Interijer s galerijom

Od zapuštenog stana do modernog dvoetažnog prostora

Stan mladog bračnog para iz Kastva kraj Rijeke

Prije godinu dana ukazala nam se genijalna prilika: prodavao se stan do ovoga u kojem živimo pa smo ga odlučili kupiti i dio pripojiti postojećem. Površina stana bila je 65 četvornih metara, zajedno s pripadajućim tavanskim prostorom, a nakon što smo spavaću sobu pripojili našem stanu, ostalo je nešto više od 50 kvadrata. Od novog stana zapravo je ostala garsonijera s kuhinjom i dnevnim boravkom te ostavom, kupaonicom i balkonom.

Najveći nedostatak novog stana bila je činjenica da u njemu nije bilo odgovarajućeg, odvojenog spavaćeg prostora, ali i to što je bio u prilično lošem stanju. Vapio je za potpunom preobrazbom. Kako se nije radilo o stanu u kojem moramo odmah živjeti, dali smo si dovoljno vremena i krenuli s uređivanjem. Guštali smo u svakom procesu, a inspiraciju smo svakodnevno pronalazili na internetskim stranicama posvećenim uređenju doma i na stranicama našeg omiljenog časopisa D&D, Dom i dizajn – priča mladi bračni par iz Kastva, gradića nedaleko od Rijeke, danas ponosni vlasnici moderno uređenog dvoetažnog stana.

Glavna ideja im je bila, kažu, osmisliti ugodan, atraktivan i dopadljiv prostor koji će u cijelosti biti funkcionalan. Željeli su da stan u konačnici bude što je moguće više otvoren tj. da ima što manje pregrada i vrata. To je, pak, značilo rušenje svih pregradnih zidova. Projekt im je napravio arhitekt Damir Lukanović iz Kastva, ali su tijekom preuređenja dosta toga promijenili.

Rezanje betonske ploče

– Zato smo se sjetili da bismo mogli osigurati spavaći prostor na način da iskoristimo prostor na tavanu, a balkon (lođu) prenamijenili smo u blagovaonicu. Kako je visina stropa na tavanu bila značajna, ali ipak nedovoljna za funkcionalni prostor, morali smo srušiti strop (betonsku ploču) u dnevnom boravku. To je bio i najkompliciraniji i tehnički najzahtjevniji zahvat nakon kojega smo se deset dana klonili susjeda – smiju se vlasnici i dodaju da je metodom rezanja dijamantnim listom prepiljena betonska ploča na otprilike 25 komada, koji su dizalicom spušteni s trećeg kata.

Od oko 2/3 tog prostora bračni par napravio je spuštenu metalnu konstrukciju na način da je s gornje strane smješten spavaći dio u kojem je gotovo cijelom površinom stajaća visina, a u dijelu ispod galerije ostala je visina od 2 metra. Ostatak je bračni par ostavio “otvoreno”, čime je u dijelu prostora dobiveno 3,5 metara visine. Nakon izvođenja galerije uslijedilo je postavljanje potpuno novih električnih instalacija, a stare su prerezane zajedno s betonskom pločom.

Promijenjene su i sve instalacije za vodu, postavljen je centralni bojler kojim se opskrbljuju kuhinja i kupaonica. Bojler je “skriven” na tavanskom prostoru u koji se ulazi s galerije. – Najposebniji dio stana je kupaonica. Relativno je malena pa smo se odlučili izbaciti kadu i napraviti walk in tuš, uz obavezno podno grijanje. Izgrađeno je više novih pregrada, poput ugradbenog kozmetičkog ormara i prostora za perilicu rublja, čime je kupaonica dobila na funkcionalnosti.

Kako se prostor hodnika ne bi sužavao vratima, odlučili smo se da dvoja vrata koja su morala ostati (kupaonica i ostava) napravimo kao klizna, što su odlično odradili, kao i veći dio ostalog namještaja po mjeri, dečki iz stolarskog obrta “Maslina” iz Rijeke – ističu vlasnici i nastavljaju da su nekadašnja ostava i ugradni ormar u hodniku spojeni u jedan prostor koji je sada veliki garderobni ormar. Kuhinja je, objašnjavaju, očekivano izazivala najviše prijepora tijekom uređenje jer tu nije smjelo biti “greške”.

Na kraju su se odlučili “kopirati” česte kombinacije koje su viđali na portalima i časopisima te su naručili kuhinju u kombinaciji bijelo-smeđe boje. Materijale s visokim sjajem nisu htjeli, a naći iveral bijele boje koji ne izgleda “obično” bilo je, otkrivaju, jako teško. Sreća je bila da je u međuvremenu na tržište stigao iveral bijele boje, ali s posebnom teksturom u obliku crta koje je majstor efektno uklopio u “paukovu mrežu”.

Indirektna LED rasvjeta

U kuhinji prevladavaju bijela i smeđa boja koje su vlasnici nastojali zadržati i na ostatku namještaja koji su najvećim dijelom kupili u Ikei. Osim te dvije boje, uz pojedine elemente u narančastoj, koje dominiraju na namještaju, zidovima i vanjskoj stolariji, značajan dio zauzima siva kojom su obojani metalni dijelovi (konstrukcija galerije, stepenište za galeriju, vješalica u hodniku, ukrasna šipka za rasvjetu u dnevnom boravku…).

– Najljepši dio stana za nas je galerija. U središnjem dijelu je smješten francuski ležaj, a sa strane je po jedan prostor od otprilike 5 četvornih metara koji je nešto niži. U jednom dijelu je pomoćni ležaj za treću osobu, a u drugom su ugradni ormar i ostava. Time smo do krajnjih granica iskoristili gotovo sve dijelove stana i tavana te dobili idealan prostor za dvije osobe – kažu vlasnici koji su na pod stavili visokokvalitetni laminat koji se nalazi u svim prostorima, osim u kupaonici. – S obzirom na to da smo električne instalacije radili ispočetka, dali smo si oduška po pitanju rasvjete.

U stanu nema centralnog rasvjetnog tijela, osim u kuhinji i blagovaonici, a sve ostalo su manji, indirektni izvori svjetla. Jedini je nedostatak što pri gašenju svih svjetala u stanu treba barem nekoliko minuta da se to postigne. Iako je žarulja mnogo, sve su LED pa to ne utječe na potrošnju. Kako je riječ o jednom prostoru, klimatizacija/grijanje je riješeno snažnim inverterskim parapetnim uređajem – pričaju vlasnici koji za kraj otkrivaju da ovaj stan ima i jedan od najljepših pogleda u gradu, na Kvarner, u kojem svakodnevno uživaju uz prvu kavu.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 12:26