MODERAN STAN U ZAGREBU

Od praznog prostora do modernog doma

 

INFO: stan od 120 četvornih metara
LOKACIJA: Zagreb
PROJEKT: arhitektica Sandra Meštrović
VLASNICI: mladi bračni par s bebom

Arhitektica Sandra Meštrović prihvatila je projekt uređenja i opremanja stana od 120 četvornih metara u širem centru Zagreba. Ispričala nam je kako se pritom zabavila, s čime se sve susrela, što je bio najveći izazov i kako je nadišla prepreke

Kada je arhitektica Sandra Meštrović prvi put ušla u 120 četvornih metara velik stan u širem centru Zagreba, dočekao ju je prizor koji je, kaže, navikla često gledati. Novogradnja, prazan i neuseljen prostor koji tek treba napraviti domom ili kako ona zgodno uspoređuje bijelo slikarsko platno koje treba pametno ispuniti pravim bojama. Vlasnici, mladi bračni par s bebom, zatražili su od nje pomoć nakon što su vidjeli stan koji je osmislila za njihove prijatelje.

- Odmah sam shvatila da je raspored stana zapravo dosta dobar, odvojena noćna zona sa spavaćim sobama i kupaonicom od dnevne zone s boravkom i otvorenom kuhinjom, radnom sobom, gostinjskim WC-om i jednom mini kupaonicom uz radnu sobu. Ulazni prostor bio je jako prostran i omogućavao smještanje velike garderobe. Ulazna vrata su iz nekog razloga ogromnih dimenzija, a iako je stan velik, centralni prostor stana koji čine kuhinja, blagovaonica i boravak nisu baš tako veliki u odnosu na cijeli stan i iznose 38 četvornih metara.

Karakteristično je da je prostor dugačak u tlocrtnom odnosu 1:3 pa od staklene stijene do kraja kuhinje jedva dopire svjetlost, posebno zato što je ispred duboka loggia. Vlasnici su htjeli u tom dijelu napraviti 'udarni' dio stana jer bi se tu najviše i boravilo, no bojali su se da će biti mračno i dosadno jer je prostor toliko uzak a dug.

Kuhinja je namjerno potpuno bijela jer je taj dio interijera najmračniji, a odvojena je šankom od ostatka stana koji ima veselu i koloritnu bazu

Htjela sam mračni dio s kuhinjom napraviti kao najsvjetliji pa je kuhinja gotovo potpuno bijela, odvojena šankom koji ima bazu u boji. Tako se iskalibriralo svjetlo na obje strane tog dugog prostora. Bijelo staklo na kuhinji reflektira staklenu stijenu pa daje i efekt vizure na van, a ne praznog zida.

Središnji dio prostora boravka je razigran, veseo, mladenački, što je bila i prva vizija. Zid u boji iza garniture je razbio efekt duge bijele kutije, a igra s istom bojom na frontama visećih elemenata je intrigantan jer na prvi pogled izgleda kao slika nasuprotnog zida u ogledalu - priča arhitektica i ističe kako je kroz cijeli projekt imala misiju glavne negativnosti ovog stana pretvoriti u prednosti i dati im neki pečat, ispričati neku lijepu prostornu priču kroz njih.

Pri tome ponajprije misli na dugački boravak, kuhinju i veliki ulazni prostor s ogromnim ružnim ulaznim vratima u oblozi kopija furnira koja je bila nespojiva s parketima.

- To mi je bio najveći izazov i s tim rješenjima sam najzadovoljnija. Spavaće sobe su bile jednostavne, dječju sobu su vlasnici opremili sami privremenim namještajem dok je dijete maleno, bračna soba ima zasebnu garderobu koja nije bila dovoljno velika pa je dio ormara smješten u spavaći dio. Na kupaonicama nije bilo puno kreativnosti jer su već bile praktički gotove pa su nedostajali samo rasvjeta, namještaj i ogledala - nabraja.

Kada je riječ o namještaju koji se nalazi u ovom stanu, tu tek slijedi odlična priča. Naime, sofa Contour, koju je za Prostoriju dizajnirao Bottcher Henssier Kayser, pobjednik je godišnje Interior Innovation Award 2015 koju dodjeljuje njemačko dizajnersko društvo. Vlasnicima se ta sofa jako svidjela i jako su je htjeli, ali su zbog malog djeteta inzistirali na koži te je Prostoria prvi put za njih izradila tu sofu u koži.

- Stol i stolice su nabavljeni preko Themelije. Krevet je kupljen u Perfecti, a accessorize je iz BoConcepta kao i stolići uz uzglavlje kreveta i stolac u radnoj sobi. Lampe u dnevnom boravku TamTam od Marseta nabavljene su preko tvrtke Interior Creator. Ostala rasvjeta kupljena je u Art rasvjeti. Kuhinja sa šankom i sav ostali namještaj, komode, ormari i viseći elementi te walk-in ormar izrađeni su u suradnji s Opremom Smrtić. Posebni su zidni elementi u boravku koji su izvedeni u više boja, a sa spojem pod 45 kao i ostali namještaj pa se ne vidi spajanje ploča kao kod većine gotovog namještaja.

Boje su rađene u istom ralu kao boje na lampama plus zelena boja sa stolca - priča arhitektica koja kaže kako je zapravo jako zadovoljna konačnim rezultatom, iako bi voljela da su neka rješenja drugačije izvedena.

Ulazna su vrata iz nekog razloga golemih dimenzija pa se arhitektica sjetila kako bi bilo dobro učiniti ih zanimljivim. Zato su obojena u crnu, a sada ih krasi duhoviti natpis.

- Voljela bih da su kupaonice bile u fazi nedovršenosti pa da smo ih mogli napraviti posebnijima. Također, voljela bih vidjeti u boravku malo elegantniji tepih jednog dana kad im dijete poraste. Super bi izgledalo da nema vrata ni nadvoja iznad njih između boravka i ulaznog prostora ili da je neka elegantna klizna stijena od poda do stropa. Uvijek bi moglo bolje, ali smatram da smo u ovom trenutku dobro posložili prioritete - kaže.

Foto: Robert Leš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:23