TIP-TOP

Od garsonijere do jednosobnog stana: Moderan mali dom od 40 četvornih metara

Pametno zoniranje i moderna rješenja pomogli su pretvoriti otvoreni studio apartman u udoban jednosobni stan

Život u malom stanu mnogima je više stvar prilika nego izbora. Mali stan je rijetko trajno stambeno rješenje, a korisnici se mijenjaju u ciklusima do pet, šest godina. Iako se uglavnom radi po mjeri za poznatog korisnika, treba biti projektiran tako da budući stanari mogu nastaviti koristiti prostor bez dodatnih uputa ili intervencija.

Iako je ograničene površine, u ovom je stanu dizajner pomno osmišljenim arhitektonskim projektom omogućio izvesti većinu potrebnih zona kao što su kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak i spavaonica u open-space varijanti s odvojenom kupaonicom. Spavaća soba može biti zasebna prostorija ako je riječ o stanu površine 40 do 45 kvadrata, kao u ovom primjeru. Ovaj je jednosobni stan veličine 40 četvornih metara i dizajniran za mladu poslovnu ženu, koja je željela moderan i vedar interijer s ugrađenim sustavom za pohranu stvari i udobnim tekstilom. Nježna paleta boja, sive nijanse i svijetle površine glavna su karakteristika ovog moderno uređenog doma.

Bez obzira na to što mislite o sivim interijerima, mnogi izgledaju doista atraktivno. Kombinacija sive, crne i bijele boje predstavlja pravi recept za uspjeh, pogotovo kada se radi o uređenju urbanog i modernog interijera poput ovog odličnog stana na fotografijama. Bijeli zidovi i drveni podovi čine osnovu uređenja ovog trendi interijera, dok je namještaj većinom bijele ili sive boje uz brojne crne komade. Upravo ti detalji cijeli prostor čine vizualno zanimljivim i ugodnim za boravak.

Sama kuhinja je namještena sivim kuhinjskim ormarićima mat površine, a nalazi se u uskom prostoru koji je iskorišten s obje strane. S drvenom radnom površinom i pokojom biljčicom na pultu, prekida se vladavina sivo-bijelih nijansi te unosi malo vedrine u prostor.

Blagovaonica dijeli prostoriju s dnevnim boravkom u kojem dominira svijetlosivi kauč koji svojom bojom odgovara upečatljivim zidovima prostorije. Blagovaonicu zato dodatno definira velika viseća svjetiljka modernog stila dok je sama zona opremljena jednostavnim bijelim stolom i crnim modernim stolicama. Krajem, iza staklene stijene nalazi se mala spavaća soba u kojoj bračni krevet s malim noćnim ormarićem u potpunosti ispunjava prostor, dok se iza vrata skriva ugradbena garderoma. Kako vam se čini ovaj moderni oblik skandinavskog stila uređenja?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:42