Morska oaza

Od neuglednog do lijepog životnog prostora u Komiži

Sunce, uske kalete, vitke kuće, čisto more, predivne plaže… Sve je to Komiža, šarmantan ribarski gradić, desetak kilometara udaljen od grada Visa, koji stranci u svim turističkim anketama uvijek iznova stavljaju na sam vrh najpoželjnijih hrvatskih destinacija za odmor i relaksaciju. Jednako oduševljen Komižom bio je i mladi poslovni čovjek koji je godinama pažljivo proučavao prodaje li se išta i strpljivo čekao priliku da kupi neku dobru nekretninu u mjestu u koje se zaljubio na prvi pogled.

Nedavno mu se san ostvario, a kako bi svoj novi apartman na otoku zaista uredio po svojem guštu, obratio se dizajnerici Nikolini Jelić iz studija Kubus i dao joj odriješene ruke da od 50 četvornih metara napravi njegov osobni morski raj. Drugim riječima, da njegovu viziju stručno realizira. – Bilo je tu dosta posla.

Kada sam prvi put ušla u apartman, dočekao me ružan prizor. Neugledan, mračan prostor u koji se godinama nije ulagalo, no koji je definitivno imao potencijala – priča Nikolina Jelić i dodaje da se apartman nalazi u centru Komiže, u 150 godina staroj kamenoj kući koja ni po čemu nije bila prilagođena životu modernog čovjeka.


– Ovaj prostor pogotovo nije bio prilagođen mojem klijentu, koji je pravi hedonist i veliki ljubitelj umjetnosti i dizajna koji cijeni estetiku, ali i funkcionalnost. Bilo mu je jako važno imati veliku i dobru kuhinju jer obožava pripremati ukusne objede, zatim lijepu kupaonicu u kojoj će se moći pošteno opustiti te prostran dnevni boravak u kojem će se moći bezbrižno družiti s brojnim prijateljima. Sve to mogli smo dobiti samo potpunim preuređenjem – objašnjava dizajnerica.


Prvi zahvat bio je maknuti iz prostora sve ono što ne odražava staru Komižu, skinuti stare keramičke pločice, žbuku i gips sa stropa te vidjeti što se može iskoristiti od postojećeg, a što treba kupiti novo. Izmijenjene su sve instalacije, impregnirane su stare grede i dobro očišćeni kameni zidovi.


– Glavni cilj bio je spojiti staro i novo, a da to u konačnici lijepo izgleda. Dašak suvremenosti dobila sam s dvokrilnim staklenim vratima kroz koja se ulazi odmah s ulice, a prvo što vidite kad uđete je kuhinja slijeva te ugradbeni ormar u zidu zdesna. U nastavku prostora je blagovaonica sa stolom i klupom te sofa na rastezanje.

Spavaća soba je u zadnjem dijelu apartmana, gdje je dubok mir i tišina – ističe Nikolina Jelić i otkriva da su posebno bili oštećeni podovi, na koje je iznova postavljen kamen sa susjednog otoka Brača, brački sivac, koji je u kupaonici oplemenjen kameno-staklenim mozaikom Sicis. U sobi je pod izrađen od dasaka ariša, koje su nakon brušenja bajcane i uljene.

Što se tiče samog uređenja, vlasnik je bio potpuno jasan. Želio je čist i nenametljiv prostor kako bi personalizirani detalji došli do izražaja. Sve što je kupljeno novo, dizajnerica i njen tim su smirili ugrađivanjem i zatvaranjem iza velikih ploha, kako bi se stopilo sa zidovima i cijelim prostorom. Upravo radi toga sav je namještaj, koji je rađen po mjeri, ugradben.

– U spavaćoj sobi cijeli smo zid zatvorili bijelim kliznim vratima, iza kojih je ugradbeni ormar s ladičarima, garderobnim liftovima i policama za spremanje odjeće. Poput većine toga, i kuhinja je rađena po mjeri i u njoj je smještena perilica rublja sa sušilicom kako ne bi zauzimala prostor u kupaonici. Pri uređenju apartmana zaista se pazilo na svaki detalj i sve što se moglo ugraditi ugrađeno je u zid da ne narušava vizualni aspekt cjelokupnog prostora.

Unutar zida su i bojler, ormar za metle, tehnologija i ostalo. Namještaj po mjeri izradila je tvrtka Sto posto interijeri – kaže dizajnerica i dodaje da je kuhinja na prvi pogled možda i velika za apartman od 50 četvornih metara, ali vlasnikova ljubav prema gastronomiji i kulinarstvu jednostavno je zahtijevala te dimenzije, kao i vrhunsku opremu, koja uključuje ugradbenu Smegovu pećnicu i napu, keramički sudoper s drobilicom, perilicu posuđa te ogromnu radnu plohu. Pazilo se da i posuđe te pribor budu vrhunske kvalitete i sve nosi Villeroy&Bocha.

Provjereni brendovi odabrani su i za kupaonicu, koja je pravi mali spa i primjer da se za lijepu kupaonicu ne mora imati ogroman prostor. Drveni mozaik na zidu, Hansgrohe slavine iz linije Carlton, dizajnerska WC školjka Philippea Starcka, umivaonik u obliku kamena i originalne osvijetljene niše u zidu bili su dobitna formula za savršenu kupaonicu.

– Bez obzira što se jako pazilo na svaki detalj, smatram da je zapravo rasvjeta ključna za posebnu atmosferu i ugođaj kojima apartman odiše. Naime, rasvjeta je ovdje zastupljena u svim aspektima – direktna osvjetljava radne plohe, indirektna daje ugođaj i osvjetljava zid, pod i umjetnine, a dekorativna ukrašava prostor i naglašava atmosferu. Okrugle visilice i stropni reflektori te plafonijere i zidna rasvjeta su iz kolekcije Fabbiani, a svjetiljke uz krevet u spavaćoj sobi izrađene su modernom tehnologijom 3D printanja tvrtke Freedom of creation – otkriva dizajnerica, koja se posebno ponosi projektom jer su u njemu uspješno spojeni tradicija s potrebama i željama suvremenog čovjeka, luksuzni komadi namještaja s onim starinskim te prirodni s umjetnim materijalma.

Foto: Studio Kubus

Tekst: Ana Bilić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 23:49