PROJEKT ZA PET

Od tvornice do sasvim posebnog arheološkog muzeja

Interpretacijski centar Sigestika-Siscia u Sisku. Novi sadržaj osmišljen je s naglaskom na spoju starog i novog, tako da suvremeni materijali podcrtavaju zatečenu industrijsku baštinu

Autori okupljeni pod nazivom DASkollektiv (NOMAD STUDIO + Prostor&Ja): Sara Jurinčić, Dino Mišković, Aleksandar Matijašević, Tatjana Barišić-Antolić osmisli su projekt revitalizacije i prenamjene tvorničkog sklopa Segestice u Sisku u arheološki muzej sa znanstvenim i konferencijskim centrom što će po završetku postati Interpretacijski centar Sigestika-Siscia.

Nakon osvajanja prve nagrade na natječaju za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja projekt je krenuo u realizaciju. Tim arhitekata radio je na projektnom zadatku arheološkog muzeja (prezentacije arheološke građe i kontinuiteta života na području grada Siska), znanstvenog i konferencijskog centra.

KONCEPT

Lokacija za budući projekt smještena je uz arheološki park Sv. Kvirin, s kojim ima direktan vizualni kontakt. Uz svoju osnovnu namjenu centar će se baviti i interpretacijom industrijske baštine Siska. Arhitekti nam za početak otkrivaju da su tek nakon iščitavanja konteksta, prepoznavanja visokovrijednih tvorničkih zgrada i uklanjanja naknadnih dogradnji pristupili projektiranju ove kompleksne rekonstrukcije te nam u nastavku detaljnije objašnjavaju svoj pristup projektiranju.

U novonastalim šupljinama unutar tvornice stvara se nova matrica umetanjem triju volumena. Tri zone dematerijaliziraju čvrsti zid čime se prostor rastvara i postaje pristupačan

- U novonastalim šupljinama unutar tvorničkog poteza stvara se nova matrica umetanjem tri rizalitna volumena. Tri zone dematerijaliziraju čvrsti zid tvornice, čime se prostor interpretacijskog centra rastvara i postaje pristupačan. Prolazi se rastvaraju uvodeći korisnike u interpretacijski centar i usmjeravajući ih na novi muzejski trg, dok fleksibilni sistem pristupa omogućava različite scenarije korištenja. Postiže se ritam puno-prazno (povijesna baština - novi sadržaji javnog karaktera) - svaki dio stroja može se koristiti neovisno, dok ujedno svi dijelovi mehanizma funkcioniraju kao cjelina. Element interpretacijske šetnice objedinjuje sve postojeće industrijske sadržaje i formira glavni izložbeni put. Prolazeći njime, ostvaruje se vizualna veza sjever-jug cijelom dužinom (arheološki park - muzejski trg) - ističu iz DASkollektiva.

Dodatna kvaliteta korištenja postiže se preplitanjem šetnice s ostalim sadržajima interpretacijskog centra (caffe, čitaonica, knjižnica, radionica), a posjetitelj također dobiva cjeloviti uvid u arheološki i znanstveni proces. Kretanjem kroz kompleks, naglasak se stavlja na prostor industrijskih hala, zatečenu mašineriju i opremu koji postaju izlošci. Specifičnost ovog projekta je svakako depo otvorenog tipa u prizemlju, kroz koji posjetitelji stječu direktan uvid u svakodnevni rad arheologa. Industrijski dimnjak postaje vidikovac s panoramskim dizalom, s kojeg se pruža pogled na urbanističku (Fistrovićevu) matricu grada Siska. Na taj način prostor se povezuje, podcrtavaju se povijesni slojevi i ostvaruje se novi karakter - interpretacijska šetnica postaje neutralni put koji povezuje fokuse industrijske baštine.

Budući projekt smješten je uz arheološki park Sv. Kvirina s kojim ima direktan vizualni kontakt

Naglasak je također na konferencijskoj dvorani koja je smještena u nekadašnjoj hali kotlovnice, između dva najsnažnija industrijska dijela - kotla za paru i postrojenja za omekšanu vodu. Ovi elementi zadržavaju se i izlažu, prezentirajući industrijsku povijest kompleksa. Sastoji se od teleskopskih tribina koje omogućuju različite scenarije korištenja, a omeđena je interpretacijskom šetnicom. U znanstveno-istraživačkom dijelu nalaze se prostori učionice, znanstvene knjižnice i čitaonice, te prostori za smještaj gostujućih znanstvenika.

NOVI SADRŽAJ

Novi arhitektonski sadržaj formiran je s glavnim naglaskom na spoju starog i novog, na način da suvremeni materijali podcrtavaju zatečenu industrijsku baštinu. Spomenuti materijali su čelik, korten (staza šetnice, platforme, tribine) te čelično pletivo i staklo, kako bi se na minimalistički, jasan način naglasila razlika zatečenog i projektiranog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:42