Od metalne kutije do ugodnog doma

Dolaze gosti? Nema problema, smjestite ih u kontejner!

Kada pomislimo na kontejnere, obično su prve asocijacije transportne metalne kutije na teretnim brodovima ili kontejneri za smeće. Stari kontejneri mogu biti neugledni, ali ne kada se pretvore u suvremene, funkcionalne životne prostore. Zaintrigirana mnogim člancima koje je pročitala o kontejnerima koji su prenamijenjeni u prostore za stanovanje, vlasnica je odlučila kupiti jedan koji će pretvoriti u vrtnu kućicu za goste ili opuštanje. Angažirala je tvrtku Poteet Arhitects iz Teksasa čiji su arhitekti osmislili Container Guest House. Namjera nije bila kontejner pretvoriti u nešto drugo, nego zadržati izgled i bit onoga za što je nekada služio, a da pritom bude pogodan za stanovanje, funkcionalan, ugodan, ekološki prihvatljiv i, naravno, lijep.

U tom duhu izvorna plava boja kontejnera je očuvana, a sve što je dodavano naknadno obojano je istom bojom. Vlasnica je ostavila čak i izvorne oznake kontejnera s bočne strane. Objekt je širok 2,40, a dug 12 metara, ali neka vas dimenzije ne zavaraju, to je potpuno opremljena i funkcionalna kuća za goste, koja čak ima i vrt na krovu! Najvažniji zadatak za arhitekte bio je osvijetliti skučeni i zatvoreni prostor.

Uz pomoć velike pile za metal doslovno su izrezali ogromne otvore za prozore i tako dobili veliku količinu dnevne svjetlosti u prostoru. Prozori se pružaju od poda do stropa, a jedan od njih ima i funkciju klizne stijene kroz koju se izlazi na terasu. Moramo priznati da kada bi nam netko pokazao samo slike interijera, nikada ne bismo rekli da se nalazi u kontejneru.

Unutrašnjost je razigrana, simpatična, prepuna je boja i zanimljivih detalja koji čine prostor ugodnim. Podovi i zidovi kontejnera su napunjeni pur pjenom i obloženi šperpločom od bambusa koja daje teksturu, toplinu i gotovo potpuno ublažava “metalni” osjećaj. Isti materijal korišten je i za element rađen po mjeri u kojem se nalazi sudoper.

Pozadina sudopera je crvena metalna ploča koja je korištena i za oblaganje kupaonice, te predprostora glavne sobe. Kupaonica je skromna, ali funkcionalna i ekološki prihvatljiva. Sastoji se od tuša i WC-a, a višak vode iz kupaonice i sudopera odlazi na krov gdje služi za navodnjavanje vrta koji nije samo lijep ukras, nego nadopunjava postojeću izolaciju kako bi održavao kuću hladnijom ljeti, a toplijom zimi.

Ideje očuvanja okoliša primijenjene su i na terasi ispred kuće koja je napravljena od HVAC jastučića koji se dobivaju recikliranjem PVC boca, a funkcioniraju kao beton, ali su neusporedivo lakši i prozračniji. Lampe na terasi su prenamijenjene oštrice traktorskog pluga, a zanimljivo je da cijela kuća “pluta” na temeljima koje čine stari drveni telefonski stupovi.

Kućica može biti smještena u vrtu glavne kuće, tako da može služiti kao smještaj za goste, vrtna kućica za roštiljanje ili jednostavno mjesto za odmor. Kuća-kontejner može biti i vikendica na posebnoj parceli. Zamislite samo izraze lica kada biste rekli da se idete odmoriti – u kontejner!

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:27