Moderan dizajn stare kamene kuće

Od uništene seoske kuće do spektakularnog doma

Kad se poštuje tradicija i voli moderan dizajn

Ova kamena kuća u španjolskoj Gironi, dobila je potpuno drugačiji izgled zahvaljujući novim vlasnicima. Izvornom objektu dodan je suvremeni dio, čime je povećana ukupna površina, a snažan dojam ostavlja kombinacija izvornog kamena i moderan dizajn. Jedna od najspektakularnijih soba zasigurno je kuhinja zanimljivog dizajna, koja izgleda kao da se izlijeva na drugi kat.

Projekt obnove potpisuju arhitekti studija Montse Nogués, a sastojao se od obnove stare ruševne seoske kuće na kojoj je bilo neophodno prema urbanističkim propisima, zadržati izvorni volumen i pročelje. Zemljište, s primjetnim nagibom, strukturirano je u terasama od suhozida u kojem je bila i izvorna kuća. Postavljeni uvjeti su ispoštovani i preoblikovani, te definiraju opseg nove poljoprivredne kuće i predložena proširenja.

Novi produžeci odgovaraju izgledu polupodzemne garaže u dijelu dnevnog boravka i glavne prostorije s više sunčeve svjetlosti i manje nagiba, dok novi volumen koristi drvo specifično za gradnju staja i skladišta jednostavnog volumena.

Arhitekti su prilikom obnove koristili kamen stare seoske kuće, koji je fugiran žbukom s dodatkom vulkanskog šljunka, tradicionalne metode gradnje tog područja. Ostali zidovi, kao i ploče, izrađeni su od betona, što znači da je interijer jedinstven, čime se izbjegla ponekad previše očita razlika između starog i novog dijela kuće.

Unutrašnjost, u prizemlju i na prvom katu, organizirana je od apstraktnih volumena koji definiraju različita područja. Da bi se postigla veća fluidnost i prirodna svjetlost u interijeru, u jednom dijelu kuće je ostavljena dvostruka visina kuhinji i stepenicama do gornjih prostorija, a čime se postigao veći ulazak svjetlosti iz malog prozora na pročelju. Hodnici kuće izrađeni su od hrastovog drvenog parketa, osim kupaonica, koje krasi bazaltni kamen, također karakteristična za to područje.

Foto: EUGENI PONS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:41