Mali detalji, velike promjene

Od ruine do ugodne oaze: Zavirite u renovirani stan u kojem su nekada živjeli najsiromašniji žitelji Zagreba

 MARKO TODOROV/CROPIX
Potpunom adaptacijom zapušten je stan postao privlačni smještaj za svakog putnika namjernika, a poseban šarm dali su mu pomno birani detalji

Trend iznajmljivanja stanova u Hrvatskoj svake je godine sve popularniji. Nekima je najam jedini izvor prihoda, dok drugi iskorištavaju priliku za dodatnu zaradu. No, da bi se neki prostor istaknuo u moru nekretnina koje se iznajmljuju i postigao veću cijenu, potrebno je obratiti veliku pažnju na uređenje.

Naime, pristup prema uređenju stana u kojem planirate živjeti i stana koji želite iznajmljivati ne može biti isti jer prvi je potpuno prilagođen osobnosti vlasnika, dok se u drugom moraju osjećati ugodno različiti profili ljudi. Da bismo saznali kako urediti stan za potrebe najma, razgovarali smo s dizajnericom interijera Kristinom Duran Grob iz Nomade Studios Hrvatska, specijaliziranog za uređenje stambenih i Airbnb prostora. S obzirom na to da Kristina iza sebe ima već 17 godina iskustva u ovom poslu, svakom projektu pristupa s velikom strašću i neopisivom željom da svaki prostor učini maksimalno ugodnim i funkcionalnim.

To potvrđuje i projekt uređenja stana u zagrebačkoj Klaićevoj ulici u takozvanoj najstarijoj koloniji "Gradskih kuća na Ciglani". Njegova vlasnica, hairstylist profesionalka Mirjana Mihelčić, željela je investirati u nekretninu u centru Zagreba koja bi se koristila za najam, posebice na platformi Airbnb.

image

Dizajnerica interijera Kristina Duran Grob i vlasnica stana Mirjana Mihelčić

MARKO TODOROV/CROPIX

- Mirjana nam se obratila s idejom da napravimo stan koji će biti dobro osmišljen u smislu zadovoljavanja potreba gostiju koji vole i cijene dizajnerske prostore s pričom, a ovaj prostor s obzirom na lokaciju i povijesno kulturnu pozadinu ima zanimljivu zagrebačku priču – otkriva Duran Grob. Naime, „Gradske kuće na Ciglani“ prva su kolonija malih stanova za siromašni sloj pučanstva koju je podigla zagrebačka Gradska općina u sklopu velikog građevnog programa rješavanja poratne stambene krize 1920-ih godina u Zagrebu. Ove zgrade izgrađene su na iskustvima Pokreta vrtnih gradova koje je dvadesetih godina prošlog stoljeća osmislio engleski urbanist Ebenezer Howard kako bi spojio najbolje aspekte grada i sela u jedno – urbane nekretnine i zelenilo.

Stan od 56 m2 uređen je u industrijskom stilu po željama vlasnice, a sadrži spavaću sobu, dnevnu sobu, kuhinju i blagovaonicu te odvojenu kupaonicu i toalet. Kao temelj industrijskog stila uređenja, otkriva dizajnerica Kristina Duran Grob, odabran je epoksidni pod te tamni elementi poput unutarnje stolarije i sanitarija u kupaoni i toaletu.

- Epoksidni pod imam i u svom stanu jer je iznimno praktičan za razliku od klasičnih pločica ili parketa. Osim što izgleda privlačno, brzo se čisti i otporan je na oštećenja te mrlje koje ostavlja obuća – otkriva vlasnica stana Mirjana Mihelčić.

image

Epoksi pod je izdržljiv i praktičan

MARKO TODOROV/CROPIX
image

Kuhinja je opremljena svim potrebnim uređajima i sadržajima

MARKO TODOROV/CROPIX

Nekretnina je kupljena u lošem i zapuštenom stanju pa je izazov uređenja bio time još veći. Da bi se postigao krajnji cilj, bila je potrebna potpuna adaptacija, kaže Duran Grob – od promjene električnih i plinskih instalacija, podnog grijanja, uvođenja nove stolarije do tlocrtnih preinaka, osmišljavanja male kupaonice, projektiranja kuhinje u slovo L i slično.

Najveća preinaka bila je rušenje pregradnog zida kako bi se dobila otvorena blagovaonica s kuhinjom, nakon čega je prostor postao vizualno prostran i time potencijalno privlačniji za najmoprimce.

- Kada pristupate uređenju stana za najam i vi te vlasnik, odnosno investitor morate ga promatrati očima budućeg ciljanog gosta. Stanovi za uspješan najam imaju gosta u fokusu i priču koju mu žele plasirati te moraju biti poslovno uspješni, što znači da će generirati veći prihod od najma – objašnjava dizajnerica.

U tome i dizajneru te vlasniku stana, dodaje Duran Grob, može pomoći vlastito iskustvo prilikom putovanja. Pitanje koje si trebamo postaviti jest što bi nam bilo najvažnije kada bismo umorni od putovanja zakoračili u stan koji smo rezervirali za odmor ili duži boravak. Vizualni dojam, odnosno dizajn prostora, kaže dizajnerica, prvo je što gost uoči i prema čemu gradi prvi dojam. Odmah iza toga je stupanj čistoće prostora, sadržaji poput opremljene kuhinje, brzog interneta, smart tv-a te udobnost kreveta. Prostor za spavanje mora biti ugodan čemu će uvelike doprinijeti kvalitetan madrac, jastuci i estetski privlačna posteljina.

