Važne građevine

Od zračnih luka, preko muzeja, pa sve do knjižnica. Ovih će deset građevina obilježiti 2023.

 © STUDIO HORAK/
Puno je uzbudljivih građevina koje će se dovršiti u godini koja je pred nama

Ima ih zaista raznih, od nacionalnih stadiona, preko muzeja, pa do knjižnica. Od Ujedinjenog Kraljevstva do Sjedinjenih Država, od Indije do Saudijske Arabije i Kine donosimo popis 10 zgrada čije otvaranje očekujemo 2023. (bez posebnog redoslijeda):

image
© KVANT1/

WORLD OF VOLVO, Gothenburg, Sweden, Henning Larsen (otvaranje krajem 2023.)

Drveni centar zaobljenog oblika za World of Volvo dizajnirao je ured Henning Larsen i uzdizat će se u četvrti Event u Göteborgu. Trenutno u izgradnji, dizajn zgrade uzima reference iz švedske tradicionalne drvene industrije (poput mnogih nordijskih zemalja).

Iznutra će grede i stupovi biti izgrađeni od lijepljenog drveta otpornog na vlagu.

image
© STUDIO HORAK/

ZGRADA MASARYČKA, Prag, Češka, Zaha Hadid Architects (otvorenje se očekuje 2023.)

Zgradu Masaryčka u Pragu, projektirao je svjetski poznati arhitektonski ured Zaha Hadid Architects.

image
© STUDIO HORAK/

Izgradnja nove urbane zgrade u blizini Masarykove željezničke stanice, stvara nove građanske prostore unutar velikog prometnog čvorišta, Kompleks od 28.000 četvornih metara ima sedam katova u istočnom dijelu i doseže devet katova na zapadnom kraju. Najbolje, ima konzolne urede s terasastim krovnim vrtovima.

image
© RPBW/

ISTANBUL MODERN, Turska, Renzo Piano Building Workshop (otvorit će se 2023. nakon šest godina izgradnje)

Smješten na zapadnoj obali Bospora, Istanbulski muzej moderne umjetnosti dom je prve galerije suvremene umjetnosti u Turskoj, s velikom zbirkom lokalne i međunarodne umjetnosti. Pod pokroviteljstvom Eczacıbaşı grupe, muzej postaje star jer nadograđuje svoje iskopine iz starog pomorskog preuređenog skladišta u povijesnom Beyoğluu u namjenski izgrađen muzej koji je dizajnirao ured Renzo Piano Building Workshop (RPBW).

image
© RPBW/

Peterokatna zgrada od 15.000 četvornih metara podignuta je od razine tla kako bi omogućila besprijekornu vizualnu i fizičku vezu između obale i parka kroz svoje prozirno predvorje. Zgrada će biti novi dom za postojeće i buduće umjetničke zbirke turske i svjetske suvremene umjetnosti, a uključuje i dodatne prostore za obrazovne i kulturne aktivnosti.

image
© OMA/

FACTORY INTERNATIONAL u Manchesteru, Ujedinjeno Kraljevstvo, OMA

Factory International nova je ultrafleksibilna zgrada od 13.350 četvornih metara i bit će otvorena za javnost u lipnju 2023. u Manchesteru.

image
PAWEL PANICZKO/

Dizajn, koji je vodila partnerica OMA-e arhitektica Ellen van Loon, opisan je kao "ultra-fleksibilna zgrada koja će omogućiti višestruke konfiguracije i omogućiti velike umjetničke invencije i ambicije koje se ne rade nigdje drugdje." Na površini od 13.350 četvornih metara, Factory International bit će stalni dom svjetski poznatog Manchester International Festivala (MIF), koji će organizirati i predstavljati tijekom cijele godine radove vodećih umjetnika iz cijelog svijeta.

image
TIMOTHY SCHENCK/© AMNH

RICHARD GILDER CENTER FOR SCIENCE, Education, and Innovation at AMNH u New Yorku, Studio Gang (otvorit će se 17. veljače 2023.)

Centar za znanost, obrazovanje i inovacije Richarda Gildera drugi je željno iščekivani projekt Studija Gang u New Yorku. Smještena u Američkom prirodoslovnom muzeju (AMNH), zgrada od 21.367 četvornih metara bit će otvorena za javnost u petak, 17. veljače 2023.

image
TIMOTHY SCHENCK/© AMNH

Projekt sadrži kavernozne unutarnje prostore vješto oblikovane korištenjem "mlaznog betona", tehniku koju je izumio muzejski prirodoslovac i umjetnik prepariranja Carl Akeley. Struktura je oblikovana raspršivanjem konstrukcijskog betona izravno na armaturu bez tradicionalne oplate, dajući skulpturalni osjećaj kroz svoje tekuće betonske površine.

image
MAP/

MUZEJ UMJETNOSTI I FOTOGRAFIJE (MAP), Bangalore, Indija, Mathew & Ghosh Architects

Novu peterokatnicu Muzeja umjetnosti i fotografije, dizajnirala je hvaljena indijska arhitektonska tvrtka Mathew & Ghosh Architects i bit će službeno otvorena za javnost u veljači 2023.

