - kaže Iva.

Pitali smo ih i koliko je sve stajalo.

- Projekt interijera nismo morali plaćati. Također smo puno finih montaža i soboslikarske radove odradili sami, kao i umjetnička djela koja smo unijeli u prostor. Vodili smo evidenciju svih troškova, a ulaganje iznosi 16.000 eura, na što smo iznimno ponosni jer smo uz današnje cijene materijala i majstora uspjeli izvući maksimum uštede. Naravno, dio uštede ide na račun poznanstava i dobrih rabata, a dio svakako na ‘uradi sam‘ aktivnosti i domišljata rješenja - zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2023 13:15