Detalji koji čine razliku

Stan u Klaićevoj ima sve što jednom gostu treba, bilo da u njemu ostaje samo nekoliko dana ili na duži period. Kuhinja je jednostavnog dizajna, ali sa svim potrebnim aparatima – perilicom za rublje, perilicom za suđe, hladnjakom koji ima i zamrzivač, kuhalom za vodu i aparatom za kavu.

image

U kuhinji i blagovaonici ima mnogo prirodnog svjetla

MARKO TODOROV/CROPIX
image

Prostor za objedovanje

MARKO TODOROV/CROPIX

Nadalje, „slatke snove“ gostima će omogućiti tapecirani krevet koji je u spavaćoj sobi fokalna točka - skladno se uklopio s apstraktnom tapetom, zanimljiv je oblikom te pridonosi luksuznom dojmu cijelog prostora. On djeluje umirujuće i prozračno, ponajviše zbog toga što nije zagušen velikim ormarom. Naime, vlasnica je željela iskoristiti hodnik smješten tik do spavaće dobe pa je u njega smjestila upravo ormar, što je idealno rješenje za stvaranje prostora za odlaganje u manjim stanovima.

image

Tapeta na jednom zidu sjajno ‘podiže‘ prostoriju

MARKO TODOROV/CROPIX
image

Detalji poput JYSK zelene vaze čine veliku razliku

MARKO TODOROV/CROPIX
image

Ugradbeni ormar u hodniku predstavlja velik prostor za pohranu

MARKO TODOROV/CROPIX

Dnevna soba opremljena je velikim tv-om, udobnim kaučem i pomno odabranim detaljima koji su joj dali pečat vlasnice, a opet nisu zagušili prostor. U ovoj prostoriji posebno se ističe crni zid koji služi kao umjetnički kutak. Na njemu su smještene police, a na njima se nalaze razni ukrasi te vodič za gosta - booklet u kojem može pronaći bitne informacije vezano za Zagreb, gdje dobro jesti, što vidjeti, gdje popiti kavu…

image

Kauč u dnevnoj sobi obogaćen je zanimljivim ukrasnim jastucima

MARKO TODOROV/CROPIX
image

Detalji na istaknutom zidu daju umjetnički štih stanu

MARKO TODOROV/CROPIX
image

Vaze sa cvijećem uvijek su dobrodošao ukras

MARKO TODOROV/CROPIX

Od svih prostorija u stanu, minimalizam najviše vlada u kupaonici i toaletu. Vlasnica ih nije htjela opteretiti detaljima, već naglasiti njihovu funkcionalnost. Element industrijskog stila u ovim prostorijama su crni umivaonik, pipe, dozatori za sapun i okvir vrata na tuš kabini.

image

Kupaonica je jednostavna, a efektna

MARKO TODOROV/CROPIX
image

Crni umivaonik savršeno se uklopio u industrijski stil cijelog stana

MARKO TODOROV/CROPIX

S obzirom na to da u stanu vladaju neutralne i prigušene boje, Duran Grob je u skladu s tim uklopila sve što može „podignuti“ prostor, učiniti ga još zanimljivijim, ali da on ne djeluje pretrpano. I to ne samo putem vizualnih detalja, već i olfaktivnih. U kupaonici i toaletu su to mirisna, esencijalna ulja i kvalitetni mekani ručnici, u spavaćoj sobi ugodna, pamučna posteljina te u dnevnoj sobi biljke za mentalni balans i opuštanje.

Da bi bila sigurna da će naći točno ono što traži, dizajnerica je zavirila u bogatu ponudu JYSKa.

- Izdvojila bih ukrase koje se nalaze na TV komodi i policama jer u prostor unose artističku notu. Vješalica u hodniku idealno se uklopila bojom jer je u pastelnim skandinavskim tonovima koje sam i željela u tom dijelu stana. Posebno lijepa bojom je i tegla za biljku monsteru u dnevnom boravku, dok ukrasni jastuci u spavaćoj i dnevnoj sobi u ove prostorije unose dašak topline i udobnosti - otkrila je Duran Grob.

image

Drveni elementi prostoru su dali dozu topline i ugode

MARKO TODOROV/CROPIX
image

Biljke su sjajan dodatak svakom prostoru

MARKO TODOROV/CROPIX
image

Skulptura u dnevnoj sobi

MARKO TODOROV/CROPIX

Važan aspekt uređenja stana, kako za život ili za najam, su boje koje snažno utječu na raspoloženje i ostavljaju vrlo jak dojam na osobu koja boravi u tom prostoru. S obzirom na povijesni kontekst stana, njegova vlasnica željela je da u njemu prevladava neutralna paleta boja s puno sivih tonova kako bi se postigao ciljani industrijski, pomalo asketski stil.

- To nije stari, zagrebački, buržujski stan s parketom, štukaturama i visokim stropovima kakve najčešće nalazimo u centru grada, nego primjer socijalnih stanova međuratne Jugoslavije. Željele smo da svaki turist može doživjeti i „drugačiji“ Zagreb te boraviti u prostoru koji vuče arhitekturu iz tog doba. Zanimljivo je da smo nas dvije žene stvorile prostor koji ima mušku vizualnu energiju i to nam je baš cool – ističe dizajnerica Kristina Duran Grob.

Iako je realizacija ovog projekta bila izazovna, Kristina Duran Grob je u suradnji s vlasnicom uspješno spojila tri elementa, važna za uređenje prostora za potrebe najma: dizajn, gostoljubivost i prateći marketing. Uz njih će svaka nekretnina koju uređujete u ove svrhe donositi dugoročan prihod.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke JYSK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 13:04