Smješten u srcu muzejske četvrti Bangalore, glavnog grada južne države Karnataka u Indiji, muzej će udomiti temeljnu zbirku MAP-a, jednu od najvećih u Indiji s više od 18 000 djela, koju je donirao filantrop i kolekcionar, Abhishek Poddar. Razvijana tijekom protekla tri desetljeća, zbirka uključuje slike, fotografije, tekstil, grafiku, ilustracije, skulpture i instalacije.

Muzej pravokutnog oblika uključuje četiri velike galerije, kafić i restoran na krovu, dvoranu s 130 sjedala i knjižnicu koja sadrži opsežan istraživački materijal o indijskoj umjetnosti i kulturi.

image
THE RED SEA DEVELOPMENT COMPANY/

MEĐUNARODNA ZRAČNA LUKA CRVENO MORE, Saudijska Arabija, Foster + Partners

Nova Međunarodna zračna luka Crveno more tvrtke Foster + Partners trenutno je u izgradnji u Saudijskoj Arabiji, a razvila ju je tvrtka The Red Sea Development Company (TRSDC) kao dio Projekta Crveno more koji čini lanac od 90 naseljenih otoka koji se razvijaju duž zapadne obale Saudijske Arabije.

image
THE RED SEA DEVELOPMENT COMPANY/

Osviješteni prirodnom ljepotom okolnog krajolika, arhitekti su dizajnirali pet fluidnih krovova u obliku dina koji će formirati samu zračnu luku u radijalnom rasporedu, pozivajući se na "boje i teksture pustinjskog krajolika". Nova zračna luka prve će putnike primiti 2023. godine.

image
MAD ARCHITECTS/

ARANYA “CLOUD CENTER”, Qinhuangdao, Kina, MAD ured

Višenamjenski plutajući centar kineske arhitektonske prakse MAD u izgradnji je u Qinhuangdaou u Kini. Nazvana Aranya “Cloud Center”, zgrada od 2.579 četvornih metara trebala bi biti otvorena za javnost 2023. godine.

image
MAD ARCHITECTS/

Zamišljen kao "vrt od bijelog kamena", sastojat će se od velike dvorane, galerije i malog kazališta oblikovanog u fluidnoj geometriji. Uzimajući inspiraciju iz oblika i laganog izgleda oblaka, prema MAD-u, zgrada "će služiti kao prijeko potreban javni umjetnički prostor za užurbanu umjetničku obalnu zajednicu."

image
© PLOMP/SNøHETTA /

BEIJING SUB-CENTER LIBRARY, Peking, Kina, Snøhetta (otvorit će se 2023.)

Nova knjižnica s nadstrešnicom nalik šumi ginka koja podupire staklenu fasadu visoku 16 metara, djelo je studija Snøhetta i trebala bi biti otvorena za javnost 2023. godine u Pekingu. Zamišljena kao "suvremena, ali bezvremenska", nova knjižnica bit će namjenski prostor za učenje, razmjenu znanja i otvorene rasprave, kao i slavljenje kulturnog bogatstva Pekinga i Kine općenito.

image
© PLOMP/SNøHETTA /

Posebnost zgrade su njezini stupovi poput drveća koji podupiru krov, stvarajući krošnju poput šume ginka. Dok će svaki stup stabla biti opremljen tehnološkom komponentom, zahvaljujući staklenoj fasadi bit će to "šuma znanja". Kada bude dovršena, struktura će biti "prvi kineski projekt samonosive staklene fasade".

image
TRSDC/

PROJEKT CRVENO MORE, Saudijska Arabija, tvrtka The Red Sea Development Company

Projekt Crveno more, koji je razvila tvrtka The Red Sea Development Company (TRSDC), razvija se kao "pionir potpuno nove luksuzne turističke destinacije" duž zapadne obale Saudijske Arabije. Prva faza Projekta Crveno more primit će prve goste krajem 2023.

Okruženo četvrtim najvećim sustavom koralnih grebena na svijetu, Crveno more prostire se na preko 28.000 četvornih kilometara s lancem od 90 netaknutih otoka, netaknutih plaža, uspavanih vulkana, širokih pustinjskih dina, planinskih kanjona i povijesnih kulturnih mjesta. Projekt Crveno more čiji se potpuni završetak očekuje 2030. uključivat će 50 hotela, oko 1300 stambenih objekata na 22 otoka i šest lokacija u unutrašnjosti, kao i vlastitu međunarodnu zračnu luku nadahnutu fatamorganama s potpisom ureda Foster + Partners.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:38