TRŽIŠTE NEKRETNINA

Od ulaska u Schengen veća potražnja za nekretninama u pograničnim dijelovima Istre

 Shutterstock
Istražili smo u poznatim agencijama koje su se promjene dogodile i jesu li stranci zbog novonastalih okolnosti više zainteresirani

Kakvo je stanje na tržištu nekretnina mjesec dana nakon ulaska u Schengen i uvođenja zajedničke valute? Koje su promjene na tržištu nekretnina te očekuje li se veća potražnja stranih državljana za nekretninama kod nas i više preseljenja u Hrvatsku? Ta pitanja postavili smo u nekoliko agencija za nekretnine.

image
Shutterstock

Istražili smo u agencijama koje su se promjene dogodile nakon ulaska u Schengen i jesu li stranci zbog novonastalih okolnosti više zainteresirani kupiti stan, kuću ili zemljište

Budući da je naše tržište nekretnina i prije bilo vezano uz euro, uvođenje nove valute nije značajno utjecalo na njihove cijene, ali ulazak Hrvatske u schengenski prostor je, kako kažu u nekim agencijama, povećao interes stranaca za kupnju nekretnina. To se najviše osjeća u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. I na pograničnim područjima Istre.

Kupcima iz susjednih zemalja odgovara blizina, pogodna klima i odličan geografski položaj Umaga

Remax Centar nekretnina kao dio RE/MAX Europe mreže već dugi niz godina posluje kroz svoju mrežu partnera s brojnim inozemnim kupcima.

Najviše kupaca, ističu, imaju iz susjedne Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske i Češke.

image

Sandra Ritoša - REMAX centar nekretnina

REMAX centar nekretnina

Osobna potreba

- Od ulaska u Schengen primjećujemo više upita od kupaca koji su voljni preseliti se u Hrvatsku. Odgovaraju im blizina, pogodna klima i odličan geografski položaj, posebice onima u susjedstvu - kaže Davorka Ukota iz Remaxova tima Umag.

Strancima je sada lakše obavljati transakcije u odnosu na prijašnje transakcije s tečajnom razlikom jer su za kupnju nekretnine u Hrvatskoj prije morali uplatiti iznos u kunama prema ugovorenom tečaju.

image

Davorka Ukota iz Remaxova umaškog tima

RCN

- Schengen je utjecao na tržište u smislu i time što ljudi iz bliže okolice brže dolaze u Hrvatsku jer više nema kontrole na granici. Veći interes za kupnju nekretnina nakon ulaska primjećuje se u pograničnim županijama, Istarskoj i Primorsko-goranskoj, gdje su nekretnine i prije kupovali većinom stranci - ističe Sandra Ritoša, agentica iz njihova porečkog ureda.

Područja uz granicu su izrazito atraktivna jer su samo 10-15 minuta udaljena od vrtića ili radnog mjesta

Dosad su najčešće strani kupci ulagali u nekretnine za osobnu potrebu, ali i za investiciju. Koristili bi nekretninu jedno vrijeme, a poslije bi je iznajmljivali.

image

Jasna Biliškov Barun

Biliškov nekretnine

Što je donio prelazak na euro?

Sam proces kupoprodaje strancima lakši je i brži

"Prelazak na euro i ulazak u Schengen olakšavaju poslovanje nekretninama i to je velika promjena koja se jako osjeća u sektoru", kaže Jasna Biliškov Barun, direktorica agencije Biliškov nekretnine. Sam proces kupoprodaje sada je puno lakši i brži. - Ulazak u Schengen i otvaranje granica dugo smo iščekivali i priželjkivali jer to uvelike ubrzava mobilnost i putovanje u zemlje Europske unije i iz njih, stoga će Schengen vjerojatno dovesti do povećanja broja kupaca iz Europske Unije - dodaje Biliškov Barun.

Europska unija je tržište s više od 450 milijuna ljudi. - Našoj obali gravitiraju Nijemci, Česi, Poljaci, Mađari, Austrijanci, Slovenci, Skandinavci, čak i ponešto Talijana i Francuza. Veliko je to tržište koje se sad potpuno otvara. Strani kupci nekretnina su nekada bili prvenstveno turisti u našoj zemlji, koji vole našu obalu, ljude i običaje pa su odlučili nakon godina dolazaka kao turisti kupiti i svoj drugi dom (‘second home‘). Većina njih kupuje za privatne svrhe, za odmor svoje obitelji i prijatelja. Poneki tu investiciju u nekretninu u Hrvatskoj i dodatno kapitaliziraju - objašnjava Biliškov Barun.

Valja znati da, iako su visoke, cijene nekretnina u Hrvatskoj znatno su niže nego u europskim metropolama i turističkim središtima. Primjerice, navodi, stan od 100 četvornih metara na solidnoj, ali ne i najatraktivnijoj, rezidencijalnoj lokaciji u Kopenhagenu ili Münchenu stoji više od milijun i pol eura. - Osim privatnih kupaca u ‘second home‘, osjeća se veći interes za investicijama u gradnju luksuznih naselja na obali, uglavnom kombinacija luksuznih stanova, vila i hotela. Nekoliko projekata na obali od Istre do Dalmacije već je u gradnji, neki su još u fazi pripreme, ali hrvatska obala će svakako uskoro postati bogatija ponudom luksuznih nekretnina za kupce vrlo visoke platežne moći - zaključuje Jasna Biliškov Barun.

Do 300.000 eura

- I dalje su izrazito tražene nekretnine u okolici Poreča i Rovinja, ali i na cijeloj zapadnoj obali Istre. Nijemci i Austrijanci pretežno kupuju i traže kuće koje imaju mir i privatnost te brojne dodatne sadržaje, a cijene takvih nekretnina počinju od 600.000 eura pa naviše.

Klijenti iz susjedne Slovenije uglavnom su do ulaska u Schengen kupovali apartmane i stanove prosječne vrijednosti oko 150.000 eura i uglavnom je bila riječ o obiteljima s djecom kojima nekretnina služi za odmor, ali u posljednje vrijeme dobivamo sve više upita u kojima traže nekretnine za život - objašnjava Davorka Ukota, te dodaje da Slovenci za život dosta traže nekretnine u Kaštelu i Kaldaniji.

Najviše kupaca nekretnina dolazi iz susjedne Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske i Češke

Područja uz granicu su im izrazito atraktivna jer su samo 10-15 minuta udaljena od vrtića ili radnog mjesta.

Kupci iz Slovenije su tada, dodaje Ukota, voljni izdvojiti u prosjeku od 250.000 do 300.000 eura za nekretninu za obiteljski stan ili manju kuću, dvojni objekt ili u nizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 12:29