ODLIČNA ADAPTACIJA!

Od kuće u okolici Zagreba ostali su samo nosivi zidovi. Dodan joj je stakleni krov i par neočekivanih detalja u interijeru

 PETAR SANTINI/
Glavni koncept interijera bio je tlocrtno povezati i otvoriti prostor te maksimalno uvesti zelenilo i vrt u interijer, kažu arhitekti

Kako stvoriti vizualno privlačan, ali i funkcionalan dom? Postavimo li ovo pitanje mladim arhitektima Aniti Nedić i Ivoru Pučaru, oni će reći: "pažljivim promišljanjem prostornih rješenja s integriranim modernim tehnologijama te stvaranjem fluidnih i povezanih ambijenata koji odražavaju životne potrebe i stil njegovih korisnika". A kako to izgleda u praksi, pokazuje njihov arhitektonski projekt nedavno realiziran u okolici Zagreba.

Naime, suradnjom njihovih dvaju studija - Ora studio i Artefakt - nastao je dom za mladu obitelj koja ih je odlučila angažirati nakon što je imala priliku vidjeti njihovu filozofiju projektiranja te način na koji pristupaju prostoru. U ovom slučaju, zadatak je bio adaptirati postojeću ugrađenu kuću iz 1997. te ju prilagoditi trenutnim standardima života.

image

Jedan od najljepših detalja na kući je ostakljeni dio dnevnog boravka, a zanimljiv je i pink čelični okvir koji je preuzeo statičku ulogu bivšeg zida

PETAR SANTINI/
image
PETAR SANTINI/
image

Tijekom adaptacije su sačuvane dvije postojeće fotelje koje su pretapecirane, pobrušene i prelakirane, te su korištene i u uklopljene u novi projekt interijera

PETAR SANTINI/

- Glavni koncept interijera bio je tlocrtno povezati i otvoriti prostor te maksimalno uvesti zelenilo i vrt u interijer. Prirodno svjetlo je također bilo jedan od imperativa u projektiranju, pa tako sve prostorije po novom projektu imaju velike otvore i francuske prozore. Ovaj pristup ne samo da osigurava obilje svjetlosti, već stvara i prirodnu harmoniju između unutarnjeg i vanjskog prostora - govore arhitekti.

Prije adaptacije, opisuju nam, kuću si činile male, skučene prostorije i nepovezani unutarnji raspored, što je rezultiralo neefikasnim korištenjem prostora. Također, tamne boje u interijeru dodatno su pridonosile osjećaju skučenosti i nedostatka svjetlosti.

image

Kuhinja je puno više od utilitarnog prostora za pripremu obroka - postala je središnje mjesto susreta, okupljanja i druženja

PETAR SANTINI/
image
PETAR SANTINI/

- Naš pristup adaptaciji bio je usmjeren na transformaciju kuće u funkcionalan, prostran i svijetao dom. Kroz pažljivo planiranje, proširili smo male sobe kako bismo stvorili prozračne prostore koji olakšavaju protok svjetlosti i omogućuju bolju povezanost prostorija - kažu Anita Nedić i Ivor Pučar, dodajući kako im je u oblikovanju bilo bitno stvoriti bezvremenski interijer koji će odolijevati trendovima te koji će dogledan broj narednih godina imati svjež i suvremen izričaj.

Od postojeće kuće ostali su samo nosivi zidovi, svi ostali elementi su zamijenjeni ili potpuno ukinuti: promijenjen je krov, napravljena nova fasada, prošireni određeni otvori, ugrađena nova aluminijska vanjska bravarija, zamijenjene su sve postojeće elektroinstalacije, kao i instalacije vode i kanalizacije, u podove je ugrađeno podno grijanje, kao i dodatna zvučna izolacija na obodnim zidovima prema susjedima, stražnji vrt je sređen i popločen...

image

Na podovima je korišten hrastov parket te keramičke pločice. Zidovi i stropovi su bojeni u nježnu i neutralnu bijelu boju

PETAR SANTINI/
image
PETAR SANTINI/

Rezultat je kuća površine 230 kvadrata s vrtom od 50 kvadrata. Prizemlje čini prostor dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice, na etaži iznad nalazi se spavaći trakt, dok je na etaži ispod privatna teretana sa saunom i integriranim spremištem.

U interijeru su korišteni prirodni materijali, poput masivnog drveta, talijanskog mramora i golog čelika, preuzimajući uloge akcenata u prostoru, dajući mu karakter i teksturu. U kontrastu na njih, ostali elementi su neutralni, suptilni u oblikovanju i bojama. Sav ugradbeni namještaj je unikatan i rađen po mjeri kako bi maksimalno iskoristio prostor.

image

Na katu se nalazi spavaći trakt, dok je ispod prizemne etaže privatna teretana sa saunom i integriranim spremištem

PETAR SANTINI/
image
PETAR SANTINI/
image
PETAR SANTINI/
image
PETAR SANTINI/

- Neki karakteristični elementi u interijeru svoje oblikovanje crpe iz same arhitekture prostora, poput kuhinje i komode u dnevnom boravku čiji su bridovi "smekšani" i zaobljeni kako bi se naglasila fluidnost izduženog prostora otvorenog koncepta - navode arhitekti.

Jedan od najljepših detalja na kući je ostakljeni dio dnevnog boravka kojeg čine klizna staklena stijena i stakleni krov u punoj širini kuće.

- Ova impozantna staklena površina orijentirana prema sjeveru osigurava ne samo dovoljno svjetlosti, već i izvanredan pogled na okoliš, stvarajući atmosferu prozračnosti i povezanosti s prirodom. S obzirom na sjevernu orijentaciju, prostor u ostakljenoj zoni ostaje ugodno temperiran, a obilje prirodnog svjetla dodatno naglašava otvorenost prostora - kažu, pojašnjavajući kako su okviri staklenih stijena i prozori tretirani tehnikom koja se zove eloksiranje.

image

Isti materijal, poput mramora, korišten je kao radna ploha na kuhinji i otoku, ali i na umivaoničkom elementu u kupaonici, vizualno povezujući prostor u cjelinu

PETAR SANTINI/
image
PETAR SANTINI/

- Eloksiranje je postupak kojim se s pomoću električne struje na predmetima od aluminija proizvodi sloj aluminijeva oksida, koji ih štititi od korozije i habanja. Taj se sloj oksida boji organskim bojilima, koji služi kao završni ukrasni sloj boje. Mi smo se odlučili za prirodnu boju koja nam odgovara koloritu ostatka interijera - kažu.

Neočekivan detalj u prostoru je i čelični okvir pink boje koji je statički preuzeo ulogu bivšeg zida, te u novoj prostornoj ideji sada čini svojevrsni "okvir" koji naglašava pogled prema vrtu.

- Ovaj element ne samo da strukturira prostor, već je i intrigantan i prepoznatljiv vizualni element koji pomaže definirati različite zone unutar open space koncepta, stvarajući tako dinamičnu i zanimljivu prostornu kompoziciju - ističu.

Velika kuhinja smještena je centralno u prostoru te postala "medijator" između dnevnog boravka i blagovaonice.

image

Dio vrta je popločan, na njemu je smješten lounge uz koji se nalazi i kutak za roštlj, dok je drugi dio zazelenjen

PETAR SANTINI/
image
PETAR SANTINI/

- Kuhinja je klijentima vrlo drag element jer je ona puno više od utilitarnog prostora za pripremu obroka - postala je središnje mjesto susreta, okupljanja i druženja. Kuhinja i otok ne samo da zauzimaju centralno mjesto u tlocrtnom rasporedu interijera, već su i srce stvarnog života, često postajući glavno okupljalište kada se organiziraju druženja i kada dolaze gosti - kažu arhitekti.

Jedna od iznimnih prednosti ove kuće neosporno leži u njezinu prostranom vrtu koji pruža potpunu intimu i osjećaj izolacije, unatoč tome što smo tek nekoliko minuta vožnje udaljeni od grada. Vrt se koristi za opuštanje i druženje, dio mu je popločan i na njemu je smješten lounge uz koji se nalazi i kutak za roštilj, a dio je zazelenjen s naglaskom na mladi japanski javor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:58